Άρθρο Localit 08 Μαΐου, 2019

Συνάντηση Ν. Παππά με δημάρχους της Αττικής για το πρόγραμμα “έξυπνης στάθμευσης”

Με δημάρχους της Αττικής συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Ν. Παππάς. Οι δήμαρχοι  ζήτησαν να ενημερωθούν για το έργο του υπουργείου ΨΗΠΤΕ, «Διαμόρφωση Στρατηγικής για τις έξυπνες πόλεις και υλοποίηση Εθνικού Συστήματος Διαχείρισης Στάθμευσης». Θα ακολουθήσουν ανάλογες συναντήσεις και με δημάρχους άλλων περιοχών.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι δήμαρχοι Αγίας Παρασκευής Γιάννης Σταθόπουλος, Αγίου Δημητρίου Μαρία Ανδρούτσου, Αιγάλεω, Δημήτρης Μπίρμπας, Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης, Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης, Μοσχάτου -Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου, Νίκαιας –Αγ. Ι. Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, , ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων δήμου Ζωγράφου, Νίκος Κικάκης, και ο διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού ΨΗΠΤΕ, Παναγιώτης Μελαχρινός.

Να σημειωθεί ότι με την υλοποίηση του έργου, προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, θα προκύψουν σε πρώτη φάση τουλάχιστον 20.000 θέσεις στάθμευσης σε πόλεις ολόκληρης της χώρας, με πολλαπλά οφέλη για τους δήμους, τους κατοίκους, τα άτομα με αναπηρία και τους επαγγελματίες. Η προκήρυξη του ανοιχτού διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού δημοσιεύτηκε στις 19 Απριλίου 2019 και ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών έχει οριστεί η 20η Μαΐου 2019.
Πρόκειται για ένα έργο με μηδενικές δαπάνες για τους δήμους, αφού η μελέτη εφαρμογής χρηματοδοτείται από το υπουργείο ΨΗΠΤΕ, ενώ προβλέπεται και η κάλυψη του κόστους προμήθειας των αισθητήρων, της διαμόρφωσης των επιλεγμένων χώρων (σημάνσεις, κ.λπ.) και της αγοράς του εξοπλισμού που θα επιτρέπει τον έλεγχο εφαρμογής του μέτρου. Μόνη υποχρέωση των δήμων η εκπόνηση κυκλοφοριακής μελέτης.
Τεχνολογικά, το έργο στηρίζεται σε καινοτόμες λύσεις που βασίζονται στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων και περιλαμβάνει:

  • Αισθητήρες στάθμευσης που ελέγχουν την επιλεγμένη θέση.
  • Τεχνολογία Geo-Location, η οποία «οδηγεί» τον οδηγό στην ελεύθερη θέση στάθμευσης μέσω εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο και τον ενημερώνει για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, καιρικά φαινόμενα και τρέχουσες δραστηριότητες στην πόλη. Μέσω της ίδιας τεχνολογίας ειδοποιείται η αρμόδια δημοτική υπηρεσία σε περίπτωση παράνομης κατάληψης της θέσης.
  • Εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής (εφαρμογές κινητών τηλεφώνων, αγορά προπληρωμένου χρόνου στάθμευσης μέσω sms ή κάρτας).
  • Εκπαίδευση του προσωπικού των ΟΤΑ, γεγονός ιδιαίτερης σημασίας για την επιτυχή εφαρμογή ενός καινοτόμου και πρωτοποριακού έργου.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, τόνισε: «Η εφαρμογή Έξυπνης Στάθμευσης μπορεί να μειώσει την κυκλοφοριακή συμφόρηση στις πόλεις μας, άρα και τους ρύπους, να κάνει τη ζωή των πολιτών ευκολότερη, να διαμορφώσει μία νέα πηγή εσόδων για τους Δήμους. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο δεν αυξάνει τα κόστη για τις δημοτικές αρχές, ενώ είμαστε αισιόδοξοι ότι θα αναπτυχθεί πολύ γρήγορα στις περισσότερες περιοχές της χώρας».

Ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Ράλλης, ανέφερε: «Επιλέξαμε να “τρέξουμε” ένα σημαντικό έργο που θα βελτιώσει άμεσα την καθημερινή ζωή των πολιτών, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχύσει τον προϋπολογισμό των Δήμων, αφού δεν απαιτεί καμία δαπάνη από τους ΟΤΑ. Είναι ένα έργο που δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε οι πόλεις μας να γίνουν σύγχρονες και βιώσιμες. Το έργο εντάσσεται στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ, το οποίο έχει στόχο να φέρει τις νέες τεχνολογίες σε κάθε σημείο της Ελλάδας».
Ο Γ. Σταθόπουλος, δήμαρχος Αγίας Παρασκευής μετά τη συνάντηση  ανέφερε ότι ο δήμος του έχει μελέτη ελεγχόμενης στάθμευσης και ότι ήρθε ο καιρός να την υλοποιήσει.
Η δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Μ. Ανδρούτσου,  τόνισε ότι  η πρωτοβουλία αυτή για το δήμο Αγίου Δημητρίου έρχεται σε πολύ ώριμες συνθήκες, καθώς αυτή την περίοδο ολοκληρώνονται σχετικές μελέτες για την πόλη, οι οποίες προβλέπουν δωρεάν στάθμευση για τους κατοίκους των περιοχών πέριξ των τριών σταθμών Μετρό που υπάρχουν στο όριο του Δήμου.

Ο δήμαρχος Αιγάλεω Δ. Μπίρμπας, επισήμανε ότι  η πρωτοβουλία του ΥΨΗΠΤΕ,  έρχεται να αντιμετωπίσει, με καινοτόμο και ολοκληρωμένο τρόπο, ζητήματα της καθημερινής ζωής των πολιτών και των επιχειρήσεων σε συγκοινωνιακά επιβαρυμένα σημεία των πόλεων. Δίνει ένα ουσιαστικό εργαλείο διαχείρισης και ελέγχου της κίνησης στις δημοτικές αρχές.
Ο δήμαρχος Βύρωνα Γρ. Κατωπόδης, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «ο δήμος  που εμείς θέλουμε, είναι ένας σύγχρονος δήμος που οικειοποιείται κάθε καινοτομία που μπορεί να διευκολύνει τη ζωή του δημότη. Το ότι η Κεντρική Διοίκηση και πιο συγκεκριμένα το υπουργείο ΨΗΠΤΕ μάς ανοίγουν νέες δυνατότητες είναι για εμάς πολύ σημαντικό».
Ο Στ. Κασιμάτης, δήμαρχος Κορυδαλλού σημείωσε πως πρόκειται για μια εξαιρετική πρωτοβουλία. Ιδιαίτερα για τον Κορυδαλλό, που θα επιβαρυνθεί σε 4-5 μήνες από το σταθμό του Μετρό,το πρόγραμμα θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της στάθμευσης.
Ο Α. Ευθυμίου, Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου τόνισε ότι  τέτοιες παρεμβάσεις είναι ιδιαίτερα θετικές. Τέτοια συστήματα έχουν άμεση θετική επίπτωση στην τοπική ανάπτυξη και την εθνική μας οικονομία και ότι αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες που έρχονται να στηρίξουν την τοπική αυτοδιοίκηση, όπως το Wifi4GR που βγήκε πρόσφατα σε διαβούλευση.
Ο Γ. Ιωακειμίδης, δήμαρχος Νίκαιας – Ρέντη, υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα, που θα είναι δωρεάν για τους δήμους, θα ωφελήσει αφάνταστα τους πολίτες και θα βελτιώσει την καθημερινή μας ζωή. Η πρωτοβουλία αυτή δημιουργεί τις βάσεις για τη λειτουργία των πόλεων  ως πραγματικά έξυπνες.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 30 Σεπτεμβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τον ψηφιακό «Πύργο Ελέγχου», τη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους πολίτες της Αθήνας, παρουσίασε σήμερα ο Κ. Μπακογιάννης

Τον ψηφιακό «Πύργο Ελέγχου» του Δήμου Αθηναίων, την ηλεκτρονική πλατφόρμα που καταγράφει τα αιτήματα των…

Ρεπορτάζ 28 Σεπτεμβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας: Οι ενεργειακές κοινότητες εργαλείο βιώσιμης μετάβασης και αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας

Η ανάπτυξη των ενεργειακών κοινοτήτων και ο ρόλος τους στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ήταν…

Ρεπορτάζ 28 Σεπτεμβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δημόσιο: 17.942 μόνιμες προσλήψεις το 2023-Τον Μάρτιο μέσω ΑΣΕΠ ο μεγάλος διαγωνισμός

Στις 17.942 ανέρχονται οι μόνιμες προσλήψεις στο Δημόσιο το 2023 που ενέκρινε την Τρίτη 27…