Άρθρο Localit 16 Μαΐου, 2013

Το αρχαιότερο νερό στη Γη

underground-worldΚαναδοί και Βρετανοί επιστήμονες, ανακάλυψαν υπόγεια λίμνη, η οποία όπως εκτιμάται υπήρξε απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο για δισεκατομμύρια χρόνια.

Σύμφωνα με τις σχετικές χημικές αναλύσεις, το  παγιδευμένο στη λίμνη νερό, το οποίο κάποτε μάλλον έρεε στην επιφάνεια, έχει ηλικία τουλάχιστον 1,5 δισ. ετών, ενώ δεν  αποκλείεται να είναι  ακόμη παλαιότερο, με βάση την χρονολόγηση των γύρω πετρωμάτων, η ηλικία των οποίων εκτιμάται σε 2,7 δισ. έτη.

Πρόκειται για τον αρχαιότερο υδροφόρο ορίζοντα που έχει βρεθεί ποτέ και ενδέχεται να φιλοξενεί μικροσκοπικές πρωτόγονες μορφές ζωής.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή γεωχημείας Κρις Μπαλεντάιν του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και τον δρ. Γρεγκ Χόλαντ του πανεπιστημίου του Λάνκαστερ,  εντόπισαν το νερό σε πηγάδια γεώτρησης που είχαν ανοιχτεί σε ένα ορυχείο χαλκού και ψευδαργύρου στο Οντάριο, σε βάθος 2,4 χιλιομέτρων.

Οι επιστήμονες θα αναζητήσουν ίχνη ζωής στο αρχαίο νερό, το οποίο χρονολογείται από μια εποχή όπου στη Γη υπήρχαν μόνο μονοκύτταροι οργανισμοί.

Μέχρι τώρα, το ρεκόρ αρχαιότερου νερού κατείχε το υπόγειο νερό που είχε ανακαλυφθεί σε ένα νοτιαφρικανικό ορυχείο σε βάθος 2,8 χλμ., στο οποίο είχε βρεθεί ότι φιλοξενούνται και μικρόβια.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 23 Σεπτεμβρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναύπακτος: Ξεκινά η ανάπλαση της πλατείας Στάικου

Ο Δήμος Ναυπακτίας ξεκινά ένα έργο αστικής αναβάθμισης με την υπογραφή της σύμβασης για την…

Ρεπορτάζ 15 Σεπτεμβρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Εγκαινιάστηκε το νέο Περιφερειακό Πολυδύναμο Ιατρείο Ψαρών

Ο Δήμος Ηρωικής Νήσου Ψαρών απέκτησε μια νέα, σύγχρονη δομή υγείας, με την ολοκλήρωση και…

Εκτός Συνόρων 09 Σεπτεμβρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας τίμησε την Παιδική-Νεανική Χορωδία «Άγ. Σπυρίδων»

Την Παιδική-Νεανική Χορωδία «Άγ. Σπυρίδων» τίμησε ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, αναγνωρίζοντας τη…