Άρθρο Localit 17 Ιανουαρίου, 2024

Θ. Σκυλακάκης: Στο 1,5% του ΑΕΠ το κόστος από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία

Το κόστος για να ανταπεξέλθουμε στις ζημίες που προκάλεσαν οι πλημμύρες  Θεσσαλία αντιστοιχεί στο 1,5% του ΑΕΠ, είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης στην Άτυπη Σύνοδο Υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τόνισε ότι εθνική και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε θέματα προσαρμογής στις ευάλωτες περιοχές δεν είναι επιλογή, είναι υποχρέωση.

Τα κόστη της προσαρμογής στην κλιματική κρίση δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς αλληλεγγύη, διαμήνυσε, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  Θόδωρος Σκυλακάκης, κατά τη συμμετοχή του στην Άτυπη Σύνοδο Υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες (15-16/1).

Ο υπουργός επισήμανε πως τα κόστη της προσαρμογής στις περισσότερο ευάλωτες περιοχές θα είναι πολύ μεγάλα και δεν προέρχονται από φυσικά φαινόμενα, είναι ανθρωπογενή, δημιουργώντας αυξημένες ευθύνες αλληλεγγύης (εθνικής και ευρωπαϊκής) στις λιγότερο ευάλωτες περιοχές.

Μόνο τον τελευταίο χρόνο -όπως σημείωσε ο υπουργός– το κόστος για να ανταπεξέλθουμε στις ζημίες που προκάλεσαν οι πλημμύρες αντιστοιχεί στο 1,5% του ΑΕΠ. Επιπλέον, θα πρέπει σε κάποιες περιπτώσεις να γίνει μετεγκατάσταση ολόκληρων χωριών και να υπάρξει μέριμνα για τους αγρότες των παρακάρλιων χωριών, που η γη τους έχει μετατραπεί σε λίμνη, καθώς 180.000 στρέμματα είναι πλημμυρισμένα. Γι’ αυτό, δεν είναι μόνο αναγκαίο να συμμετέχει και ο ιδιωτικός τομέας -ιδίως μεγαλύτερες επιχειρήσεις- μέσω της ασφάλισης για κλιματικούς κινδύνους, αλλά απαιτείται να ευρεθούν πανευρωπαϊκά λύσεις, ώστε να μπορεί να λειτουργεί η ασφαλιστική αγορά και στις ευάλωτες περιοχές, όπου το υψηλό κόστος μπορεί να την καθιστά απαγορευτική.

Ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε, πως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος (αν όχι βεβαιότητα) τα διαθέσιμα κονδύλια (ευρωπαϊκοί και εθνικοί πόροι) για προσαρμογή στα νέα κλιματικά δεδομένα, τα οποία αφορούν σε περισσότερο ευάλωτες περιοχές, να είναι ανεπαρκή. «Γι’ αυτό το λόγο, θα απαιτηθεί δραστική επαναξιολόγηση των κοινοτικών και των εθνικών προϋπολογισμών και κατά συνέπεια των δημοσιονομικών στόχων», τόνισε, για να προσθέσει: «Είμαστε, ήδη, στο νέο κλίμα. Δεν θα έχουμε κλιματική αλλαγή. Το κλίμα έχει, ήδη, αλλάξει». Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στις κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias», που έπληξαν τη χώρα μας το φθινόπωρο του 2023. Επισήμανε πως συνέβη μία πλημμύρα, η οποία με βάση το παλιό κλίμα, θα συνέβαινε μία φορά στα 1.000 χρόνια και την ακολούθησε -τον ίδιο μήνα στην ίδια περιοχή- ακόμη μία κακοκαιρία, που θα συνέβαινε μία φορά στα 200 χρόνια.

Ο υπουργός σημείωσε πως οι Χάρτες Επικινδυνότητας Πλημμύρας -βασισμένοι σε όσα συνέβησαν τα τελευταία 30 χρόνια- ήταν και είναι ανεπαρκείς για να μας προετοιμάσουν απέναντι σε φαινόμενα όπως η κακοκαιρία «Daniel».

Τέλος, δήλωσε πως, δυστυχώς, δεν μπορεί κανείς να κάνει αξιόπιστες προβλέψεις, σε σχέση με τις επιπτώσεις του νέου κλίματος και γι’ αυτό είναι αναγκαίο να αναπτυχθούν ακριβέστερα κλιματικά προγνωστικά μοντέλα, με βελτιωμένη χωρική ανάλυση. «Δεν ξέρουμε αν θα έρθει μέσα στον επόμενο χρόνο ή σε 5 χρόνια ή σε 10 χρόνια μία ακόμη πλημμύρα, η οποία με βάση το παλιό κλίμα θα συνέβαινε 1 φορά στα 1.000 χρόνια» εξήγησε.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κλιματική Κρίση 05 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τα επόμενα, συνεργατικά βήματα των έξι δήμων – πιλότων της Ελλάδας για την κλιματική ουδετερότητα

Η δέσμευση που έχουν αναλάβει  οι έξι δήμοι, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα των 100 κλιματικά…

Κλιματική Κρίση 03 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ο ευρωπαϊκός χάρτης πρόβλεψης καύσωνα,Forecaster.health, δείχνει και τον κίνδυνο θνησιμότητας ανά περιοχή

Ένας νέος ψηφιακός διαδραστικός χάρτης προβλέπει σε καθημερινή βάση όχι μόνο τα ακραία καιρικά φαινόμενα…

Κλιματική Κρίση 21 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ημερίδα για την προσαρμογή της περιφέρειας Πελοποννήσου στην κλιματική αλλαγή

Η προσαρμογή της περιφέρειας Πελοποννήσου στην κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής…