Άρθρο Localit 07 Φεβρουαρίου, 2022

Συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης σε καινοτόμο εργαστήριο για τη βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη

Σε ένα καινοτόμο εργαστήριο για την περιφερειακή βιώσιμη ανάπτυξη με επίκεντρο τις «έξυπνες» πόλεις, τις μεταφορές, την ενέργεια και την παρουσίαση μιας νέας μεθοδολογικής προσέγγισης λήψης αποφάσεων, συμμετείχε διαδικτυακά η Περιφέρεια Κρήτης στο πλαίσιο υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος RRI2SCALE – Horizon 2020.

Στο εργαστήριο συμμετείχαν εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης οι Γιώργος Αλεξάκης, περιφερειακός σύμβουλος εντεταλμένος για τα Διεθνή και Ευρωπαϊκά Θέματα, Ελένη Σταματάκη, συντονίστρια του προγράμματος, και Μαρία Σίτη, στέλεχος του έργου.

Στο πλαίσιο του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες προχώρησαν σε μία νέα προσέγγιση λήψης αποφάσεων εκπροσωπώντας και παρουσιάζοντας τις δράσεις και τις απόψεις τους σε υποθετικά σενάρια οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης με βάση την ιδιότητα και το ρόλο τους. Μέσα από αυτή τη διαδικασία οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να εισέλθουν σε μια νέα λογική προβληματισμού και οραματισμού για το μέλλον λαμβάνοντας υπόψη τα κίνητρα και τον τρόπο δράσης των άλλων φορέων καθώς και το ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ τους.

Επιπλέον, όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στη σημασία που έχουν η συνεργασία όλων των φορέων και η έκφραση της φωνής της κοινής γνώμης σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας (έρευνα και καινοτομία, εθελοντισμός, συμμετοχή στις πολιτικές αποφάσεις) για μια βιώσιμη ανάπτυξη και υπεύθυνα οικοσυστήματα.

Το πρόγραμμα RRI2SCALE εστιάζει στην ανάπτυξη μιας νέας μεθοδολογικής προσέγγισης στήριξης των περιφερειακών πολιτικών έρευνας και καινοτομίας για την επίτευξη μιας βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης που θα λαμβάνει υπόψη τις τάσεις στις «έξυπνες» πόλεις, μεταφορές και ενέργεια λαμβάνοντας υπόψη τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την ενεργή συμμετοχή πολιτών και φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Στο εργαστήριο επίσης συμμετείχαν οι Αλέξανδρος Στεφανάκης, επικ. καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης, Δημοσθένης Μαράκης ιδρυτικό μέλος της εθελοντικής ομάδας Αστικής Οικολογίας Heraklion Eco Voice, η Δέσποινα Μαραγκάκη – Γιαβρίδη, πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Αγ. Ιωάννου και οι Μαργαρίτα Αγγελίδου και Χρήστος Πολίτης από την εταιρία Q-Plan, εταίρο του προγράμματος.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ευρωπαϊκή ΤΑ 24 Μαΐου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συμπράξεις για την περιφερειακή καινοτομία: 63 περιφέρειες, 7 πόλεις και 4 κράτη μέλη επιλέχθηκαν για την πιλοτική δράση

Ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι 63 περιφέρειες, οι επτά πόλεις και τα τέσσερα κράτη…

Ευρωπαϊκή ΤΑ 28 Μαρτίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Οι επιπτώσεις της πανδημίας στις αγροτικές- αστικές συνεργασίας και οι πρακτικές ανάκαμψης

Οι επιπτώσεις και οι αλλαγές που προκάλεσε η πανδημία Covid- 19 στις αγροτικές- αστικές συνεργασίες καθώς και…

Ευρωπαϊκή ΤΑ 03 Μαρτίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Απ. Τζιτζικώστας: Από τα κονδύλια συνοχής της ΕΕ να ωφεληθούν σημαντικά περιφέρειες και δήμοι

Στην άτυπη Σύνοδο των Υπουργών αρμόδιων για την Πολιτική Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε…