Άρθρο Localit 09 Σεπτεμβρίου, 2013

Το χρονικό μιας απρόκλητης επίθεσης

logokedkeΗ απρόσμενη και  σίγουρα απρόκλητη επίθεση που δέχθηκαν οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και μάλιστα στο υψηλότερο επίπεδο – δια στόματος του προέδρου του Αλέξη Τσίπρα – αποτελεί κίνηση που κατά κοινή ομολογία δεν συνάδει με τα πολιτικά ήθη της χώρας. Σίγουρα δε, δεν βοηθά το θεσμό, σε μία περίοδο που οι αιρετοί με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουν επιχειρούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης, βοηθώντας και ενισχύοντας τα οικονομικά ευάλωτα στρώματα των δήμων τους που δοκιμάζονται καθημερινά.

Την ίδια ώρα με έργα και επενδύσεις στους δήμους που διοικούν, οι περισσότεροι αιρετοί δίνουν τη δική τους «απάντηση», στους πολίτες που είναι και οι άμεσοι κριτές τους, αναφορικά με τις αιτιάσεις περί «φθαρμένου πολιτικού προσωπικού των δήμων». Απορρίπτουν έτσι στην πράξη τις κομματικές γραμμές και τους διχαστικούς όρους που ορισμένα πολιτικά κόμματα επιχειρούν να επαναφέρουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Εύλογη κατά συνέπεια, ήταν η άμεση αντίδραση του προέδρου της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνη στην αναφορά του κ. Τσίπρα περί βλαχοδημάρχων.  O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του είχε αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Να τα δώσουμε όλα ώστε ένα μεγάλο συμπαραταγμένο κίνημα ελευθερίας, δημοκρατίας και αντίστασης σε κάθε περιφέρεια, κάθε δήμο και κάθε γωνιά της χώρας να σαρώσει τους φθαρμένους βλαχοδήμαρχους της συμμαχίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ».

* Η αναφορά αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο χώρο της Αυτοδιοίκησης. Άμεση ήταν η απάντηση της ΚΕΔΕ που σε ανακοίνωσή της επεσήμανε πως τέτοιου είδους αναφορές παραπέμπουν στο διχασμό των δεκαετιών του ΄50 και του ΄60. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του προέδρου της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνη ανέφερε:

«Δυσάρεστες εκπλήξεις έκρυβε η ομιλία του Πρόεδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Τσίπρα στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.  Η αναφορά του κ. Τσίπρα, «σε βλαχοδήμαρχους που έχουν εκλεγεί από  Ν.Δ και  ΠΑΣΟΚ, που πρέπει να σαρωθούν» και άλλα πολλά, δείχνει την αντίληψη και τη νοοτροπία που έχει για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το θεσμικό της ρόλο και τους ανθρώπους της.

Ιδιαίτερα, σε μία περίοδο που όλοι οι Δήμοι δίνουν αγώνα επιβίωσης, που προσπαθούν σε συνθήκες παρατεταμένης οικονομικής κρίσης να αναπληρώσουν την υποχώρηση του κοινωνικού κράτους και να στηρίξουν τους οικονομικά αδύναμους πολίτες, ο κ. Τσίπρας ξαναδιαιρεί τους Δημάρχους ανάλογα με ποια κόμματα τους είχαν υποστηρίξει στις εκλογές,  χρησιμοποιώντας όρους και αντιλήψεις που παραπέμπουν στο διχασμό των δεκαετιών του ΄50 και του ΄60.

Λυπάμαι που αναγκάζομαι με τη δήλωση μου αυτή να υποστηρίξω τα αυτονόητα, αλλά φαίνεται ότι η καθυστέρηση, ο νεοσυντηρητισμός και ο παλαιοκομματισμός φωλιάζουν και σε κομματικούς φορείς που επικαλούνται την πρόοδο και την αριστερά.  Άραγε δεν κατανοεί ο κ. Τσίπρας ότι δεν προσβάλλει μόνον όσους αποκαλεί βλαχοδήμαρχους αλλά το σύνολο των πολιτών που με απόλυτη πλειοψηφία έχουν εκλέξει αυτούς τους αιρετούς; Εκτός και αν εννοεί ότι η ελίτ των ελλήνων ψηφοφόρων, οι εκλεκτοί, είναι μόνο οι δυνητικοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας με την ομιλία του επιλέγει την πλήρη υποταγή της Τοπικής  Αυτοδιοίκησης και των Δημάρχων στο κόμμα και στο κομματικό συμφέρον του ΣΥΡΙΖΑ αγνοώντας προκλητικά κάθε έννοια αυτονομίας και αυτοτέλειας του θεσμού. Πράγματι αυτή είναι μία πολύτιμη παρέμβαση του κ.Τσίπρα στον αγώνα για την χειραφέτηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τα κόμματα και το κομματικό κατεστημένο».

