Άρθρο Localit 26 Ιανουαρίου, 2023

Τι ζήτησαν ΠΕΔ και οι δήμαρχοι της Κρήτης από τον Στ. Πέτσα

Τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν σήμερα την Αυτοδιοίκηση αλλά και τα αναπτυξιακά θέματα  του νησιού έθεσαν η ΠΕΔ Κρήτης και οι δήμαρχοι του κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στο Ηράκλειο με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης με την παρέμβαση του έθεσε στο επίκεντρο της συνάντησης όλα  ζητήματα που απασχολούν σήμερα την Αυτοδιοίκηση αλλά και τους πολίτες της Κρήτης.

Σε ότι αφορά  την Κρήτη  πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε:

Στα μεγάλα έργα που έχει ανάγκη η Κρήτη και την ολοκλήρωση τους χωρίς άλλες καθυστερήσεις, όπως  ο ΒΟΑΚ (από Σητεία έως Κίσσαμο) οι κάθετοι άξονες, το Διευρωπαϊκό δίκτυο του Νότου  (Μεσαρά – Βιάννος – Ιεράπετρα) και η σύνδεση με το νέο αεροδρόμιο Καστελίου.

Επίσης ο κ. Κουράκης έθεσε το ζήτημα της βελτίωσης της σύνδεσης των πόλεων με το νέο ΒΟΑΚ και την επίλυση χρόνιων κυκλοφοριακών προβλημάτων  με βάση τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων, καθώς και η ανάγκη ενιαίας διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού της Κρήτης

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κουράκης στο υψηλό Ενεργειακό κόστος που επωμίζονται οι ΔΕΥΑ και οι ΟΤΑ και την κάλυψη του από την Πολιτεία, αλλά και στην προώθηση και χρηματοδότηση των ενεργειακών κοινοτήτων. Υπενθύμισε επίσης το αίτημα για νέες εντάξεις στο Πρόγραμμα ¨Αντώνης Τρίτσης¨, με δεδομένο ότι υπάρχουν  ώριμες μελέτες των δήμων.

Τόνισε επίσης ότι απαραίτητη προϋπόθεση για νέο σύστημα κατανομής των ΚΑΠ είναι η σημαντική αύξηση των πόρων, που κατευθύνονται στους δήμους.

Δεν παρέλειψε να επαναφέρει το αίτημα για απόδοση των παρακρατηθέντων αλλά και την ανάγκη διακριτής συμμετοχής της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Επίσης ζήτησε την άμεση έκδοση ΚΥΑ και σχετικής εγκύκλιου για την παραχώρηση του Αιγιαλού και της ναυαγοσωστικής κάλυψης καθώς και τη χρηματοδότησή της. Υπογράμμισε την ανάγκη για άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους ΟΤΑ που δεν έχουν στον ΟΕΥ Δημοτική Αστυνομία  μιας δεύτερης πρόσκλησης  για προσλήψεις Δημοτικών Αστυνομικών.

Ζήτησε την κατάργηση του τέλους ταφής, αφού δεν προκύπτει ούτε οικονομικό, ούτε περιβαλλοντικό όφελος αλλά και την προτεραιοποίηση ζητημάτων πολιτικής προστασίας.

 

Τι απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός στα αιτήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Για το ενεργειακό κόστος των ΔΕΥΑ και Δήμων, ο κ. Πέτσας είπε ότι θα δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση από την  πολιτεία μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, για να καλύψει τα 2/3 των οφειλών λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους.

Για τα θέματα που ετέθησαν για τα μεγάλα έργα της Κρήτης καθώς και για τις προτάσεις  ο κος Πέτσας θα ενημερώσει τους αρμόδιους Υπουργούς.

Για την παραχώρηση του αιγιαλού είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί ΚΥΑ αλλά και θα καλυφθεί μέρος του κόστους της Ναυαγοσωστικής κάλυψης.

Για το θέμα του Τέλους Ταφής ο κ. Πέτσας είπε ότι θα υπάρξει ανταπόδοση απολογιστικά και όχι προϋπολογιστικά.

Τέλος, σχετικά με τις ΚΑΠ, ανέφερε είναι στη διάθεση της ΚΕΔΕ και είναι πρόθυμος να κάνει σχετική συζήτηση για τυχόν αναγκαίες αλλαγές.

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 19 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κερατσίνι-Δραπετσώνα: Κλιματιζόμενοι χώροι για την προστασία των πολιτών από τον καύσωνα μέχρι και την Παρασκευή 26/7

Εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που συνεχίζονται και με στόχο την προστασία των ευπαθών δημοτών…

Ρεπορτάζ 19 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΥΠΕΝ: Την τελευταία πενταετία η Ελλάδα μείωσε κατά 70% τα πρόστιμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για παράνομες χωματερές

Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των προστίμων για τις παράνομες χωματερές, τα οποία επιβαρύνουν την Ελλάδα και…

Ρεπορτάζ 19 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δικαίωση για τον Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου η απόφαση του ΣτΕ για τα «μπόνους» του ΝΟΚ

Πλήρη δικαίωση για τον Δήμαρχο Μοσχάτου–Ταύρου, Ανδρέα Ευθυμίου και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης αποτελεί…