Άρθρο Localit 20 Σεπτεμβρίου, 2021

Συνεργασία έντεκα Δήμων – Ινστιτούτου MountMed  για τη βιώσιμη ορεινή ανάπτυξη

Μνημόνιο συνεργασίας με το Ινστιτούτο MountMed, η έδρα του οποίου είναι στην Κύπρο, θα υπογράψουν οι δήμαρχοι των δήμων που τα διοικητικά τους όρια είναι εντός του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, κοιλάδας Αχελώου, Αγράφων και Μετεώρων, ο Φορέας Διαχείρισης του οποίου συνεργάζεται με το Ινστιτούτο.

Για τον σκοπό αυτό, όπως ενημερώνει ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων,  από σήμερα βρίσκεται στην Κύπρο ο  δήμαρχος  Γιάννης Σεντελές,  συμμετέχοντας σε αποστολή του Φορέα Διαχείριση  του Εθνικού Πάρκου μαζί με τους δημάρχους Κεντρικών Τζουμέρκων, Γεωργίου Καραϊσκάκη, Μετσόβου, Αγράφων, Μετεώρων, Αργιθέας, Πύλης, Μουζακίου, Αμφιλοχίας και Λίμνης Πλαστήρα.

Το Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης Μεσογειακών Νησιωτικών Ορεινών Περιοχών- Ινστιτούτο MountMed δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία ερευνητών και επιστημόνων από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (Ελβετία, Αυστρία, Γαλλία, Ελλάδα) με εξειδίκευση και προσανατολισμό στη βιώσιμη ορεινή ανάπτυξη, με τη στήριξη του Ιδρύματος Γιαννάκη Παπαδούρη.

Σκοπός της δημιουργίας του είναι η υποστήριξη της αναζωογόνησης των ορεινών περιοχών της Κύπρου και των νησιών της Μεσογείου, η μελέτη όλων των θεμάτων που αφορούν τις περιοχές αυτές (περιβάλλον, οικονομία, κοινωνία, πολιτισμός), αλλά και ευρύτερα τα βουνά σε όλο τον κόσμο. Αποσκοπεί, επίσης, στην επιστημονική και τεχνική υποστήριξη και στον συντονισμό για τη χάραξη κατάλληλων πολιτικών, καθώς και τοπικών, εθνικών και διεθνών σχεδίων, στη βάση των αρχών και στρατηγικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών οργανισμών.

Απώτερος στόχος του Ινστιτούτου είναι να αποτελέσει αναγνωρισμένο κέντρο γνώσεων στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης για τις ορεινές νησιώτικες περιοχές της Μεσογείου. Επιπλέον στόχος είναι η εξέλιξή του σε κέντρο αναφοράς για την επιστημονική γνώση και τη διάδοσή της στον τομέα της εδαφικής ανάπτυξης, αλλά και για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων.

Η τελετή υπογραφής  του μνημονίου, όπως ενημερώνει ο Δήμος Β. Τζουμέρκων,  θα γίνει την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Οικία Εθνομάρτυρα Λαυρεντίου» στον Καλοπαναγιώτη, που βρίσκεται στην οροσειρά του Τροόδους στην Κοιλάδα της Μαραθάσας, η οποία διοικητικά υπάγεται στην επαρχία Λευκωσίας.

Παράλληλα, προσθέτει ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης, θα πραγματοποιηθούν συνάντηση εργασίας των υπευθύνων του Ινστιτούτου MountMed με την αποστολή του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, κοιλάδας Αχελώου, Άγραφων και Μετέωρων και των δημάρχων της Πίνδου, καθώς και συσκέψεις με τον Υφυπουργό Τουρισμού της Κύπρου Σάββα Περδίο και τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή.

«Η χάραξη κατάλληλων πολιτικών για την αναζωογόνηση της ορεινής περιοχής των Τζουμέρκων αποτελεί στόχο της δημοτικής μας αρχής από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας. Δε θα μπορούσαμε να αφήσουμε ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία που δίνεται μέσα από τη συνεργασία του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, κοιλάδας Αχελώου, Αγράφων και Μετεώρων με το Ινστιτούτο MountMed της Κύπρου. Η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας θα μας δώσει τη δυνατότητα αξιοποίησης της γνώσης και των εργαλείων εκείνων, με στόχο να εφαρμόσουμε δράσεις στον ορεινό χώρο, πάντα σε συνεργασία με τους επαγγελματίες και τους κατοίκους της περιοχής», αναφέρει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 16 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Οι εργαζόμενοι στο localit.gr συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία των Ενώσεων Τύπου

Οι εργαζόμενοι στο localit.gr συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει η ΠΟΕΣΥ και στην…

Ρεπορτάζ 15 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ξεκινά η μελέτη για την αποκατάσταση του ιστορικού Δημοτικού Σχολείου Ανδραβίδας

Το ιστορικό Δημοτικό Σχολείο της Ανδραβίδας, επισκέφθηκε σήμερα κλιμάκιο της μελετητικής ομάδας που έχει αναλάβει…

Ρεπορτάζ 15 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
101 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής στον Δήμο Αθηναίων, για πάνω από 40 έργα και δράσεις

Ποσό ύψους 101 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να υλοποιηθούν πάνω από 40 σημαντικά έργα και δράσεις…