Άρθρο Localit 30 Μαΐου, 2020

Τ. Θεοδωρικάκος: «Η κυβέρνηση στήριξε την τοπική αυτοδιοίκηση, με όλες τις δυνάμεις»

«Η κυβέρνηση στήριξε με όλες τις δυνάμεις την Τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, να αναδειχθεί στην πράξη, σε πόλο αλληλεγγύης, εξυπηρέτησης των πολιτών και κοινωνικής συνοχής», ανέφερε, μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. «Η Αυτοδιοίκηση αποδείχθηκε θεσμός εξαιρετικά χρήσιμος και αποτελεσματικός, την περίοδο αυτή», είπε, αφού όμως επισήμανε ότι το υπουργείο Εσωτερικών, από τις πρώτες ημέρες, επιχορήγησε με 15 εκατομμύρια ευρώ τους δήμους και τις περιφέρειες, για να πάρουν έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.

Επισήμανε εξάλλου ότι τις ημέρες αυτές το υπουργείο διαθέτει έκτακτη οικονομική στήριξη 75 εκατομμυρίων ευρώ στους δήμους προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις απώλειες από τα ανταποδοτικά τέλη, τα οποία πάγωσαν την περίοδο της πανδημίας, για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που δεν λειτουργούσαν. Επισήμανε ταυτόχρονα ότι έγκαιρα δόθηκαν τακτικές επιχορηγήσεις στους ορεινούς και νησιωτικούς δήμους για την αντίστοιχη δόση των ΚΑΠ ενώ το υπουργείο Εσωτερικών διασφάλισε με έκτακτη οικονομική στήριξη των αντίστοιχων Περιφερειών, τη σίτιση 60.000 τουλάχιστον πολιτών με δύο γεύματα την ημέρα, αυτή τη χρονική περίοδο. Ταυτόχρονα αναβαθμίστηκε το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», πάγωσαν οι δόσεις των δανείων των δήμων προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για τρεις μήνες, δόθηκε δυνατότητα στους δήμους αποπληρωμής των ΚΑΠ σε έως 72 μήνες και η δυνατότητα πρόσληψης έκτακτου προσωπικού τετράμηνης σύμβασης.

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» μέσω του οποίου θα δημιουργηθούν 40.000 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, μόνο από την κατασκευή των έργων. Όπως στόχος είναι αυτό το πρόγραμμα να αξιοποιηθεί από όλους τους δήμους της χώρας.

Αναφερόμενος στις διατάξεις που έχουν περιληφθεί στο νομοσχέδιο που συζητήθηκε χθες στη Βουλή, η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης έχει τη δυνατότητα να υπογράφει προγραμματικές συμβάσεις με τους δήμους και από ένα μητρώο μηχανικών, να δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να επιταχύνουν όλες τις τεχνικές μελέτες, προκειμένου και ο τελευταίος δήμος της χώρας, να είναι έτοιμος να μελετήσει και τελικά να υλοποιήσει σημαντικά έργα και παρεμβάσεις τα οποία θα τον οδηγήσουν σε βελτίωση της τοπικής ανάπτυξης.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 17 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Αγ. Δημητρίου: “Παναγούλεια 2024”-Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τη μνήμη του Αλέξανδρου Παναγούλη

Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου διοργανώνοντας  για  άλλη μια  χρονιά  τα Παναγούλεια και την Ειρηνοδρομία 2024,τιμά…

Ρεπορτάζ 17 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Λαμία: Στο νοσοκομείο μαθητές δημοτικών σχολείων μετά από τροφική δηλητηρίαση

Τροφική δηλητηρίαση υπέστησαν δεκάδες μαθητές στη Λαμία, οι οποίοι χθες το βράδυ αλλά και σήμερα…

Ρεπορτάζ 17 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στο ΕΣΠΑ το πρώτο μεγάλο έργο του ΣΒΑΑ του Δήμου Ηγουμενίτσας

Στον Δήμο Ηγουμενίτσας, ξεκινά η εκτέλεση του προγράμματος ανάπλασης επιλεγμένων περιοχών. Πιο συγκεκριμένα, εγκρίθηκε από…