Άρθρο Localit 04 Δεκεμβρίου, 2018

Συνέδριο ΚΕΔΕ: “Κλεισθένης”, οικονομικά, κοινωνική πολιτική των δήμων η σημερινή ατζέντα (συνεχής ενημέρωση)

Συνεχίζονται σήμερα για δεύτερη ημέρα οι εργασίες του ετήσιου συνεδρίου της ΚΕΔΕ. Η θεματική ατζέντα ανοίγει, καθώς η σημερινή συζήτηση περιλαμβάνει  πέντε κύκλους:

  • Κλεισθένης και η επόμενη ημέρα της εφαρμογής του,
  • οικονομικά – θεσμικά ζητήματα που απασχολούν τους δήμους,
  • κοινωνική πολιτική – υγεία,
  • απασχόληση και δημογραφικό,
  • αναπτυξιακά ζητήματα των δήμων –επιχειρηματικότητα και καινοτομία
  • περιβάλλον – χωροταξία – απορρίμματα

Χθες πρώτη ημέρα του συνεδρίου, τον τόνο έδωσαν οι τοποθετήσεις  του προέδρου της ΚΕΔΕ, του υπουργού Εσωτερικών και των εκπροσώπων των κομμάτων και πάντα σε φόντο προεκλογικό καθώς σε έξι μήνες έχουμε τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ωστόσο η αντιπαράθεση – επίθεση της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση και το έργο της μεταφέρθηκε και στην σκηνή του συνεδρίου. «Πυρ ομαδόν» δέχτηκε ο «Κλεισθένης» που χαρακτηρίστηκε ως «καταστροφή» (Α. Γεωργιάδης), ως «δούρειος ίππος του ΣΥΡΙΖΑ για να διεισδύει λαθραία στις τοπικές κοινωνίες» (Γ. Καμίνης), ως «πληγή στην καρδιά της τοπικής δημοκρατίας»( Φ. Γεννηματά) ότι τώρα με τον «Κλεισθένη» και την απλή αναλογική θα πάμε από τον δήμαρχο – παντοκράτορα, στον δήμαρχο – επαίτη (Στ. Θεοδωράκης). Με επιμύθιο,  των περισσοτέρων, ότι ο «Κλεισθένης» θα καταργηθεί εφόσον αναδειχθεί νέα κυβέρνηση.

Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως το φετινό Συνέδριο διεξάγεται σε μία κρίσιμη συγκυρία με δεδομένο ότι απομένουν λίγοι μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του προσεχούς Μαΐου, ενώ από τις αρχές του νέου έτους οι Δήμοι θα κληθούν να λειτουργήσουν με βάση το νέο πλαίσιο που καθορίζει ο Κλεισθένης, χωρίς να έχουν επιλυθεί τα τεράστια προβλήματα που επιφέρει ο νέος νόμος. Παράλληλα, όπως επισήμανε, η Αυτοδιοίκηση και φέτος είναι οικονομικά στραγγαλισμένη από έναν «Προϋπολογισμό του Παραλογισμού» που δεν δίνει καμία προοπτική ανάπτυξης. «Η κυβέρνηση δεν αγαπά την Αυτοδιοίκηση» τόνισε και πρόσθεσε πως το Συνέδριο πραγματοποιείται και σε μία περίοδο που είναι σε εξέλιξη ο διάλογος για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. «Εμείς θα ανταποκριθούμε στις ευθύνες μας και θα προτείνουμε συγκεκριμένες αλλαγές στο Σύνταγμα, με στόχο να συμβάλλουμε δημιουργικά και θεσμικά στη διαδικασία», σημείωσε.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης προανήγγειλε δύο σημαντικές αλλαγές στο νόμο του Κλεισθένη που αφορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές  προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης στην ομιλία του στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Επίσης   ανακοίνωσε ότι στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης θα ενταχθούν και τα άρθρα που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και παρουσίασε τον εφεξής σχεδιασμό του υπουργείου που μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει:

  • Μέχρι τέλος του χρόνου θα κατατεθούν στη Βουλή ρυθμίσεις για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στην Αυτοδιοίκηση.
  • Προωθείται αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη χορήγηση αποζημιώσεων στους πληγέντες από φυσικές καταστροφές. Ο υπουργός κάλεσε την ΚΕΔΕ να καταθέσει  τις προτάσεις επ΄αυτού.
  • Τους επόμενους μήνες θα κατατεθεί ο «Κλεισθένης 2», με τον οποίο θα ξεκαθαρίζονται οι αρμοδιότητες μεταξύ των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης και μεταξύ Αυτοδιοίκησης και Κεντρικού Κράτους.
  • Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν δύο νέα προγράμματα για την επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων των ΟΤΑ και για τα σχέδια ύδρευσης.
  • Για τις προσλήψεις ανακοίνωσε ότι την προσεχή Πέμπτη θα κατατεθεί ρύθμιση για την παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας μέχρι να ολοκληρωθεί από το ΑΣΕΠ οι διαδικασίες για την έκδοση των οριστικών πινάκων της προκήρυξης 3Κ.
  • Τις επόμενες ημέρες θα έρθει στη Βουλή ρύθμιση για την κάλυψη 3.500 θέσεων μόνιμου προσωπικού για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», για τις οποίες έχουν διασφαλιστεί τα απαραίτητα κονδύλια.
  • Το υπουργείο Εσωτερικών προωθεί τριετές σχέδιο για την πρόσληψη 1500 νέων επιστημόνων  σε όλους τους δήμους της χώρας και ήδη έχουν κληθεί οι δήμοι να προσδιορίσουν τις ανάγκες τους.

Γ. Κωτσός, εκπρόσωπος παράταξης “Κίνημα Ανατροπής  στην Αυτοδιοίκηση:Ο Κλεισθένης «εξυπηρετεί πλήρως τις πολιτικές επιδιώξεις του εκλογικά συρρικνωμένου πλέον κυβερνώντος κόμματος

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την ψήφιση του Καλλικράτη εξαπέλυσε ο Γιώργος Κωτσός, δήμαρχος Μουζακίου, εκπρόσωπος παράταξης «Κίνημα Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση».

Ο κ. Κωτσός είπε ότι το συνέδριο διεξάγεται μέσα σε ένα κλίμα έντονης ανασφάλειας και προβληματισμού για το μέλλον του θεσμού, λόγω της εφαρμογής του Κλεισθένη 1, που επιβλήθηκε και ψηφίστηκε από την παρούσα κυβέρνηση αυταρχικά.

«Η κυβέρνηση λοιπόν, χρησιμοποιώντας αυταρχικά την κυβερνητική της πλειοψηφία, μας αναγκάζει να υποδεχθούμε τον δικό της Κλεισθένη, που εμπεριέχει συμφέρουσες για αυτήν νομικές επινοήσεις, οι οποίες φυσικά δεν έχουν καμία σχέση με τα όσα ευαγγελίζεται η ΚΕΔΕ και η ΕΝΠΕ» ανέφερε ο κ. Κωτσός.

Σύμφωνα με τον κ. Κωτσό ο Κλεισθένης επικεντρώθηκε κυρίως στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος «όχι για να διορθώσει κυρίαρχα θεσμικά, οικονομικά, λειτουργικά προβλήματα της Αυτοδιοίκησης, αλλά και ούτε για να αντιμετωπίσει τις δυσλειτουργίες του δαιδαλώδους νομικού και οικονομικού περιβάλλοντος κάτω από το οποίο καλείται να λειτουργήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, κυρίως όμως το έκανε για να ελέγξει τις τοπικές δυνάμεις που αντιτίθενται στην ιδεολογική και πολιτική φιλοσοφία της».

Τόνισε ότι «ο  Κλεισθένης  αποτελεί για αυτήν ένα νομικό όχημα, για τη ριζική αλλαγή της πολιτικής φυσιογνωμίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσα από την εφαρμογή ενός κομματικής έμπνευσης εκλογικού συστήματος, το οποίο ονόμασε κατ’ επίφαση απλή αναλογική και που ευνοεί εντέχνως δημοτικές παρατάξεις αποκλειστικής μειοψηφικής διαδικασίας και όχι πλειοψηφικής δυναμικής».

Συμπλήρωσε επίσης ότι ο Κλεισθένης «εξυπηρετεί πλήρως τις πολιτικές επιδιώξεις του εκλογικά συρρικνωμένου πλέον κυβερνώντος κόμματος, το οποίο θέλει να αποκτήσει νομικό καταχυρωμένο ρυθμιστικό ρόλο στην άσκηση της διοίκησης των Δήμων και στις Περιφέρειες, με μετεκλογική φαλκίδευση της αρνητικής προς αυτό βούλησης του εκλογικού νόμου».

«Μέσα λοιπόν από αυτήν την αποκρουστικά πολιτική εξέλιξη, συμπλήρωσε  ο κ. Κωτσός,  επί της ουσίας η κυβέρνηση προσπάθησε να ελέγξει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην οποία ούτως ή άλλως έχει πολύ μικρό ακροατήριο, έχει πολύ μικρή διεισδυτικότητα και ταυτόχρονα ελάχιστο αριθμό στελεχών’.

Ο κ. Κωτσός κάλεσε τους αυτοδιοικητικούς, με αφορμή και την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, να συνεχίσουν να ασκούν ισχυρές πιέσεις στην κεντρική εξουσία «για τη δημιουργία ενός πραγματικά σύγχρονου θεσμού, και θεσμικού πλαισίου της λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της δημόσιας διοίκησης»  απαιτώντας:

 

  • Εκπόνηση μελέτης ολοκληρωμένης αντιμετώπισης του ζητήματος των ανθρωπογεωγραφικών και λοιπών διαφορών των Δήμων ως πολιτικοδιοικητικών οντοτήτων του πολιτειακού συστήματος της χώρας μας.
  • Θεσμοθέτηση ενός ενιαίου εσωτερικού ελεγκτικού μηχανισμού στους  Δήμους, που θα διασφαλίζει τη νομιμότητα των αποφάσεων των οργάνων διοίκησης, με ταυτόχρονη κατάργηση των άλλων ελεγκτικών μηχανισμών, πλην του κατασταλτικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
  • Άμεση έναρξη του διαλόγου προκειμένου να προσδιοριστούν επακριβώς τα παρακρατηθέντα ποσά των Δήμων και να συμφωνηθεί ο τρόπος και ο χρόνος απόδοσής των.
  • Μεταφορά του φόρου ακίνητης περιουσίας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στα πρότυπα που το έχει ανακοινώσει ήδη ο πρόεδρος της ΝΔ,  Κ.Μητσοτάκης.
  • Επέκταση της δυνατότητας συμμετοχής των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού σε Νομικά Πρόσωπα αναπτυξιακού χαρακτήρα.
  • Διατύπωση ολοκληρωμένων στρατηγικών στο πλαίσιο των οποίων προσδιορίζεται η σχέση των πόλεων με την ανάπτυξη περιαστικών αγροτικών μικροπεριφερειών των οποίων αποτελούν πια τα ευρύτερα κέντρα.

Απ. Κοιμήσης, επικεφαλής του “Αυτοδιοικητικού Κινήματος: Μόνο με αλλαγή της κυβέρνησης μπορεί η Αυτοδιοίκηση να είναι  ψηλά για να μπορέσει να πάει την Ελλάδα μπροστά

Με μια αναφορά – «δόρθωση» του υπουργού Εσωτερικών σχετικά με τα οικονομικά των ΟΤΑ και ειδικότερα τους ΚΑΠ ξεκίνησε την ομιλία του ο Απόστολος Κοιμήσης, επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα», λέγοντας ότι η χθεσινή ομιλία του υπουργού περιλάμβανε ορισμένες αναλήθειες. Και διευκρινίζοντας την άποψή του είπε:

Δεν είναι μεταβιβαστικές πληρωμές τα χρήματα που πηγαίνουν για τα προνοιακά επιδόματα. Είναι ΚΑΠ. Ο νόμος περιγράφει με σαφήνεια ότι είναι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι, οι οποίοι έφυγαν από εμάς, από τον Α’ Βαθμό, και πήγαν στο κεντρικό κράτος.

Δεν έχουμε αύξηση στα χρήματα τα οποία αποδίδονται. Όπως και να κάνετε, με όποιο αλχημεία και αν υπολογίσετε τα χρήματα που προβλέπει ο τακτικός προϋπολογισμός του ’19 για τον Α’ και τον Β’ Βαθμό.

Έχουμε μια ονομαστική μείωση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων,  για μια ακόμα φορά, κατά 171 εκατομμύρια ευρώ. Και αν συνεκτιμήσετε και το γεγονός ότι περιγράφεται στον προϋπολογισμό ένας διπλασιασμός των πλεονασμάτων μας σε σχέση με το μεσοπρόθεσμο, το οποίο ήδη ψηφίστηκε πριν μερικούς μήνες, αντιλαμβάνεστε ότι το τοπίο είναι εξαιρετικά απογοητευτικό για το ’19, κατά την άποψή μου για δύο λόγους. Ο ένας είναι γιατί οι δημοσιονομικοί περιορισμοί και οι αλυσιτελείς διαδικασίες οι οποίες αναφέρθηκαν, του 4412, συν το γεγονός του αναμενόμενου φρεναρίσματος της ενταλματοποίησης των δαπανών, θα οδηγήσουν σε πόρους λιμνάζοντες στα ταμεία των Δήμων μέσα στο 2019. Στην κρίσιμη δηλαδή περίοδο όπου θα υλοποιηθούν και οι εκλογές.      Και να έχουμε και στο μυαλό μας ότι στην περίοδο των εκλογών ορισμένες διαδικασίες εξαιτίας του εκλογικού νόμου φρενάρουν. Δεν μπορούν να υλοποιηθούν».

Ο κ. Κοιμήσης υπογράμμισε ότι η Αυτοδιοίκηση πρέπει να εκμεταλλευτεί σε έπακρο βαθμό τη σημερινή ευνοϊκή συγκυρία:

«Έχουμε μια ευνοϊκή συγκυρία, την οποία κατά την άποψή μου θα πρέπει να την εκμεταλλευτούμε σε έπακρο βαθμό. Πηγαίνουμε για Βουλευτικές Εκλογές, πηγαίνουμε για Ευρωεκλογές μέσα στον επόμενο χρόνο, πηγαίνουμε για Δημοτικές και για Περιφερειακές Εκλογές. Είμαστε σε θέση την πολιτική ατζέντα να την καθορίσουμε εμείς και όχι τα κόμματα. Είμαστε σε θέση εν όψει συνταγματικής αναθεώρησης να εκβιάσουμε συγκεκριμένες λύσεις, γιατί αυτό θα είναι το πολιτικό διακύβευμα και στις τέσσερις τις εκλογές, απέναντι στον  λαό. Να βγουν ευθέως και να πουν τι προτείνουν. Εάν θα θωρακίσουν δηλαδή την άσκηση της τοπικής εξουσίας με πολιτική δύναμη και με θεσμικά αντίβαρα, αφήνοντας στην μπάντα τον Κλεισθένη, και θα πω πώς θα μείνει ο Κλεισθένης στην μπάντα, ακόμα και αν δεν θα γίνουν οι εκλογές πριν τις Δημοτικές Εκλογές.

Ποιο είναι το θέμα που αναδείξαμε κυρίως; Είναι το θέμα της κυβερνησιμότητας. Δεν μπορούν οι Δήμοι να κυβερνηθούν. Μια επόμενη λοιπόν κυβέρνηση διατηρεί στο πολυτασικό Δημοτικό Συμβούλιο ρόλο μόνο προγραμματικό. Και άντε για ορισμένα κρίσιμα θέματα κανονιστικό. Μέχρι εκεί. Όλο το εκτελεστικό έργο, μια επόμενη κυβέρνηση, χωρίς κανένα συνταγματικό κώλυμα, μπορεί να το μεταφέρει σε επιτροπές, οι οποίες θα έχουν αντιστοίχιση πλειοψηφίας όπως θα έχει προκύψει από τη λαϊκή ετυμηγορία, χωρίς στρεβλώσεις και παραμορφωτικούς φακούς και πολιτικές συναλλαγές κάτω από το τραπέζι.

Έτσι τελειώνει αυτό το καλαμπούρι των συνθέσεων και μπαίνουν στην άκρη όλοι οι Συνδυασμοί των εκβιαστικών μειοψηφιών που στήνονται για να μπορέσουν να διεκδικήσουν θέσεις ευθύνης με ανταλλάγματα. Όχι πολιτικά, αλλά καθαρά οικονομικά.

Μια επόμενη κυβέρνηση θα διαλύσει τελείως όλες αυτές τις δημοσιονομικές αλχημείες και τις χειραγωγήσεις, ανοίγοντας το παιχνίδι για να μπορέσει με διαφάνεια, νομιμότητα, και με γρήγορο τρόπο να υλοποιηθεί το πρόγραμμα το οποίο θα έχει πει η κάθε παράταξη ενώπιον των εκλογέων, του κόσμου δηλαδή, και θα έχει επιβραβευτεί».

Αναφερόμενος στο νόμο Κατρούγκαλου, άρθρο 20,  σημείωσε τα εξής:

«Ο  νόμος είναι σαφής και αφορά και εμάς. Δηλαδή εάν καταλαμβάνει κανείς θέση έμμισθης εντολής στους ΟΤΑ, πέρα από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης. Αυτό λέει ο νόμος, το άρθρο 20. Τόσο απλά. Έχει βγάλει επί αυτού και το Ελεγκτικό Συνέδριο απόφαση. Βγάλανε όμως μετά  εγκυκλίους, δεν ξέρω πόση ισχύ έχουν σε σχέση με το νόμο, αλλά έχουν βγάλει εγκυκλίους ερμηνευτικές, όχι το Υπουργείο Εσωτερικών, εκεί δεν παίρνουν χαμπάρι τι γίνεται από αυτό, ούτε ασχολούνται. Το Εργασίας και οι υπόλοιποι, το Υπουργείο Οικονομικών, το Εθνικό μας Θησαυροφυλάκιο, Θεός φυλάξει. Και λένε ότι εφόσον το καθεστώς της συνταξιοδότησης ή της έμμισθης θέσης έχει συμβεί πριν τις 13/5/16, που μπήκε σε εφαρμογή  δηλαδή ο νόμος, ισχύει το παλιό καθεστώς. Και αν ακόμα υπάρξει επιμήκυνση αυτής της σχέσης με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς να υπάρξει διακοπή, προσέξτε, έστω και ενός δευτερολέπτου ας πούμε, γιατί λέει σε οποιονδήποτε χρόνο, μπορεί να εξακολουθήσει να υφίσταται το παλιό καθεστώς.

Πρακτικά τι σημαίνει αυτό. Ένας Δήμαρχος ο οποίος ήταν συνταξιούχος και είχε αναλάβει πριν τις 13/5/16, μπορεί επανεκλεγόμενος στη νέα θητεία να συνεχίσει να έχει το παλιό συνταξιοδοτικό καθεστώς. Οι Αντιδήμαρχοι, οι Πρόεδροι και τα λοιπά, εμπίπτουν στην υποχρέωση αυτή. Ποια; Πρέπει είτε να επιλέξουν τις αποδοχές της θέσης ευθύνης ή εντός δέκα ημερών να αποποιηθούν αυτής, αλλιώς θα πληρώνουν υπερημερίας τόκο 4,56% κατ’ έτος.

Αυτή είναι η διάταξη με τις εγκυκλίους, με τα άρθρα όπως ακριβώς έχουν μπει. Σταμάτησαν εκεί; Αυτό ξέρετε πού οδηγεί, έτσι; Σε αποκλεισμό εξεύρεσης υποψηφιοτήτων στους νησιωτικούς Δήμους, στους ορεινούς Δήμους, στους μικρούς Δήμους υπαίθρου χώρας. Δηλαδή το ανθρώπινο δυναμικό εξανδραποδίζεται. Δεν θα υπάρχει. Και αυτό πρέπει να το δει κανείς και σε συνδυασμό όχι με την αύξηση του ενός τρίτου που έγινε 40% όσον αφορά τα δύο φύλα, αλλά με την επιβολή αυτού αντί στον αριθμό των εκλεγομένων, στον αριθμό των υποψηφιοτήτων, που σήμαινε στην πράξη διπλασιασμό του ποσοστού, που θα οδηγήσει σε τραγελαφικές καταστάσεις.

Δεν σταμάτησαν μόνο εδώ. Έφτιαξαν διάταξη νόμου το 2017 το Σεπτέμβρη, με αναδρομική ισχύ από 1/1/17, όπου όσοι είναι αυτοαπασχολούμενοι αιρετοί, θα πρέπει να ξανά πληρώνουν ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές εισφορές. Ανεξαρτήτως αν πληρώνουν σαν ελεύθεροι επαγγελματίες. Θα πρέπει να ξανά πληρώνουν, και ως Δήμαρχοι και ως Αντιδήμαρχοι. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Μία επιπλέον μείωση των αποδοχών, οι οποίες πλέον πηγαίνουν σε εξευτελιστικά επίπεδα. Είναι ντροπή δηλαδή εκεί που το έχουν φτάσει».

Τέλος ο κ. Κοιμήσης υπογράμμισε ότι  μόνο με αλλαγή της κυβέρνησης μπορεί η Αυτοδιοίκηση να είναι  ψηλά για να μπορέσει να πάει την Ελλάδα μπροστά.

«Είμαι απόλυτα πεισμένος ότι σε αυτές τις εκλογές θα γίνουν επιλογές από τον κόσμο, όποιες και αν είναι αυτές, που δεν θα δώσουν απλώς νότα αισιοδοξίας, θα αλλάξουν τελείως το περιβάλλον για να πάμε σε μια άλλη κατεύθυνση» κατέληξε ο κ. Κοιμήσης

Γιώργος Ιωακειμίδης: Το πρωτεύον για τον  αυτοδοικητικό είναι κάθε φορά τι υπηρετεί και εξυπηρετεί την κοινωνία  και όχι  να ανατρέπει κυβερνήσεις

«Ακούγοντας τον Αποστόλη (Κοιμήση), έχει κανείς την αίσθηση ότι τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης ξεκίνησαν από το ’15. Μέχρι τότε βιώναμε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον, όλα ήταν καλά και ξαφνικά το ’15 έγινε ο χαμός, η καταστροφή του Θεού. Έχοντας ξεχάσει ότι η πιο δύσκολη θητεία μας ήταν η ’10 – ’14, όταν φάγαμε αυτή τη βίαιη ελαχιστοποίηση των πόρων μας κατά 65%, όταν χάσαμε υπηρεσίες, όταν, όταν, όταν… Εγώ δεν λέω ότι η Αυτοδιοίκηση δεν πρέπει κάθε φορά να λέει τα στραβά που συμβαίνουν, αλλά να έχουμε και μία εικόνα. Η καταστροφολογία ποτέ δεν βοήθησε κανέναν»,  τόνισε ο Γιώργος Ιωακειμίδης, επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση».

Συνεχίζοντας σημείωσε ότι ο ίδιος είναι «δήμαρχος του 60% plus” όλα αυτά τα χρόνια «γιατί προσπαθώ να βρίσκω τις συνθέσεις στην πόλη. Γιατί για εμένα δεν υπήρξε ποτέ πρωτεύον το κομματικό ή ό,τι ψήφισα κάθε φορά. Και δεν υπάρχει στην αυτοδιοικητική μου συμπεριφορά. Το πρωτεύον είναι κάθε φορά τι υπηρετεί και εξυπηρετεί την κοινωνία μου. Αυτός είναι ο λόγος του αυτοδιοικητικού. Κατά τη δική μου άποψη. Ο δικός μου λόγος δεν είναι να ανατρέπω κυβερνήσεις. Φυσικά και θα κάνω κριτική σε όλες τις κυβερνήσεις. Γιατί καλή κυβέρνηση δεν θα υπάρχει για εμάς. Άλλη πιο πολύ, άλλη πιο λίγο λοιπόν, θα κάνει λάθη, θα μας αδικεί, θα μας ρίχνει, θα, θα, θα… Εκεί είναι ο λόγος ο δικός μας και της ΚΕΔΕ. Αλλά να ρίχνω κυβερνήσεις, δεν είναι ο δικός μου λόγος».

«Δεν κατάλαβα λοιπόν, συνέχισε ο κ. Ιωακειμίδης,  γιατί η Διοίκηση αυτή της ΚΕΔΕ, που η Διοίκηση της ΚΕΔΕ δεν ήταν η πλειοψηφία του κυρίου Πατούλη, ήταν μαζί με την αξιωματική αντιπολίτευση του κυρίου Κοιμήση. Υπήρχε λοιπόν μια τεράστια πλειοψηφία, διότι σε κανένα θέμα δεν διαφοροποιήθηκαν αυτά τα 4 χρόνια, 24 – 25 ανθρώπων στους 31, άρα μια πολύ μεγάλη ομοφωνία, που θα μπορούσε να έχει πετύχει πολλά πράγματα. Θεωρώ ότι το ξόδεψε κάνοντας αντιπολίτευση και αντικυβερνητισμό. Λάθος τεράστιο. Είμαι από αυτούς που δεν ψήφισαν τον Κλεισθένη και το ξέρετε. Είμαι από αυτούς που άσκησα κριτική και στον προηγούμενο Υπουργό Εσωτερικών και επωνύμως, με ανοιχτή επιστολή. Είναι άλλο κομμάτι αυτό και άλλο κάνω αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Είναι τελείως διαφορετικό. Δεν κατάλαβα γιατί έπρεπε οι εκπρόσωποί μας να είναι στην εξέδρα του ναι. Δεν είχε κανένα λόγο η Αυτοδιοίκηση να πάρει θέση σε αυτό. Κατά τη δική μου άποψη και ως αντιλαμβάνομαι εγώ την Αυτοδιοίκηση. Και σε σειρά άλλων ενεργειών.

Εγώ λοιπόν πιστεύω σε μία Αυτοδιοίκηση που συνθέτει.

Έχω κάνει πολύ μεγάλη κριτική στον εκλογικό νόμο. Οδηγεί θέλοντας και μη, σε συνθέσεις. Θα πετύχουν; Κατά την άποψή μου, θα υπάρξουν 40 – 50 Δήμοι στη χώρα που θα καταστραφούν. Και αυτός είναι ο λόγος που έχω κάνει αυτή την κριτική που έχω κάνει. Γιατί; Γιατί δεν θα μπορέσουν να υπάρξουν συνθέσεις σε αυτές τις κοινωνίες. Δεν θα βοηθούν οι Δήμαρχοι ή οι υποψήφιοι Δήμαρχοι. Και αυτό είναι πολύ κακό για την Αυτοδιοίκηση. Και αυτό έπρεπε να το προβλέψει το σύστημα, που δεν το προέβλεψε. Σε μεγάλο βαθμό θα βρούμε συνθέσεις, θέλοντας και μη. Θέλοντας και μη. Η πόλη θα μας οδηγήσει σε αυτό. Δεν θα καταστραφεί το σύμπαν, θα καταστραφεί ένα κομμάτι. Είναι πάρα πολύ κακό. Βεβαίως και πρέπει να διορθωθεί».

Ο κ. Ιωακειμίδης τόνισε ότι αυτό που έχει σημασία είναι «την επόμενη μέρα, από το Σεπτέμβρη και μετά, να ξανά πιάσουμε το νήμα εκεί που έμεινε και όπως θα έχει εκείνη τη στιγμή και να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε όλα αυτά που δεν έχουν διορθωθεί. Όλα αυτά που είναι λάθος και είναι πολλά. Διότι προφανώς οι ευθύνες… Εμείς έχουμε ευθύνες και τις έχω πει σε προηγούμενα Συνέδρια. Δεν θα αναφερθώ τώρα ξανά και ξανά την ίδια κουβέντα. Και σε ότι έχει να κάνει με το εκλογικό, η ευθύνη μας είναι ότι δεν προτείναμε ένα εκλογικό σύστημα που να συμφωνήσουμε και να υποχρεώσουμε να παίξει από την άλλη. Διότι κάνοντας αυτό που είπα πριν, αντικυβερνητική πολιτική, θεωρούσαμε θα κάνουμε την κόντρα αυτή και θα χάσει η κυβέρνηση. Να που δεν έχασε αυτή και να που πάμε με ένα σύστημα που δεν το θέλαμε. Αυτό είναι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή. Και δεν ξέρουμε πού θα μας οδηγήσει.

Εγώ λέω λοιπόν ότι εδώ πρέπει να δώσουμε μάχες συνεχείς και στο μέλλον».

Αναφερόμενος στη συνταγματική αναθεώρηση κατέθεσε δύο προτάσεις, εκτός αυτών που εισηγείται η ΚΕΔΕ:

«Η μία έχει να κάνει με το κομμάτι του θα έχουμε αναλογικό σύστημα; Θα περάσει μέσα στο Σύνταγμα αυτό; Και τι σημαίνει αναλογικό σύστημα; Ναι, τι σημαίνει αναλογικό σύστημα; Σημαίνει ότι αυτό που ψηφίζει ο λαός με αυτό που βγαίνει, πόση διαφορά και απόκλιση μπορεί να έχει; Να θυμίσω πως με το υπάρχον, το παλαιό εκλογικό σύστημα, είχαμε Δήμους με 18% και με 16% μια – δυο περιπτώσεις, που έβγαλαν το 60% των Συμβούλων. Αυτό ξέρετε τι αλλαγή σημαίνει; 340%. Ο λαός ψήφισε αυτό, το 16% ή το 18% και έβγαλε το 60%. 340% πάνω. Αυτό θεωρείτε ότι είναι λογικό;

Να ορίσουμε λοιπόν έναν κανόνα που να μην τον αλλάζει η κάθε κυβέρνηση, που να λέει, μπορεί το εκλογικό σύστημα να επηρεάζει και να αλλάζει για την κυβερνησιμότητα, πόσο, την πρωταρχική ψήφο του κόσμου. Εγώ λέω λοιπόν το 20% είναι ένα καλό νούμερο. Που σημαίνει τι το 20%; Ότι το 42% βγάζει το 50% των Συμβούλων, για να πω στα δικά μας. Αυτή είναι μια σωστή σχέση. Αλλά σίγουρα το 18, 340, δεν γίνεται, συνάδελφοι. Πρέπει λοιπόν να μπούμε και σε αυτό το κομμάτι. Να ορίσουμε αυτή τη σχέση.

Και φυσικά να ορίσουμε ότι το εκλογικό σύστημα δεν θα το αλλάζει η κάθε κυβέρνηση με ένα νόμο, θα το αλλάζει, όπως αλλάζει το εκλογικό σύστημα των βουλευτικών, έτσι θα αλλάζει και το δικό μας. Για να μην είμαστε σε αυτή τη διαδικασία, ήρθε αυτός το έκανε έτσι, ήρθε ο άλλος το έκανε αλλιώς. Ότι συμβαίνει στην κεντρική πολιτική, πρέπει να συμβαίνει και σε εμάς».

Δ. Μπίρμπας, επικεφαλής παράταξης «Ριζοσπαστική  Αυτοδιοικητική  Πρωτοβουλία”:Ο “Κλεισθένης” αποτελεί το πρώτο βήμα της αναγκαίας ριζοσπαστικής διοικητικής μεταρρύθμισης

«Σήμερα που η χώρα πετυχαίνει την έξοδο από τα μνημόνια και τη σκληρή επιτροπεία, η Αυτοδιοίκηση έχει να αντιμετωπίσει μια συνολικά διαφορετική κατάσταση, θεσμικά, κοινωνικά και οικονομικά. Ο “Κλεισθένης” αποτελεί το πρώτο βήμα της αναγκαίας ριζοσπαστικής διοικητικής μεταρρύθμισης, τη δημοκρατική πρόκληση για τις αναγκαίες προωθητικές συνθέσεις στο προγραμματικό και κοινωνικό πεδίο, σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, με την αναγκαστική αλλαγή κουλτούρας της διοίκησης που επιβάλει, ενώ παράλληλα ανοίγει τη δυνατότητα για παρεμβάσεις στο αναπτυξιακό πεδίο σε ενέργεια και δημόσια αγαθά κ.λπ.» τόνισε ο Δημήτρης Μπίρμπας, επικεφαλής της παράταξης «Ριζοσπαστική  Αυτοδιοικητική  Πρωτοβουλία”.

Ο κ. Μπίρμπας σημείωσε επίσης ότι «η καταστροφική 4ετία για εμάς σαν Αυτοδιοίκηση, ήταν η 4ετία του 2010-2014. 65% μείον, παγίωση αυτού του ποσοστού με πολύ μικρές βελτιώσεις, ελαχιστοποίηση της ΣΑΤΑ, και θηριώδη πλεονάσματα, τα οποία άλλαζαν από μήνα σε μήνα» και συμπλήρωσε:

Η καταστροφολογία που έχει ακουστεί επανειλημμένως σε αυτά τα Συνέδρια έχει διαψευστεί, θα διαψευστεί και στο μέλλον. Θα διαψευστεί και στο μέλλον γιατί θα υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές από τη νέα κυβέρνηση που θα υπάρξει, που θα κινείται σε αυτή την κατεύθυνση και θα έχει πολύ πιο ριζοσπαστικές αντιλήψεις και δυνατότητες για να το εφαρμόσει».

Σε ότι αφορά στην συνταγματική αναθεώρηση ανέφερε:

Για εμάς η συνταγματική αναθεώρηση που έχει εξαγγελθεί αποτελεί μια δημοκρατική τομή. Έχει προβλήματα, δεν θα αναφερθώ αναλυτικά, στο σύνολό της. Θα αναφερθώ όμως σε εμάς. Είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα ότι δεν συμπεριλαμβάνει την επιβαλλόμενη αποκέντρωση του υπερσυγκεντρωτικού ελληνικού κράτους και την αντιστοίχισή του στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Θετική η τοποθέτηση του Υπουργού, θετικότατη, άνοιξε δύο-τρία ζητήματα, δεν αρκούν.

Καλά, δεν συζητάω για τις τοποθετήσεις των άλλων κομμάτων που είναι έτοιμα να στηρίξουν την Αυτοδιοίκηση. Μία αναφορά στο άρθρο 102 η κυρία Γεννηματά, και γενικολογίες γενικές και πόσο καλοί είμαστε εμείς στο μέλλον, θα τα κάνουμε όλα καλά. Καμία αναφορά σε κανένα άλλο άρθρο.

Δεν συζητάω τώρα για τον κύριο Γεωργιάδη. Ο πιο συναινετικός Άδωνις που ζήσαμε. Δεν ξέρω για ποιο λόγο, αλλά δεν είχε να μας πει και τίποτα. Και δεν είχε να μας πει και τίποτα, γιατί κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το δίλημμα στη νέα φάση της Αυτοδιοίκησης είναι ένα: Υπάρχουν δύο προτάσεις. Είσαστε εσείς με το λιγότερο κράτος; Με το ένα προς πέντε των προσλήψεων; Με την αντικατάσταση των ΚΑΠ από τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος έχει μειωθεί; Αυτά είναι η πρόταση της ΝΔ, αυτά είπε ο κύριος Μητσοτάκης, αυτά μας λέει και σήμερα. Από πού θα κάνετε προσλήψεις; Ακούω εδώ τοποθετήσεις, και για το πολιτικό επίδικο κανένα. Αυτές οι ακραία νεοφιλελεύθερες απόψεις δεν αντιμετωπίζονται; Θα αντιπαρατεθούμε απέναντι σε αυτές;

Και υπάρχει και η άλλη πρόταση, η οποία είναι  πολύ συγκεκριμένη, που μιλάει ότι σε αυτή τη φάση αυτό που μπορεί να εγγυηθεί, και το εγγυήθηκε, το άλλαξε, είναι το ένα προς ένα. Είναι αυτή που λέει ότι  σταδιακά θα δώσουμε πόρους. Και επειδή πραγματικά έχουμε δεσμεύσεις και δεν μπορούν να λένε καλαμπούρια εδώ πέρα, αυτό που μπόρεσε να κάνει, ήταν να κάνει το «Φιλόδημο» και τέσσερα-πέντε μέτρα συγκεκριμένα, τα ληξιπρόθεσμα και με τα χρέη. Αυτά δεν έγιναν; Γιατί δεν τα έκαναν οι προηγούμενοι; Με μεγαλύτερο ΑΕΠ το 2012. Γιατί; Γιατί δεν μας λένε ότι θα τα κάνουν αύριο; Συγκεκριμένα όμως. Ένα προς ένα, αύξηση και αντικατάσταση του Φιλόδημου, που είναι ΠΔΕ. Το ΠΔΕ πληρώνει το Φιλόδημο, τη δικιά μας συμμετοχή, δεσμευμένος σε δάνειο για τέσσερα-πέντε χρόνια, και προφανώς λέω δεν αρκούν. Και δεν αρκούν γιατί θα πρέπει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να προχωρήσει, και αυτά προτείνουμε άμεσα, να προχωρήσει σε μια αν θέλετε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και την όποια κυβέρνηση βγει, γιατί για εμάς η αντίθεση του κεντρικού κράτους με την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα είναι διαχρονική και για πολλά χρόνια. ΄Αρα σε κάθε περίπτωση όποιος και είναι κυβέρνηση, εγώ πιστεύω θα είναι κυβέρνηση με κορμό το κυβερνόν κόμμα, άλλοι πιστεύουν κάτι άλλο, αλλά όποιος και να είναι, θα πρέπει να αντιπαρατεθούμε και να ζητήσουμε, τα παρακρατηθέντα, με μια συμφωνία απόδοσης, ένα πολυετές επενδυτικό σχέδιο, άρσης των ενδοπεριφερειακών και διαπεριφερειακών ανισοτήτων της χώρας, γιατί πραγματικά έχουμε τεράστια προβλήματα σε δίκτυα, κοινωνικές και τεχνολογικές υποδομές, και δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να μπορέσει η χώρα να πετύχει τους στόχους για την κλιματική αλλαγή, και ταυτόχρονα να προχωρήσει στην ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων.

Αν δεν χρηματοδοτηθούν αυτές οι υποδομές και αυτές οι παρεμβάσεις από ένα συγκεκριμένο πολυετές επενδυτικό, δεν θα πετύχει η χώρα τους στόχους και η Αυτοδιοίκηση δεν θα μπορέσει καθόλου να παράσχει εκείνο το επίπεδο που πρέπει να δίνει στους πολίτες της με το συγκεκριμένο και κοινωνικό και οικολογικό αποτύπωμα».

Ο κ. Μπίρμπας απαρίθμησε και τις διεκδικήσεις που πρέπει να έχει σήμερα η Αυτοδιοίκηση, τις εξής:

  • Ουσιαστική αύξηση των προβλεπόμενων κρατικών επιχορηγήσεων, με σταδιακή εφαρμογή του Ν. 3852, σύμφωνα με την οικονομική δυνατότητα και τους περιορισμούς που έχει η χώρα.
  • Λειτουργία των Επιτροπών των άρθρων 211 και 212.
  • Ουσιαστική συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στις νέες προσλήψεις.

«Σε αυτή τη νέα περίοδο που ανοίγεται, τόνισε ο κ. Μπίρμπας, οφείλουμε επίσης, να ξεπεράσουμε την κυριαρχία του φαίνεσθαι και των προσωπικών στρατηγικών πάνω στο είναι. Μας χαρακτήρισε σε σημαντικό βαθμό αυτή την περίοδο.

Να ξεπεράσουμε ιδιαίτερα αυτοεγκλωβισμούς πολιτικούς με ευθύνη της πλειοψηφίας, που δεν ήταν μονοπαραταξιακή, στην κεντρική πολιτική κομματική αντιπαράθεση. Στην καμπάνια του ναι, στην υιοθέτηση του αφηγήματος περί αριστερής παρένθεσης και έτσι βγήκαμε εκτός όλων των συζητήσεων. Εμείς αποχωρούσαμε ή βρίσκαμε λόγο για να φεύγουμε από τη συζήτηση με την κυβέρνηση και για αυτό υπάρχουν πολλά λάθη πάνω στο νομοθετικό πλέγμα, που θα μπορούσαμε να τα είχαμε αποφύγει.

Ταυτόχρονα είναι η εργαλειοποίηση η δική μας να ρίξουμε ή να ανατρέψουμε, να ανεβάσουμε ή να κρίνουμε κυβερνήσεις και ταυτόχρονα είχαμε κραυγές υπερμεγέθυνσης και δαιμονοποίησης συγκεκριμένων κυβερνητικών αστοχιών, μειώνοντας ταυτόχρονα θετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης όπως ήταν ο Φιλόδημος, τα χρέη των Δήμων, τα ληξιπρόθεσμα, οι νησιωτικοί και ορεινοί όγκοι. Έτσι στερήσαμε από την Αυτοδιοίκηση τον ουσιαστικό της ρόλο ως θεσμικού συνομιλητή και αξιόπιστο διεκδικητή της αποκέντρωσης.

Ως Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία δηλώνουμε το παρών μας στη διεκδίκηση αυτού του πλαισίου, από τις όποιες Κυβερνήσεις προκύψουν στο μέλλον, γιατί θεωρούμε ότι η αντίθεση Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Κεντρικού Κράτους θα είναι παρούσα για πολλά χρόνια».

Τάσος Κανταράς, εκπρόσωπος του «Συντονισμού Αιρετών»:Η κυβέρνηση με πυροτεχνήματα επιχειρεί να μας πείσει  ότι τα άσχημα έχουν περάσει και μπροστά μας είναι τα καλά

         

«Εδώ λοιπόν και αρκετό καιρό, εδώ και αρκετό καιρό,  κυβέρνηση και Υπουργός Εσωτερικών στη χθεσινή παρέμβαση, προσπαθούν να μας πείσουν πως η χώρα έχει μπει σε μια κανονικότητα. Το είδατε χθες, τι λέξεις χρησιμοποίησε. Έχασε η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όχι ότι συνεχίζει να χάνει. Έχασε, και τελειώσαμε, περάσαμε σε μια άλλη μέρα», ανέφερε ο  Τάσος Κανταράς, εκπρόσωπος του «Συντονισμού Αιρετών».

«Ο μεταμνημονιακός προϋπολογισμός, είπε,  εμπεριέχει τους σκληρούς όρους της επιτροπείας, εμπεριέχει τα πρωτογενή πλεονάσματα, και να είμαστε καθαροί, επειδή είναι ένα επαχθές καθεστώς που θέλουν να το κρατήσουν μέχρι το 2060, αυτό μπορεί και πρέπει να ανατραπεί με μια μεγάλη κοινωνική δημοκρατική επανάσταση. Μόνο έτσι».

Ο κ. Κανταράς υποστήριξε ότι εδώ και καιρό  επιχειρείται ένα παλαιομοδίτικο σόου με πυροτεχνήματα «για να αποπροσανατολίσουν και εμάς και το λαό και την Αυτοδιοίκηση, ότι τα άσχημα έχουν περάσει και μπροστά μας είναι τα καλά.

Πρώτο πυροτέχνημα. Αυτό που λέγεται βεντάλια υποσχέσεων. Τη ζήσαμε, τη ζούμε σε κάθε προεκλογική περίοδο. Τη ζήσαμε και χθες με τις τοποθετήσεις του υπουργού Εσωτερικών για νέες χιλιάδες προσλήψεις, για το 3Κ που δεν τελειώνει με τίποτα, για το Βοήθεια στο Σπίτι, που έρχεται για προκαλέσει νέα θύματα, αλλά όμως είναι υποσχέσεις, και πάντα οι κυβερνήσεις με δοκιμασμένες συνταγές πάνε στις εκλογικές αναμετρήσεις… Δεύτερο πυροτέχνημα της κυβέρνησης. Αυτό που μας απασχολεί και εμάς εδώ, η λεγόμενη συνταγματική αναθεώρηση. Είπε χθες ο κύριος Ιωακειμίδης, μεγάλη ευκαιρία. Εμείς λέμε περικοκλάδα και εκλογικό αφήγημα είναι αυτό. Γιατί; Γιατί σε μια χώρα που τα μνημόνια είναι σύνταγμα, που οι δεσμεύσεις της αναθεώρησης του 2001 που αφορούν την Αυτοδιοίκηση έχουν γραφεί στα παλιά τους υποδήματα, και αυτά είναι ντοκουμέντα, τα έχουμε πάρει αποφάσεις εδώ, για τις αρμοδιότητες, για τους πόρους, πού είναι αυτά; Και εσείς λοιπόν θα μας κάνετε συνταγματική αναθεώρηση όταν δεν τηρείτε τα βασικά σημεία του προγράμματος; Μπορεί λοιπόν να μιλάμε σήμερα στα σοβαρά για κάτι τέτοιο; Όχι”.

Ελπίδα Παντελάκη, εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης»: Οι παρατάξεις της ΚΕΔΕ ταυτίζονται με την κεντρική εξουσία σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων

Την ταύτιση και συμφωνία των παρατάξεων στην ΚΕΔΕ με τη στρατηγική και την κατεύθυνση της παρέμβασης της κεντρικής εξουσίας σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων και του λαού γενικότερα, υπογράμμισε  η Ελπίδα Παντελάκη, εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, πρόσθεσε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελούσε τον προπομπό και το δοκιμαστήριο όλων των αρνητικών εξελίξεων που προώθησαν οι προηγούμενες, αλλά και η σημερινή κυβέρνηση, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, το ξεθεμελίωμα της κοινωνικής πολιτικής μέσα στο χώρο των δήμων.

