Άρθρο Localit 17 Μαΐου, 2024

Στο ΕΣΠΑ το πρώτο μεγάλο έργο του ΣΒΑΑ του Δήμου Ηγουμενίτσας

Στον Δήμο Ηγουμενίτσας, ξεκινά η εκτέλεση του προγράμματος ανάπλασης επιλεγμένων περιοχών.

Πιο συγκεκριμένα, εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου η χρηματοδότηση της Πράξης με τίτλο «Παρεμβάσεις περιβαλλοντικής αναβάθμισης κοινοχρήστων χώρων – Ανάπτυξη δικτύων βιώσιμης αστικής κινητικότητας Ηγουμενίτσας» στο ΠΕΠ Ήπειρος 2021 – 2027, προϋπολογισμού 8.821.294,06€.

Πρόκειται για το πρώτο έργο του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου, το οποίο εντάσσεται στο ΕΣΠΑ.

Το φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει παρεμβάσεις που προωθούν τη βιώσιμη αστική κινητικότητα στην πόλη της Ηγουμενίτσας και εντάσσονται στη Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης του Δήμου Ηγουμενίτσας (ΣΒΑΑ).

Ο σκοπός του έργου είναι η εκτέλεση εργασιών αναβάθμισης των δημόσιων χώρων σε δύο κομβικά σημεία για την πόλη:

  • Την περιοχή που βρίσκεται κάτω από το αστικό δασύλλιο και το Κάστρο (οδοί Σελλών, Ελευθερίας. Π. Τσαλδάρη, Πλατεία Δημαρχείου, οδός Κύπρου κ.α.) δηλαδή το εμπορικό και διοικητικό κέντρο της, και
  • Την περιοχή που βρίσκεται στο χώρο του Ξενία, του Αρχαιολογικού Μουσείου, του Εθνικού Σταδίου και του υπό κατασκευή πολιτιστικού πολυχώρου (κτήριο τ. ΕΙΝ) δηλαδή το βόρειο άκρο της πόλης, στο οποίο συναντώνται πολιτιστικές και αθλητικές χρήσεις αλλά και αναπτυξιακές προοπτικές, καθώς στην περιοχή αυτή χωροθετείται η Μαρίνα αλλά και αποτελεί την αφετηρία του ποδηλατόδρομου για την περιοχή Δρεπάνου.

Μεταξύ άλλων στο πλαίσιο του έργου περιλαμβάνεται η κατασκευή κεντρικού κυκλικού κόμβου, η ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων και η δημιουργία ποδηλατόδρομων που προάγουν τη βιώσιμη αστική κινητικότητα εντός αστικών περιοχών, δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, πεζόδρομων, νησίδων πρασίνου, χώρων στάθμευσης μηχανοκίνητων οχημάτων, σημείων στάθμευσης ποδηλάτων και  χώρων αναψυχής.

Όπως σημειώνει σχετικά ο Δήμος Ηγουμενίτσας, με τις παρεμβάσεις αυτές οι αστικές και πυκνοκατοικημένες περιοχές της πόλης θα αναβαθμιστούν και το επίπεδο της ποιότητας ζωής των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών θα βελτιωθεί αισθητά.  Και προσθέτει ότι, με την υλοποίηση των παραπάνω έργων, επιτυγχάνεται η βελτίωση της λειτουργικότητας του αστικού χώρου για όλους τους χρήστες καθώς και η ορθολογική διαχείριση του ελεύθερου δημοσίου χώρου. Ταυτόχρονα, το κέντρο της πόλης αποκτά τη δική του ταυτότητα και τα υπάρχοντα τοπόσημα αναδεικνύονται και αξιοποιούνται.

“Όλοι οι προβλεπόμενοι από τη μελέτη κοινόχρηστοι χώροι που προορίζονται για την κυκλοφορία των πεζών, διαμορφώνονται έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ανεμπόδιστη πρόσβαση και των ΑμεΑ. Με τον τρόπο αυτό η πόλη μετατρέπεται σε πιο φιλική για τα άτομα με αναπηρία. Ο σχεδιασμός της περιοχής παρέμβασης, καθώς και τα προβλεπόμενα από τη μελέτη στο έργο υλικά, εναρμονίζονται με τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και δεν θίγεται η αρχή της προστασίας και της βελτίωσης του περιβάλλοντος”, υπογραμμίζει.

Επίσης, ο Δήμος Ηγουμενίτσας συνεχίζει τις προσπάθειές του ώστε, να εκπονηθούν οι αναγκαίες μελέτες, ώστε σύντομα να ενταχθεί το έργο της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου Ηγουμενίτσας, μέσω του οποίου θα συνδεθούν τα έργα που θα εκτελεστούν στο πλαίσιο του παρόντος έργου, μέσω μιας διαδρομής που θα εξασφαλίζει την πλήρη προσβασιμότητα σε όλες τις ροές κίνησης: πεζή, ποδήλατο, όχημα και ΑμεΑ.

Τέλος, στο πλαίσιο του ΣΒΑΑ και με τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, την επόμενη πενταετία θα εκτελεστούν αναπτυξιακά έργα αναπλάσεων σε όλη την τουριστικά ανεπτυγμένη παραλιακή ζώνη του Δήμου.

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 14 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Βέροια: Αποκαθίστανται οι ζημιές από το μπουρίνι

Τις «πληγές» που προκάλεσε το δυνατό μπουρίνι στη Βέροια αποκαθιστούν τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και…

Ρεπορτάζ 14 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ανακύκλωση ρούχων και υποδημάτων στον Δήμο Αμφιλοχίας

Τη δυνατότητα ανακύκλωσης ρούχων, υποδημάτων και λευκών ειδών που δεν χρησιμοποιούνται, έχουν πλέον οι κάτοικοι…

Ρεπορτάζ 14 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δενδροφύτευση σε σχολεία του Πειραιά

Στη φύτευση 150 δένδρων σε σχολεία του Πειραιά προχώρησε ο Δήμος της πόλης, συμμετέχοντας στη…