Άρθρο Localit 28 Σεπτεμβρίου, 2021

Τι ζητά η ΠΕΔ Κρήτης από την κυβέρνηση για την ανακούφιση των σεισμόπληκτων κατοίκων

Στις ενέργειες που πρέπει να προβούν η πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς για την ανακούφιση των σεισμόπληκτων κατοίκων και την θεραπεία των συνεπειών του καταστροφικού σεισμού στο Αρκαλοχώρι και στην ευρύτερη περιοχή αναφέρεται η ΠΕΔ Κρήτης.

Με έγγραφο που απέστειλε χθες αρμόδια υπουργεία και  φορείς  ζητά άμεσα να ξεκινήσουν οι έλεγχοι των δημοσίων κτιρίων και ιδιαίτερα των Σχολικών μονάδων, τη διευκόλυνση των διαδικασιών των αυτοψιών, την καθημερινή παρακολούθηση του πολύμηνου φαινομένου, τη σχεδίαση ασκήσεων εκκένωσης σχολείων, νηπιαγωγείων και  παιδικών σταθμών.

Επίσης, καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση και τους συναρμόδιους φορείς να προχωρήσει άμεσα η κατεδάφιση των επικίνδυνων ετοιμόρροπων κτιρίων, να υπάρξει στεγαστική συνδρομή από το υπουργείο Υποδομών για τα κτίρια που έχουν πληγεί καθώς και επιδότηση ενοικίου σε όσα κτίρια κριθούν μη κατοικήσιμα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΕΔ Κρήτης:

«Το τελευταίο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και  τους όμορους Δήμους καταγράφονται δεκάδες σεισμοί καθημερινά, με σημαντικές  επιπτώσεις στο ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον.

Σήμερα δυστυχώς το φαινόμενο επαναλήφθηκε με μεγαλύτερη ένταση με  αποτέλεσμα ένας συμπολίτης μας να χάσει την ζωή του και αρκετοί να τραυματισθούν,  ενώ είναι και πολύ σημαντικές οι καταστροφές σε δεκάδες σπίτια και υποδομές της  περιοχής.

Η πολιτεία, άμεσα θα πρέπει να ανακουφίσει και να θεραπεύσει τις συνέπιες του  καταστροφικού σεισμού και να προβεί σε όλες εκείνες τις ενέργειες που απαιτούνται ,ώστε  οι κάτοικοι να τύχουν της πιο ουσιαστικής υλικοτεχνικής υποστήριξης τόσο σε ότι αφορά την  ιδιωτική όσο και την δημόσια περιούσια.

Άμεσα θα πρέπει να ξεκινήσουν οι έλεγχοι στα κτήρια και στις υποδομές, για να  γίνει η αποτίμηση των ζημιών.

Παράλληλα, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μαζί με την Τοπική  Αυτοδιοίκηση της Κρήτης και τον Δήμο Μίνωα – Πεδιάδας, και το ΤΕΕ ΤΑΚ, θα πρέπει να  δημιουργήσει συντονιστικό κέντρο για τους παρακάτω σημαντικούς λόγους :

Τον άμεσο έλεγχο των Δημοσίων κτιρίων και ιδιαίτερα των Σχολικών μονάδων , όπως και τη διευκόλυνση των διαδικασιών των αυτοψιών, του συνόλου των κτιρίων που  έχουν υποστεί ζημίες αλλά και την καλύτερη ενημέρωση και εξυπηρέτηση των πολιτών που  επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό,

Για την καθημερινή παρακολούθηση του πολύμηνου φαινομένου, αφού  σύμφωνα με τους ειδικούς και τους επιστήμονες είμαστε μπροστά στην εξέλιξη του , για όσο  αυτό θα χρειαστεί,

Να ενημερώνει καθημερινά τους πολίτες της Κρήτης με όλες εκείνες τις  πληροφορίες που είναι αναγκαίες ως πρόληψη και αντιμετώπιση των επιπτώσεων του  σεισμού,

Να σχεδιάσει και να επιβλέψει ασκήσεις εκκένωσης σχολείων, νηπιαγωγείων και  παιδικών σταθμών ώστε τα παιδιά μας, να εξοικειωθούν με την δύσκολη πραγματικότητα  που βιώνει η Κρήτη και ιδιαίτερα ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας.

Καλούμε τέλος την Ελληνική Κυβέρνηση και τους συναρμόδιους φορείς να  προχωρήσουν άμεσα :

1) Κατεδάφιση με άμεσες ενέργειες των επικίνδυνων ετοιμόρροπων κτιρίων.

2) Στεγαστική συνδρομή από το υπουργείο Υποδομών για τα κτίρια που έχουν πληγεί  μόλις οροθετηθούν οι σεισμόπληκτες περιοχές

3) Επιδότηση ενοικίου σε όσα κτίρια κριθούν μη κατοικήσιμα.

4) Επιχορήγηση των Δήμων και της Περιφέρειας για την αποκατάσταση δημόσιων  υποδομών που έχουν πληγεί από σεισμό.

5) Η εταιρεία Κτιριακές Υποδομές, όπου υπάρχει ανάγκη, προβαίνει σε προμήθεια  πρόχειρων αιθουσών για τη στέγαση των σχολείων.

Η ΠΕΔ Κρήτης και οι οικείοι Δήμοι θα σταθούν αρωγοί στους πολίτες που επλήγησαν με κάθε τρόπο και μέσο και ελπίζουμε η Κυβέρνηση και οι άλλοι φορείς να πράξουν το ίδιο».

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 22 Σεπτεμβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ανώτατο επίδομα θέρμανσης και πλαφόν στα εμπορικά καυσόξυλα ζητά ο δήμαρχος Κάτω Νευροκοπίου

Τα τζάκια και οι σόμπες έχουν ήδη ανάψει στα σπίτια στο Νευροκόπι της Δράμας, ενώ…

Ρεπορτάζ 22 Σεπτεμβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΣτΕ: Άκυρη η μοριοδότηση των ήδη εργαζομένων στο “Βοήθεια στο Σπίτι”

Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο Συλλόγων και Σωματείων “Βοήθεια στο Σπίτι»: Τραγική και απαράδεκτη η απόφαση, δεν…

Ρεπορτάζ 22 Σεπτεμβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 Χαμηλές θερμοκρασίες στα ορεινά της Ηπείρου – Άναψαν τα τζάκια

Θερμοκρασίες χειμώνα, αν και βρισκόμαστε στον 1ο μήνα του φθινοπώρου, σημειώθηκαν στα ορεινά της Ηπείρου…