Άρθρο Localit 11 Ιουνίου, 2014

Θεσσαλονίκη: Έκθεση «Σύγχρονη Τσεχική Χαρακτική»

e-poster_max3Ένα εντυπωσιακό πανόραμα της σύγχρονης τσεχικής χαρακτικής παρουσιάζεται σε έκθεση που διοργανώνει η Θεσσαλονίκη – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθήνα και το Επίτιμο Προξενείο της Τσεχικής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη.

Τα εγκαίνια της έκθεσης  που θα διαρκέσει έως τις  22 Ιουνίου 2014, (ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή 10.00 – 18.00),θα γίνουν  σήμερα  Τετάρτη , στις 19.30, στο Αλατζά Ιμαρέτ (Κασσάνδρου 91 – 93).

Παρουσιάζονται έργα 11 καταξιωμένων Τσέχων χαρακτών, που καλύπτουν ευρεία γκάμα ως προς τη θεματολογία και την εικαστική έκφραση. Πρόκειται για τους:  Jiří Anderle,  Mikoláš Axmann,  Adolf Born,   Ladislav Čepelák,   Jaroslav Králík,  Alena Kučerová,   Eduard Ovčáček,   Květa Pacovská,   Lubomír Přibyl,  Jiří Šalamoun και  Vratislav Ševčík. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Simeona Hošková.

Η τσεχική χαρακτική άρχισε να αναπτύσσεται στα τέλη του 19ου με αρχές του 20ου αιώνα. Το 1910 συγκροτήθηκε τμήμα χαρακτικής στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Πράγας  και το 1917 συστάθηκε το σωματείο χαρακτών «Hollar».  Η χαρακτική έπαιξε σημαντικό ρόλο στην «κοινωνική τέχνη» του 20ου αιώνα και συνέβαλε στη δημιουργία του τσεχικού σουρεαλισμού και νεοσουρεαλισμού.

Τη δεκαετία του ’50 η τσεχική χαρακτική γνώρισε πρωτοφανή εποχή άνθισης, για να περάσει στη συνέχεια σε περίοδο έντονων πειραματισμών, σε επαφή και με τις διεθνείς τάσεις στον χώρο, ενώ τη δεκαετία του ’70 πολλοί καλλιτέχνες άρχισαν να παρουσιάζουν τη δουλειά τους εκτός των συνόρων της χώρας.

Ακολούθησε η ανάπτυξη της έγχρωμης όφσετ λιθογραφίας.  Τα τελευταία χρόνια η τσεχική χαρακτική υποστηρίζεται μέσα από σημαντικές πρωτοβουλίες όπως είναι η έκδοση του διεθνούς περιοδικού «revue Grapheion» (1996-2008)  από την Πινακοθήκη και τον Εκδοτικό  Οίκο  της Κεντρικής Ευρώπης  καθώς και η καθιέρωση του «Βραβείου Vladimír Boudník» και του ετήσιου διαγωνισμού «Η χαρακτική της χρονιάς» από το 1995 από το σωματείο πολιτών Inter-Kontakt-Grafik.

Η έκθεση στο Αλατζά Ιμαρέτ διοργανώνεται σε συνεργασία με το Inter-Kontakt-Grafik (Τσεχική Δημοκρατία).

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 23 Σεπτεμβρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναύπακτος: Ξεκινά η ανάπλαση της πλατείας Στάικου

Ο Δήμος Ναυπακτίας ξεκινά ένα έργο αστικής αναβάθμισης με την υπογραφή της σύμβασης για την…

Ρεπορτάζ 15 Σεπτεμβρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Εγκαινιάστηκε το νέο Περιφερειακό Πολυδύναμο Ιατρείο Ψαρών

Ο Δήμος Ηρωικής Νήσου Ψαρών απέκτησε μια νέα, σύγχρονη δομή υγείας, με την ολοκλήρωση και…

Με μια ματιά 10 Σεπτεμβρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ο Δήμος Δράμας υποδέχεται τη νέα σχολική χρονιά με παιχνίδι και δράσεις

Ο Δήμος Δράμας υποδέχεται τη νέα σχολική χρονιά με μια ανοιχτή γιορτή για παιδιά και…