Άρθρο Localit 27 Σεπτεμβρίου, 2021

Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τ. Θεοδωρικάκο

Δ. Παπαστεργίου: « Προτεραιότητα της Αυτοδιοίκησης η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας όλων των πολιτών. Η συνεργασία μας με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη , υπηρετεί το στόχο αυτό».

Αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, που αποτελείτο από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και Δήμαρχο Τρικκαίων Δ. Παπαστεργίου, τον αντιπρόεδρο και δήμαρχο Καλλιθέας Δ. Κάρναβο, το γενικό Γραμματέα Δ. Καφαντάρη, τον Γενικό Διευθυντή Ι. Καραγιάννη και τον Πρόεδρο της ΠΕΔΑ και δήμαρχο Γαλατσίου Γ. Μαρκόπουλο, συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τ. Θεοδωρικάκο.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η αναζήτηση τρόπων ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, του Υπουργείου και της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών των τοπικών κοινωνιών. Καθώς και να υπάρξει μια κοινή στρατηγική για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα ζητήματα που αφορούν την αύξηση εκδήλωσης περιστατικών με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα, όπως τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας.

Αναγκαία η σύσταση Δημοτικής Αστυνομίας σε όλους τους Δήμους

Από την πλευρά της ΚΕΔΕ τέθηκε στον Υπουργό η ανάγκη να δοθεί έμφαση σε πολιτικές και δράσεις που στόχο έχουν την πρόληψη της εγκληματικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό αναδείχθηκε

  • Η ανάγκη να συσταθεί Δημοτική Αστυνομία σε όλους τους Δήμους.
  • Η ενίσχυση του θεσμού των αστυνόμων της γειτονιάς, που λειτουργεί προληπτικά.
  • Συζητήθηκε το πλαίσιο αλληλοεπικαλύψεων, όσον αφορά την Δημοτική Αστυνομία και τις αρμοδιότητές της, καθώς και το θέμα της συνεργασίας με την τοπική Αστυνομία σε επίπεδο Δήμου.
  • Αναδείχθηκε η ανάγκη ενίσχυσης των περιφερειακών τμημάτων με περιπολίες κατά την διάρκεια της ημέρας αλλά και βραδινές περιπολίες, καθώς και το θέμα της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών της Αστυνομίας.

 

Ενίσχυση της αστυνόμευσης και κοινές δράσεις για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας

Υπήρξε δέσμευση του Υπουργού ότι θα απελευθερωθεί ένας σημαντικός αριθμός αστυνομικού προσωπικού το επόμενο διάστημα, με την ψηφιοποίηση των εργασιών της ΕΛΑΣ, ο οποίος θα διοχετευτεί σε υπηρεσίες για την ενίσχυση της αστυνόμευσης.

Συμφωνήθηκε επίσης να υπάρξει συνεργασία μεταξύ ΚΕΔΕ και Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και στο ζήτημα της αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής  βίας, μέσα από το συντονισμό και τη συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας με τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων, οι οποίες είναι στελεχωμένες από εξειδικευμένο προσωπικό, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς και γίνονται δέκτες των συγκεκριμένων περιστατικών, προκειμένου μέσα από την αλληλοενημέρωση να αποτρέπεται η τέλεση εγκληματικών ενεργειών.

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης των φαινομένων αυτών, συμφωνήθηκε να υπάρξει από κοινού διοργάνωσης ειδικής ημερίδας, με συμμετοχή επιστημόνων αλλά κι εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης και της ΕΛΑΣ, όπου θα αναλυθούν τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας και θα κατατεθούν προστάσεις για την αντιμετώπιση τους.

Με αφορμή τη συνάντηση, ο Δ. Παπαστεργίου, Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε., επισήμανε ότι: «Προτεραιότητα της Αυτοδιοίκησης είναι η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας όλων των πολιτών. Η συνεργασία μας με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη , υπηρετεί το στόχο αυτό και στη σημερινή συνάντηση,  βάλαμε τις βάσεις για την υλοποίηση μιας σειράς πολιτικών πρωτοβουλιών, που θα αναδεικνύουν την προτεραιότητα αυτή».

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΕΔΕ 16 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η ΚΕΔΕ στο High- Level Political Forum του ΟΗΕ με θέμα «Στόχοι της Βιώσιμης Ανάπτυξης και Τοπική Αυτοδιοίκηση»

Δ. Καφαντάρης: Η διασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς αποτελεί πολιτική προτεραιότητα για την Αυτοδιοίκηση της…

ΚΕΔΕ 15 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνάντηση Επιτροπής Ορεινών Περιοχών της ΚΕΔΕ με τον Μ. Κόνσολα

Η δημιουργία  ανεξάρτητης Υποεπιτροπής Ορεινών Περιοχών στη Βουλή  στο επίκεντρο συνάντησης Το πάγιο αίτημα των…

ΚΕΔΕ 08 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σημεία για δωρεάν rapid test από τον ΕΟΔΥ (08/07)

Τα σημεία που διεξάγονται σήμερα δωρεάν rapid test από τον ΕΟΔΥ είναι τα παρακάτω: Κτίριο…