* Έντονη ήταν και η αντίδραση του Δημάρχου Λαρισαίων και μέλους του ΔΣ της ΚΕΔΕ Κ. Τζανακούλη σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε δήλωσή του ανέφερε:

«Τελευταία και μάλιστα σε τακτά χρονικά διαστήματα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ κ. Αλ. Τσίπρας αναφέρεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και καλά κάνει. Όμως οι αναφορές του, δυστυχώς, απέχουν πολύ από το να δείχνει έστω πως κατέχει τα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αν και θεωρητικά έχει ασχοληθεί μ’ αυτά, ως δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων.

Θα συνιστούσαμε στο κ. Αλ. Τσίπρα να είναι πολύ προσεκτικός όταν αναφέρεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα στους Δημάρχους. Να προσέχει τι λέει ή καλύτερα τι του γράφουν οι συντάκτες των ομιλιών του, οι οποίοι δείχνουν να έχουν μεγάλη άγνοια και να έχουν μείνει αρκετά πίσω από τις εξελίξεις.

Οι αναφορές του κ. Τσίπρα στην Κ.Ε. του κόμματος του, βεβαίως ξεφεύγουν και από τα όρια της ευπρέπειας, όταν συλλήβδην χαρακτηρίζει εκατοντάδες δημάρχους «φθαρμένους» και «βλαχοδήμαρχους». Εάν ο κ. Τσίπρας όντως ενδιαφέρεται για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και πιστεύει σ’ αυτήν θα ήταν καλύτερα να ανακαλέσει. Αν δε έχει συγκεκριμένα παραδείγματα, τότε καλύτερα ας τα κατονομάσει. Και βέβαια, ας μπει στον κόπο να διευκρινίσει τι εννοεί με τον βαρύγδουπο χαρακτηρισμό «βλαχοδήμαρχοι» αφού πέραν όλων των άλλων προσβάλλει και όλους τους Έλληνες βλαχόφωνους, από το Ρήγα Φεραίο, μέχρι τον Ευάγγελο Αβέρωφ. Φαίνεται λοιπόν πως ο κ. Τσίπρας έχει ανάγκη από περισσότερη προσοχή, αν θέλει να είναι αρχηγός της αξιωματικής κι όχι να συμπεριφέρεται ως υποψήφιος δήμαρχος ορεινής ημιαστικής περιοχής, που απευθύνεται στον αντίπαλο του. Είναι κρίμα, γιατί κατεβάζει το επίπεδο του πολιτικού πολιτισμού ένας νέος άνθρωπος…»

* Λάθος και εξαιρετικά προσβλητικό χαρακτήρισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης  Μπουτάρης τον χαρακτηρισμό του Αλέξη Τσίπρα «βλαχοδήμαρχοι» «Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λάθος, ήταν εξαιρετικά προσβλητικό αυτό που είπε», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. «Εγώ είμαι βλάχος από το Νυμφαίο Φλώρινας» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης. «Δεν ξέρω ποια τακτική τον κάνει να χρησιμοποιεί τέτοιες εκφράσεις και να προσβάλλει κόσμο» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης, λέγοντας ότι το «βλάχος», έχει καταντήσει στην ελληνική ορολογία να θεωρείται πλέον κακότροπος και χωριάτης.

* Από την πλευρά του ο Γ.Γ. ΔΣ της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης σχολίασε : “Φθαρμένοι Βλαχοδήμαρχοι” κατά τον κ. Αλέξιο Τσίπρα, οι δήμαρχοι που υποστηρίχθηκαν από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, δηλαδή, το 90% των δημάρχων της χώρας. Φθηνή παραληρηματική αγένεια και έπαρση, που μπορεί να δικαιολογείται σε όσους αποτιμάνε το μπόι τους, από τη σκιά τους τη νύχτα, αλλά ποτέ σε έναν επικεφαλής και ιδίως σε ένα πεπαιδευμένο πολίτη. Μέχρι πεδίλων, κύριε.

