Άρθρο Localit 15 Απριλίου, 2025

Στον δήμο Πεντέλης παραχωρήθηκε το «Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας»

Υπεγράφη χθες η παραχώρηση του τουριστικού ακινήτου «Ροδοδάφνη Πεντέλης», γνωστό ως «Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας» στον Δήμο Πεντέλης, όπως ανακοίνωσε η ΕΤΑΔ.

Η παραχώρηση, διάρκειας 20 ετών, ανοίγει τον δρόμο για την αποκατάσταση και ανακαίνιση του Μεγάρου και του περιβάλλοντος χώρου, με στόχο να μετατραπεί σε ένα ζωντανό Κέντρο Πολιτιστικών και Πνευματικών Δράσεων για όλη την πόλη.

Το «Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας», ή αλλιώς «Καστέλο της Ροδοδάφνης» αποτελεί ένα τοπόσημο για την Αττική. Το κηρυγμένο ως νεότερο μνημείο βρίσκεται στο λόφο Κουφού του Δήμου Πεντέλης, κοντά στο ομώνυμο Αστεροσκοπείο. Η οικοδόμησή του ξεκίνησε το 1840 και αποτελούσε το καλοκαιρινό ανάκτορο της Δούκισσας της Πλακεντίας. Το επιβλητικό κτίριο είναι γοτθικού τύπου, διώροφο, με υπογείους και περιφερικούς βοηθητικούς χώρους. Την κατασκευή του είχε αναλάβει ο αρχιτέκτονας Σταμάτης Κλεάνθης, που υπήρξε αρχιτέκτονας πολλών από τα κτίρια της Δούκισσας της Πλακεντίας, ενώ κατασκευάστηκε με κύριο οικοδομικό υλικό το γνωστό πεντελικό μάρμαρο.

Η δήμαρχος Πεντέλης  Νατάσσα Κοσμοπούλου επισήμανε: «Η παραχώρηση του Μεγάρου Δουκίσσης Πλακεντίας στον Δήμο Πεντέλης αποτελεί ιστορική στιγμή και μεγάλη νίκη για την πόλη μας. Ένα εμβληματικό τοπόσημο της Αττικής, με τεράστια πολιτιστική και ιστορική αξία, περνά επιτέλους στα χέρια της τοπικής κοινωνίας, με στόχο να αναγεννηθεί ως ζωντανό Κέντρο Πολιτιστικών και Πνευματικών Δράσεων. Ευχαριστώ θερμά την ΕΤΑΔ και την Πολιτεία για τη συνεργασία. Δεσμευόμαστε να τιμήσουμε αυτή τη συμφωνία με πράξεις και έργα που θα αναδείξουν το Μέγαρο σε φάρο πολιτισμού, παιδείας και εξωστρέφειας για ολόκληρη την Πεντέλη».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Ένα πάγιο αίτημα του Δήμου Πεντέλης ικανοποιείται. Με την παραχώρηση του Μεγάρου Δουκίσσης Πλακεντίας, μια σημαντική εκκρεμότητα κλείνει προς όφελος τόσο του Δήμου όσο και της ΕΤΑΔ. Το ιστορικό αυτό ακίνητο θα αποκτήσει ξανά ζωή! Και αφού συντηρηθεί και ανακαινιστεί, θα μπορούν να το απολαύσουν όλοι οι κάτοικοι της περιοχής για τις πολιτιστικές τους δραστηριότητες».
Από την πλευρά της, η διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΤΑΔ Ηρώ Χατζηγεωργίου, ανέφερε: «Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ανακοινώνουμε τη σύναψη μιας σημαντικής συμφωνίας με τον Δήμο Πεντέλης, η οποία δίνει οριστική λύση σε ένα χρόνιο και σύνθετο ζήτημα που παρέμενε άλυτο επί σειρά ετών. Η συνεργασία αυτή αποτελεί παράδειγμα του τι μπορεί να επιτευχθεί όταν υπάρχει κοινή βούληση και στόχευση προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Είναι βασικός πυλώνας της στρατηγική μας η αξιοποίηση τόσο σημαντικών ακινήτων, ώστε να δημιουργούμε προοπτικές ανάπτυξης, να ενισχύουμε τον πολιτισμό και τον τουρισμό, προσφέροντας ουσιαστικά οφέλη στους δημότες και την τοπική οικονομία».

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 03 Ιουνίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ισχυρός σεισμός 5,8 βαθμών στον θαλάσσιο χώρο βόρεια της Ρόδου – Μία νεκρή στην Τουρκία

Σεισμική δόνηση 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που χαρακτηρίζεται «πολύ ισχυρή», καταγράφτηκε κατά τη διάρκεια…

Ρεπορτάζ 02 Ιουνίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Απόσυρση του ΠΔ για τους όρους δόμησης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων ζητά ο δήμος Πλατανιά και οι παραγωγικοί φορείς της περιοχής

Ειδική δημόσια συνεδρίαση πραγματοποίησε το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Παλ Συμβουλίου Πλατανιάς με θέμα το…

Ρεπορτάζ 30 Μαΐου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνάντηση Μητσοτάκη με τους 13 περιφερειάρχες: Στο επίκεντρο η πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και τα σχέδια ανάπτυξης

Τους 13 περιφερειάρχες της χώρας υποδέχθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.  Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην πορεία υλοποίησης των…