Άρθρο Localit 17 Ιανουαρίου, 2024

Την επιστροφή των μισθωμάτων των σχολικών μονάδων από την πολιτεία στους δήμους ζητάει η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας

Την επιστροφή από την πολιτεία στους δήμους, των μισθωμάτων που καταβάλλουν εκείνοι για σχολικές μονάδες που λειτουργούν εντός των ορίων τους, ζητάει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ).

Το θέμα εξετάστηκε χθες Τρίτη, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΕΔ-ΚΜ ενώ ο πρόεδρός της, Δήμαρχος Πυλαίας- Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης επισήμανε ότι: «τα χρήματα από τις μισθώσεις των σχολικών μονάδων πρέπει να έρχονται στους δήμους σαν ειδική χρηματοδότηση, σαν υποχρέωση της πολιτείας, για να αντιμετωπίζονται τα μισθώματα».

Ο ίδιος, παρουσιάζοντας την περίπτωση του Δήμου Πυλαίας- Χορτιάτη σημείωσε ότι φιλοξενεί 22 υπερτοπικά σχολεία της πρώην νομαρχίας, τα περισσότερα από τα οποία λειτουργούν σε μισθωμένα κτίρια, με ετήσιο κόστος 700.000 ευρώ το χρόνο, ενώ λαμβάνει μόνο 300.000 ευρώ. Ειδικότερα διευκρίνισε ότι ενώ προβλεπόταν οι αρμοδιότητες που μεταφέρονται στους δήμους να ακολουθούνται από τους ανάλογους πόρους, αυτό κάμφθηκε κάποια στιγμή και τα χρήματα για τα μισθώματα μεταφέρθηκαν στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και μπήκαν στα ταμεία όλων των δήμων, αδιακρίτως αν είχαν να αντιμετωπίσουν μισθώματα ή όχι. Ο κ. Καϊτεζίδης έκανε λόγο για θέμα συνταγματικότητας, νομιμότητας και ηθικής και υπογράμμισε την ανάγκη επιστροφής στην προηγούμενη κατάσταση ώστε τα χρήματα να δοθούν από το αρμόδιο υπουργείο στους δήμους που έχουν την σχετική υποχρέωση πληρωμής των μισθωμάτων.

Σε ό,τι αφορά το τέλος ταφής απορριμμάτων το χαρακτήρισε παράνομο και αντισυνταγματικό και αναφέρθηκε στις ενιαίες κινήσεις που γίνονται για όλους τους δήμους της χώρας. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης επισήμανε ότι θα πρέπει να γίνει συνάντηση με εκπροσώπους του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), της ΚΕΔΕ και των ΠΕΔ και να ληφθεί απόφαση από την ΚΕΔΕ να επιστρέφονται στους δήμους χρήματα για να γίνονται έργα δημιουργίας δομών διαχείρισης απορριμμάτων, πράσινων σημείων, προμηθειών κάδων και απορριμματοφόρων, με στόχο την εκτροπή των αστικών αποβλήτων από την ταφή και την διαχείριση των οργανικών αποβλήτων.

Το Δ.Σ. της ΠΕΔ – ΚΜ συζήτησε επίσης το θέμα της νέας αρμοδιότητας των δήμων για την καθαριότητα των περιφερειακών δρόμων ενώ ο Πρόεδρος του οργάνου έκανε λόγο για απαξίωση της αυτοδιοίκησης. «Οι περιφερειακοί δρόμοι ανήκουν βάσει του νόμου στις περιφέρειες και τώρα έρχεται να καμφθεί αυτό το θεσμικό καθεστώς με την ανάθεση, χωρίς να μας ρωτήσουν, των αρμοδιοτήτων να καθαρίζουμε εμείς τους περιφερειακούς δρόμους. Δηλαδή άλλος θα είναι ο ιδιοκτήτης και άλλος θα έχει την ευθύνη να τους καθαρίζει», είπε και έκανε λόγο για μεγάλη επικινδυνότητα σε ένα τέτοιο έργο. Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο προσφυγής και σημείωσε ότι θα πρέπει να επισκεφθεί επιτροπή από την ΠΕΔ την Περιφέρεια, προκειμένου να τεθεί το πρόβλημα.

Το Δ.Σ. της ΠΕΔ-ΚΜ εξέφρασε, τέλος, την αντίθεσή του στην υπουργική απόφαση για την παρακράτηση ποσοστού 20% από το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων και το τέλος επί των ακαθαρίστων εσόδων των κέντρων διασκέδασης, εστιατορίων και συναφών καταστημάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 20 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Χ.Δούκας: «Οι δημοτικές αρχές πρέπει να μπορούν να αποφασίζουν για την πόλη που θέλουν»

«Στην Ευρώπη των πόλεων και των περιφερειών, την οποία επιθυμούμε, πρέπει να μπορούν να αποφασίζουν…

Ρεπορτάζ 20 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ειδική Πολεοδομική Μελέτη για την Παλιά Πόλη της Κέρκυρας

Σύμβαση για την εκπόνηση της Μελέτης «Ειδική Πολεοδομική Μελέτη για την Παλιά Πόλη της Κέρκυρας»,…

Ρεπορτάζ 20 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
«Έξυπνα» παγκάκια στον Δήμο Κατερίνης

Δώδεκα έξυπνα παγκάκια εγκαθίστανται σε σημεία της πόλης, από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Κατερίνης.…