Επισήμανε ότι η παρέμβαση των αιρετών της Τοπικής Διοίκησης απλώνεται και στις κεντρικές επιλογές των κυβερνήσεων στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής όπου πρόσφατα είδαμε δήμους και περιφέρειες «να στρώνουν κόκκινα χαλιά, για να υποδεχθούν τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Κεντρική Μακεδονία, τη Δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο, την Κρήτη, όπου δηλαδή υπάρχουν βάσεις και στρατηγεία». Ακόμα και στη Συμφωνία των Πρεσπών, στο κύριο ζήτημα που προωθεί η κυβέρνηση και αυτό είναι η ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ -επισήμανε- δεν διαφωνεί κανένα αστικό κόμμα. Παρότι στο συνέδριο της ΚΕΔΕ ακούστηκαν «τρομερές πατριωτικές κορόνες», κανένας δεν είπε για κατάργηση στο Σύνταγμα της διάταξης που δίνει τη δυνατότητα εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων με 151 βουλευτές.

Η Ελπίδα Παντελάκη κατήγγειλε, επίσης, ότι δεν έγινε καμία αναφορά στα προβλήματα και τα ζητήματα που καίνε τους εργαζόμενους και, μάλιστα, πρόσθεσε πως «ό,τι ακούστηκε ήταν εναντίον και όχι υπέρ τους».

Η κ. Παντελάκη κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για μονιμοποίηση των εργαζομένων στα προγράμματα των δήμων όπως Βοήθεια στο Σπίτι κ.α., για τις σχολικές καθαρίστριες που παραμένουν απλήρωτες για τους μόλις 10 μήνες που εργάζονται και μάλιστα με εξευτελιστικούς μισθούς, ενώ κατήγγειλε τη στάση της κυβέρνησης που διά στόματος υπουργού είπε πως πρέπει να πληρωθούν χωρίς όμως η κυβέρνηση να δίνει τα αντίστοιχα κονδύλια.

Τόνισε επίσης την υποκρισία που υπάρχει για τη δραματική αύξηση των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων. Υπενθύμισε ότι «οι εργαζόμενοι εργάζονται με βάση το νόμο που ζήτησε η ΚΕΔΕ, το νόμο 2581, άρθρο 36, του 2007, που είναι καρμανιόλα για τους εργαζόμενους καθώς προβλέπει τη διευθέτηση του ωραρίου σε 24ωρη βάση, ενώ κάνει το πενθήμερο, 7ήμερο, τις Κυριακές και τις αργίες υποχρεωτικές εργάσιμες. Το αποτέλεσμα είναι πλήθος δήμων να έχουν λιγότερους οδηγούς στα απορριμματοφόρα «σαπάκια», να αναγκάζονται να έχουν προσωπικό που δουλεύει 7 μέρες την βδομάδα, με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται η εξάντληση και να γίνονται τα ατυχήματα. Να καταργηθεί εδώ και τώρα αυτός ο νόμος», επισήμανε η Ελ. Παντελάκη.

Όσον αφορά την αναθεώρηση Συντάγματος, επισήμανε ότι και σε αυτό το θέμα φαίνεται πόσο επιζήμια είναι η πολιτική, η στάση και η πρακτική των αιρετών της Τοπικής Διοίκησης όλα τα χρόνια και τώρα.

Υπογράμμισε ότι με τις προωθούμενες αλλαγές αφ’ ενός επιχειρείται ο αποπροσανατολισμός των εργαζομένων, αφ’ ετέρου θωρακίζονται τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης και η απαρέγκλιτη εφαρμογή όλων των αντιλαϊκών νόμων σε βάρος του λαού. Παίρνονται μέτρα για σταθερές κυβερνήσεις και είναι βαθιά ταξικές γιατί θεωρείται ιερό και απαραβίαστο ό,τι αφορά το κεφάλαιο και λάστιχο ό,τι αφορά το λαό. Στο χώρο της Αυτοδιοίκησης επισήμανε ότι αυτό φαίνεται ολοκάθαρα και στα οικονομικά και στις αρμοδιότητες και στο προσωπικό.

Ο νόμος για τους πόρους των οΤΑ δεν εφαρμόζεται, η διάταξη για τις αρμοδιότητες επίσης δεν εφαρμόζεται, ενώ για το προσωπικό απαγορεύτηκε από το Σύνταγμα να μονιμοποιούνται οι συμβασιούχοι, σημείωσε.

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, οι νόμοι και οι διατάξεις του Συντάγματος που αφορούν το κεφάλαιο δεν είναι λάστιχο και δεν αλλάζουν, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον καθορισμό της σύνθεσης των πλοίων και τη φορολόγηση των εφοπλιστών που έχουν ελληνική σημαία στα πλοία τους, τα οποία φορολογούνται με τους κόρους και όχι με το είδος που μεταφέρουν και τα κέρδη που έχουν. Αυτό προβλέπεται με νόμο από το 1953 και δεν αλλάζει, παράδειγμα που καταρρίπτει και το μύθο πως όταν έχει κέρδη το κεφάλαιο, κάτι θα κερδίσουν και οι εργαζόμενοι, επισήμανε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας η Ελπίδα Παντελάκη επισήμανε ότι «η πολιτική που υπηρετούν οι αιρετοί των αστικών κομμάτων στην Τοπική Διοίκηση είναι η ανάπτυξη στο πλαίσιο της ΕΕ, της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, η ανάπτυξη των κερδών του κεφαλαίου και όχι του λαού.

Η λογική είναι πως ό,τι υπάρχει γύρω από σπίτι και χώρο δουλειάς, σχολεία, Υγεία, Πρόνοια, την ευθύνη θα έχει η Τοπική Διοίκηση όχι για να λύσει τα προβλήματα του κόσμου, αλλά για να τον βάζει να πληρώνει αυτές τις υπηρεσίες, που κανονικά δικαιούται να τις έχει αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν. Μιλάμε για μπίζνες και δήμους-επιχειρηματίες που δεν θα καλύπτουν τις υπηρεσίες προς τους πολίτες, αλλά θα απαλλάσσουν το κράτος από τις αντίστοιχες υπηρεσίες και τα κονδύλια».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 05 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 Απόπειρα εξαπάτησης καταναλωτών, με ψεύτικα μηνύματα στα κινητά, καταγγέλλει η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων

Μια νέα απόπειρα εξαπάτησης καταναλωτών με ψεύτικα μηνύματα στα κινητά (SMS) καταγγέλλει η Δημοτική Επιχείρηση…

Ρεπορτάζ 05 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Την πρόταση για υπαίθριο μουσείο με τα λιθοσώματα της ιστορικής γέφυρας Πλάκας επαναφέρει ο Δήμος Β. Τζουμέρκων

Την πρόταση για τη δημιουργία ενός υπαίθριου μουσείου για την ανάδειξη των πεσμένων κομματιών του…

Ρεπορτάζ 05 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τον τίτλο της Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2025 διεκδικεί η Λάρισα

Τον τίτλο της Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας για το 2025, με την κατάθεση του φακέλου υποψηφιότητας…