Άρθρο Localit 04 Νοεμβρίου, 2020

Τ. Θεοδωρικάκος: Ευθύνη του δήμου Αθηναίων αν θα προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου «Μεγάλος Περίπατος»

Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πάνου Σκουρλέτη

«Το Υπουργείο Εσωτερικών οφείλει να σέβεται τη διοικητική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη. Ο δήμος Αθηναίων, που έχει την πολιτική και οικονομική διαχείριση του προγράμματος “Μεγάλος Περίπατος”, θα κρίνει αν θα προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου, τηρώντας όλους τους κανόνες του δημόσιου λογιστικού». Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη, σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης μετά τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η απόφαση του ΣτΕ για το έργο.

 Ο κ. Θεοδωρικάκος ξεκαθάρισε ότι «είναι απόλυτα σεβαστή η απόφαση του ΣτΕ και δεν υπάρχει καμία πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε οποιαδήποτε νομοθετική ενέργεια για να την αλλάξει», επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι «η δικαστική απόφαση ακυρώνει την Κοινή Υπουργική Απόφαση για διαδικαστικές πλημμέλειες που αφορούν θέματα νομοθετικών εξουσιοδοτήσεων και όχι για τη σκοπιμότητα του έργου».

   «Σε ότι αφορά την νομιμότητα των αποφάσεων, η συγκεκριμένη σύμβαση του δήμου Αθηναίων πριν προχωρήσει είχε την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ οποιαδήποτε άλλη έρευνα για τη νομιμότητά της υπεύθυνη είναι η διεύθυνση της αποκεντρωμένης διοίκησης. Είναι άστοχο να επιμένει κάποιος να κάνει κριτική στη κυβέρνηση για μια απόφαση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών. 

 Π. Σκουρλέτης: Εμφανίζεστε εκ των υστέρων, ως “Πόντιος Πιλάτος” στο όνομα της αυτοτέλειας των δήμων

Από την πλευρά του, ο κ. Σκουρλέτης αντέτεινε ότι «ο υπουργός Εσωτερικών κρατά στάση “Πόντιου Πιλάτου” και στο όνομα της αυτοτέλειας του δήμου Αθηναίων λέει δεν τρέχει τίποτα».

 «Συμπράξατε σε αυτό το πρόγραμμα. Στο όνομα μιας δύσκολης και πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης εσείς με την υπογραφή σας διευκολύνατε τον δήμαρχο να προχωρήσει το μεγαλεπήβολο σχέδιό του ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ, για ένα έργο με σκουριασμένες ζαρντινιέρες και ξεραμένα φυτά, που καταρρέει. Η απάντησή σας δεν είναι ικανοποιητική.

Επαναλαμβάνω, κάτι που σας είπα και στην πρωτομιλία μου, ότι οι δήμοι σε όλη την Ελλάδα στερούνται εσόδων. Διότι κλείνει η εστίαση και προφανώς θα πρέπει να υπάρχουν και μέριμνες για να μην πληρώνουν οι κλειστές επιχειρήσεις ανταποδοτικά τέλη. Διότι έχουν ανάγκες, να στηρίξουν ευάλωτες ομάδες. Όλα αυτά τα γνωρίζετε πολύ καλά. Μπορούν, λοιπόν, κάποιοι, έτσι να πετάνε, από δω και από κει το δημόσιο χρήμα; Δεν είναι ένα θέμα, μία αναγκαιότητα η δική σας επικοινωνία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση; Είσαστε ο προϊστάμενος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με βάση τη σχετική της αυτονομία, όπως ορίζεται από το σημερινό Σύνταγμα. Θα θέσετε, λοιπόν, το ερώτημα στον αντίστοιχο υπεύθυνο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για να κοιτάξει τι ακριβώς γίνεται με αυτή τη δαπάνη; Με τη νομιμότητα αυτής της δαπάνης; Ή όλα αυτά είναι ερωτήματα τα οποία αφορούν κάποιους περίεργους πολίτες, που ορθώς κατέφυγαν στο ΣτΕ; Θα περίμενα στη δευτερολογία σας να είστε πιο σαφής, πιο συγκεκριμένος και να δεσμευτείτε για το τι ακριβώς θα κάνετε» ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης.

 «Είναι ξεκάθαρο ότι κάθε πράξη φορέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν ελέγχεται για την σκοπιμότητα των πράξεων της από την κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών. Αρμόδιος για τη νομιμότητα των πράξεών της είναι ο συντονιστής της αποκεντρωμένης διοίκησης που είναι δημόσιος υπάλληλος και οφείλει να ελέγχει», ανταπάντησε ο κ. Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε: «Εμείς πιστεύουμε στην αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στον αυτόνομο θεσμικό της ρόλο. Αυτή η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών δεν κάνει διάκριση που ανήκει πολιτικά ο κάθε δήμαρχος. Δεν έχει αξία για εμένα που ανήκει ο κ. Μπακογιάννης, και η πολιτική του δήμου είναι ανεξάρτητη από την πολιτική της κυβέρνησης. Είναι ευθύνη του δήμου Αθηναίων και των οργάνων του για το τι θέλουν να κάνουν με το πρόγραμμα του “Μεγάλου Περιπάτου” και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 19 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κερατσίνι-Δραπετσώνα: Κλιματιζόμενοι χώροι για την προστασία των πολιτών από τον καύσωνα μέχρι και την Παρασκευή 26/7

Εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που συνεχίζονται και με στόχο την προστασία των ευπαθών δημοτών…

Ρεπορτάζ 19 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΥΠΕΝ: Την τελευταία πενταετία η Ελλάδα μείωσε κατά 70% τα πρόστιμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για παράνομες χωματερές

Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των προστίμων για τις παράνομες χωματερές, τα οποία επιβαρύνουν την Ελλάδα και…

Ρεπορτάζ 19 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δικαίωση για τον Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου η απόφαση του ΣτΕ για τα «μπόνους» του ΝΟΚ

Πλήρη δικαίωση για τον Δήμαρχο Μοσχάτου–Ταύρου, Ανδρέα Ευθυμίου και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης αποτελεί…