Σύμφωνα με τον κ. Κοιμήση «είναι μία απρέπεια που προσβάλλει αιρετούς και πολίτες. Θα μπορούσε να δικαιολογηθεί από τον ψυχισμό που διακατείχε τη συγκεκριμένη στιγμή τον κ. Τσίπρα, που είναι όμως εντελώς απαράδεκτη, ρατσιστική και απολίτιστη στάση γιατί επιβεβαιώθηκε  με επίσημο Δελτίο Τύπου από το κόμμα. Είναι κρίμα να επικρατούν τέτοιες λογικές, τέτοιου ύφους και τέτοιου ήθους από ανθρώπους που διεκδικούν τίτλο αριστερών και προοδευτικών αντιλήψεων…».

* Απάντηση υπήρξε και από τον Δήμαρχο Καλαμάτας και Πρόεδρο της Περιφερειακής Ενώσεως Δήμων Πελοποννήσου Π. Νίκα. Σε δήλωσή του αναφέρει:

«Εκφράζω τη λύπη μου για τον απαξιωτικό χαρακτηρισμό του κ. Τσίπρα ΒΛΑΧΟΔΗΜΑΡΧΟΙ, για όσους Δημάρχους δεν ταυτίζονται με το ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτό το χαρακτηρισμό, ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να επαναφέρει διχαστικά διλήμματα του παρελθόντος και να μοιράσει πιστοποιητικά υπευθυνότητας και επάρκειας. Θεωρούμε το χαρακτηρισμό ως ύβρη, καταδικάζουμε την αλαζονεία και απαιτούμε σεβασμό στην αγωνία και τον αγώνα μας για την προστασία και την αναβάθμιση των κοινωνιών, τις οποίες υπηρετούμε».

* Απάντηση υπήρξε και από τον δήμαρχο Τρικκαίων Χρ. Λάππα, ο οποίος σε δήλωσή του ανέφερε:

Οι πρωτοφανείς και αισθητικά άκομψες (κάτι μεταξύ βλαχο-μπαρόκ και κιτς) δηλώσεις του κ. Τσίπρα εξαντλούνται σ’ έναν παραφουσκωμένο κομματικό εγωισμό. Ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Τ.Α.), χώρος κοινωνικής συναίνεσης και πολιτικής σύνθεσης, δεν έχει ανάγκη από κατηγοριοποιήσεις ηθικολογικής φύσης (βλαχοδήμαρχοι, οι καλοί δικοί μας και οι άλλοι κλπ), όπου απουσιάζει η πολιτική πρόταση για την Τ.Α. Το ηθικό πρόταγμα, ως πολιτική- κομματική αντιπαράθεση, εκφυλίζεται σε ηθικολογία, προερχόμενη ιστορικά από το χώρο του πολιτικού γκρίζου και φαιού στο χώρο της Ευρώπης ∙ δεν υπήρξε ποτέ προοδευτική πολιτική και ιδεολογία, πολύ περισσότερο, όταν συνοδεύεται από επιθετικότητα και βία (..να σαρωθούν οι βλαχοδήμαρχοι…). Τα πράγματα γίνονται απελπιστικά, όταν επιχειρείται μια συνολική ενοχοποίηση των «Ξένων» με αναφορές σε συγκεκριμένα αρνητικά παραδείγματα στην Τ.Α. Αυτή η πολιτική «πανούκλα» θα πρέπει άμεσα να σταματήσει και να αποσυρθεί. Δυστυχώς, απ’ όλα αυτά, παραμένει η πικρή διαπίστωση, ότι το κεντρικό πολιτικό μας σύστημα το διαπερνούν πολλαπλά ελλείμματα… Κρίμα”.

* Έντονη ήταν  η αντίδραση της δημοτικής αρχής του Μετσόβου. Σε ανακοίνωσή του, την οποία υπογράφει ως «βλαχοδήμαρχος» Μετσόβου, ο Νικόλαος Τσομπίκος αναφέρει ότι «τέτοια άστοχα και αδόκιμα λεγόμενα φέρουν στην επικαιρότητα πολιτικούς με μηδενικά ιδανικά και παρωχημένη ιδεολογία, που βουλιάζουν στην πολιτική τους μηδαμινότητα και στην ανυπαρξία του πολιτικού τους κενού».

«Αλλιώς πολιτικοί, τύπου Τσίπρα, θα ήταν απλώς πρωταγωνιστές στο Θέατρο Σκιών του αείμνηστου Ευγένιου Σπαθάρη, ενώ με τις γνωστές τους μπουρδολογίες μπορεί να κρατηθούν στην επικαιρότητα, ως πότε όμως; Κάποτε κι αυτά τα φώτα θα σβήσουν… Αγαπητέ, Αλέξη Τσίπρα, αν με τους “βλαχοδήμαρχους” εννοείς όσους πάσχουν από έλλειψη κουλτούρας, καλλιέργειας και ηθικής, έκανες ένα βήμα προς την αυτογνωσία κι εμείς ως Δημοτική Αρχή Μετσόβου σου θυμίζουμε ποιοι είναι οι πραγματικοί Βλάχοι» πρόσθεσε. Η Δημοτική Αρχή αφού κάνει ειδική αναφορά στους Εθνικούς Ευεργέτες, πολιτικούς και αγωνιστές, διερωτάται, από πότε οι Βλάχοι, πέρασαν ως συνώνυμο του «αγροίκου» στη γλώσσα μας, για να προσθέσει:

«Ίσως κάποιοι κουλτουριάρηδες μεγαλοαστοί πολιτικοί, τύπου Τσίπρα, προκειμένου να τραβήξουν διαχωριστική γραμμή μεταξύ της “ιντελιγκέντσιά” τους και της αγνής και άδολης φυσικότητας που αντιπροσωπεύουν οι ορεσίβιοι, δημιούργησαν αυτό τον απαξιωτικό, για τους Βλάχους, όρο. Σας γνωρίζουμε, όμως, κ. Τσίπρα, ότι οι Βλάχοι δεν είναι οι άξεστοι των βουνών που πιθανόν φαντάζεστε. Μιλάμε για ανθρώπους με μόρφωση, με τρόπους και πνευματική καλλιέργεια, εμπόρους, επιστήμονες, ακαδημαϊκούς και ευεργέτες. Κυρίως αυτό το τελευταίο, κ. Τσίπρα, θα έπρεπε να το ξέρετε ως απόφοιτος μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Το Πανεπιστημιακό Ίδρυμα στο οποίο σπουδάσατε έγινε χάρη στη μεγαλοσύνη κάποιων ευεργετών Βλάχων. Ή μήπως λόγω των συνδικαλιστικών σας ασχολιών δεν έχετε πατήσει το πόδι σας σε αυτό;».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Εμείς ως πραγματικοί Βλάχοι, μεν, είμαστε περήφανοι για την καταγωγή μας, ως Δημοτική Αρχή, δε, είμαστε διπλά περήφανοι που υπηρετούμε στο ορεινό Μέτσοβο, δικαιωνόμαστε καθημερινά για τον αγώνα που δίνουμε και διαβεβαιώνουμε τους δημότες μας ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε, οι στόχοι μας θα επιτευχθούν, καθώς η ανοδική πορεία ανάπτυξης όλου του Δήμου Μετσόβου αποτελεί αδιάψευστη απόδειξη του έργου μας μέχρι σήμερα».

*Παρέμβαση υπήρξε και από το δήμαρχο Γρεβενών Δημοσθένη Κουπτσίδη. «Για εμάς είναι ιδιαίτερα τιμητική η παρουσία του βλάχικου στοιχείου. Τα βλαχόφωνα χωριά είναι κόσμημα για την περιοχή μας. Οι κάτοικοί τους έχουν διακριθεί στα γράμματα, τις τέχνες, τις επιστήμες, το εμπόριο και με ότι έχουν ασχοληθεί από τα πιο απλά έως τα πιο σύνθετα», δήλωσε.

* Και ο υπουργός Εσωτερικών με δήλωσή του κάλεσε τον κ. Τσίπρα να ανακαλέσει «τις ύβρεις» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Συγκεκριμένα ο Γιάννης Μιχελάκης δήλωσε: «Δεν ξέρω ποιο πρότυπο δημάρχου έχει υπόψη του ο κ. Αλ. Τσίπρας. Χρησιμοποιώντας, όμως, ύβρεις που παραπέμπουν σε άλλες εποχές, προσβάλλει, όχι μόνον την πλειοψηφία των δημάρχων, αλλά και τις πλειοψηφίες των πολιτών που τους επέλεξαν. Οι χαρακτηρισμοί του, βγαλμένοι μέσα από διχαστικές αντιλήψεις, συνιστούν ύβρι στην ίδια την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αδυνατώντας να πετύχει συσπείρωση, προσπαθεί να προκαλέσει αντισυσπειρώσεις. Προσπαθεί να διασύρει, να πολώσει και να διχάσει βρίζοντας. Αποκαλύπτει, ταυτόχρονα, μια προσπάθεια καθυπόταξης της Αυτοδιοίκησης στο κόμμα του. Επιχειρεί να τη μετατρέψει σε όχημα κομματικών σκοπιμοτήτων. Τον καλώ να ανακαλέσει τις ύβρεις και να δείξει σεβασμό στους θεσμούς, στους εκλεγμένους δημάρχους και τους δημότες που τους επέλεξαν».

 

* Ωστόσο από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε διάθεση κατανόησης για τους λόγους που προκλήθηκαν οι αντιδράσεις και μάλιστα εξεδόθη νέα προκλητική ανακοίνωση από το τμήμα Αυτοδιοίκησης του κόμματος.

«Ο κ. Ασκούνης, με μια ασυνήθιστη δήλωση, τύπου κυβερνητικού εκπροσώπου, επιλέγει να καταγγείλει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε η ανακοίνωση προσθέτοντας: «Ασυνήθιστη, επειδή τόσα χρόνια μας έχει συνηθίσει σε υποτονικές και ενδοτικές δηλώσεις, όταν οι κυβερνήσεις που συνεργάζεται οδηγούν την Αυτοδιοίκηση στο τέλος της. Τότε, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ξεχνάει την αυτονομία και την αυτοτέλεια του θεσμού που επικαλείται. Τότε, ξεχνάει τις μνημονιακές πολιτικές των κυβερνήσεων που οδηγούν την Αυτοδιοίκηση σε κατάρρευση. Τότε, γενικά ξεχνάει ότι είναι δήμαρχος και λειτουργεί ως κομματικός βαστάζος, που αποστολή του είναι να καταλαγιάζει την οργή των αιρετών ενάντια στις κυβερνητικές πολιτικές». «Είναι ειρωνεία ένας αυλάρχης των μνημονιακών κυβερνήσεων και συνένοχος στη μετατροπή της Αυτοδιοίκησης σε κρατική υπηρεσία και παράρτημα του ΤΑΙΠΕΔ να επικαλείται με στόμφο τη χειραφέτησή της. Αναφορικά, τέλος, με το γεγονός ότι αναγνωρίζει τον εαυτό του στους «βλαχοδήμαρχους» και διαμαρτύρεται δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Είναι θέμα αυτογνωσίας” κατέληγε η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο Τμήμα Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε εκ νέου ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Σε δήλωσή του ανέφερε:

«Δεν είναι μόνο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του δεν αναγνωρίζουν το ατόπημά τους, δεν είναι ότι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τις έννοιες μεταξύ πολιτικής παρέμβασης και καταγγελίας, αλλά ότι στην προσπάθειά τους να απαντήσουν, επιβεβαιώνουν πλήρως την αλαζονεία, το νεοσυντηριτισμό τους και τον παλαιοκομματισμό τους. Όσο για το θέμα των «βλαχοδημάρχων», που τώρα το βάζουν σε εισαγωγικά, όπως και για το ποιος αναγνωρίζει και που τον εαυτό του, είναι θέμα ήθους, κοινωνικής μόρφωσης, δημοκρατικής – πολιτικής ευπρέπειας και ιστορικής γνώσης».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 02 Δεκεμβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Β. Κικίλιας: Ενισχύουμε την πρόληψη με το νέο νομοσχέδιο για την Πολιτική Προστασία

Η ενίσχυση της πρόληψης τίθεται στο επίκεντρο του νέου σχεδίου νόμου για την Πολιτική Προστασίας,…

Ρεπορτάζ 01 Δεκεμβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ο θερμότερος Νοέμβριος τα τελευταία 15 χρόνια σε Θεσσαλία, Πελοπόννησο, Κρήτη και νησιά Αιγαίου

Η μέση τιμή των μέγιστων ημερήσιων θερμοκρασιών τον φετινό Νοέμβριο κυμάνθηκε σε ακραία υψηλά επίπεδα…

Ρεπορτάζ 01 Δεκεμβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Θεσσαλονίκη: Ολοκληρώθηκαν οι αεροψεκασμοί στο Σέιχ Σου για τον περιορισμό της πευκοκάμπιας

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία σήμερα οι αεροψεκασμοί στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης για τον περιορισμό του…