Άρθρο Localit 21 Ιουλίου, 2022

Θεσσαλονίκη: Σε εξέλιξη οι εργασίες καθαρισμού στο δάσος του Σέιχ-Σου

 Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες καθαρισμού στο δάσος του Σέιχ Σου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Anti-Nero» για την προστασία των δασών και την συντήρηση του δασικού πλούτου της χώρας. Συγκεκριμένα, γίνονται εργασίες συντήρησης για την αποκατάσταση της βατότητας όλων των δασικών δρόμων και των αντιπυρικών λωρίδων σε όλη την περιοχή του περιαστικού δάσους, ενώ μικρά τεχνικά έργα γίνονται σε επιλεγμένα σημεία, όπως επίσης και εργασίες ασφαλούς διαχείρισης των υπολειμμάτων υλοτομίας στις τεχνητές αναδασώσεις πεύκης, που έγιναν λόγω της προσβολής από το φλοιοφάγο έντομο.

Ο επικεφαλής του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μπάμπης Στεργιάδης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «οι εργασίες προχωράνε κανονικά», βάσει συγκεκριμένης μελέτης και υπό την επίβλεψη του δασαρχείου. Σημείωσε δε, ότι λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα ώστε σε περίπτωση συμβάντος να μπορεί να παρέμβει η Πυροσβεστική.

Την ίδια στιγμή υλοποιείται έργο δημιουργίας ζώνης πυρασφάλειας, πλάτους εξήντα μέτρων, στα σημεία όπου το δάσος του Σέιχ Σου γειτνιάζει με το πολεοδομικό συγκρότημα, δηλαδή βρίσκεται κοντά σε σπίτια, σχολεία και επιχειρήσεις. Το έργο γίνεται, σύμφωνα με μελέτη -την πρώτη αυτού του είδους που έχει εγκριθεί σε όλη την Ελλάδα- με ειδική μεθοδολογία που αναπτύχθηκε για τη συγκεκριμένη περιοχή του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης, με τη συμφωνία της επιστημονικής κοινότητας.

Κάθε μέρα 4-5 πυρκαγιές στην Κεντρική Μακεδονία

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον κ. Στεργιάδη, η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο φωτιάς λόγω θερινής περιόδου.

Ο ίδιος δήλωσε ότι «κάθε μέρα ξεσπούν 4-5 δασικές πυρκαγιές και η Περιφέρεια ενημερώνεται για να συνδράμει» και πρόσθεσε: «Ευτυχώς καταφέρνουμε γρήγορα να αποσοβήσουμε τον κίνδυνο. Δυνάμεις της Πυροσβεστικής, εθελοντές, η Περιφέρεια με μηχανήματα έργου και υδροφόρες, αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις. Ως τώρα δεν είχαμε σοβαρά προβλήματα, δεν αντιμετωπίζουμε ελλείψεις ούτε σε υλικά, ούτε σε μέσα, ενώ στην Κεντρική Μακεδονία εδρεύουν τρία αεροπλάνα τύπου Καναντέρ και τρία ελικόπτερα που, ανάλογα με τις ανάγκες, μπορούν να μεταβούν και σε άλλα σημεία του ελλαδικού χώρου, σύμφωνα με τη διαχείριση που γίνεται από την πυροσβεστική υπηρεσία, κεντρικά από την Αθήνα», πρόσθεσε.

Συστάσεις στους πολίτες

Ο κ. Στεργιάδης συνέστησε στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, όταν επισκέπτονται το δάσος, να μην ανάβουν τσιγάρα και φωτιά για κανέναν λόγο, να μην απορρίπτουν σκουπίδια στη φύση, αλλά να τα παίρνουν μαζί τους και να τα πηγαίνουν στα εγκεκριμένα σημεία όπου μπορούν να τα απορρίψουν με ασφάλεια. Κάλεσε, άλλωστε, τον καθένα, όταν δει φλόγα ή καπνό, να ενημερώνει άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία. «Σήμερα δεν έχουμε κάποιο περιαστικό μέχρι στιγμής. Χθες υπήρξαν δύο συμβάντα στο Κιλκίς και ένα περιστατικό στη Χαλκιδική. Φωτιές εκδηλώνονται διάσπαρτα, αλλά επιχειρούμε και τα καταφέρνουμε, όπως έγινε στον Τρίλοφο και το Άγιον Όρος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 19 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κερατσίνι-Δραπετσώνα: Κλιματιζόμενοι χώροι για την προστασία των πολιτών από τον καύσωνα μέχρι και την Παρασκευή 26/7

Εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που συνεχίζονται και με στόχο την προστασία των ευπαθών δημοτών…

Ρεπορτάζ 19 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΥΠΕΝ: Την τελευταία πενταετία η Ελλάδα μείωσε κατά 70% τα πρόστιμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για παράνομες χωματερές

Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των προστίμων για τις παράνομες χωματερές, τα οποία επιβαρύνουν την Ελλάδα και…

Ρεπορτάζ 19 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δικαίωση για τον Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου η απόφαση του ΣτΕ για τα «μπόνους» του ΝΟΚ

Πλήρη δικαίωση για τον Δήμαρχο Μοσχάτου–Ταύρου, Ανδρέα Ευθυμίου και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης αποτελεί…