Άρθρο Localit 25 Ιουλίου, 2023

Στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας υλοποιούνται 127 έργα προστασίας και ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων

«Ο στόχος που θέσαμε από την πρώτη στιγμή είναι να κάνουμε την Κεντρική Μακεδονία πρωτεύουσα εξωστρέφειας για όλη τη χώρα, με τον πολιτισμό να αποτελεί δομικό στοιχείο αυτής της προσπάθειας, αλλά και βασικό κινητήριο μοχλό της οικονομίας μας, καθώς απασχολεί χιλιάδες ανθρώπους, παράγει σημαντικά έσοδα, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας σε εκδήλωση στις Σέρρες για τα έως τώρα έργα και δράσεις στον τομέα του Πολιτισμού, μέσω ΕΣΠΑ.

«Από τις τέχνες μέχρι τις κινηματογραφικές παραγωγές κι από τα μνημεία μέχρι τα μουσεία, στα οποία καταγράφεται αύξηση των επισκεπτών που άγγιξε το 300%, ο πολιτισμός και οι δημιουργικές βιομηχανίες έχουν καθοριστικό ρόλο στην οικονομική μας ανάπτυξη τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας σημειώνοντας ότι «ο πολιτισμός όμως δεν είναι μόνο οικονομία» αλλά αφορά κυρίως, την ίδια την κοινωνία, γιατί μέσα από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις «ερχόμαστε πιο κοντά, ενδυναμώνουμε τη συνοχή και τους δεσμούς μας, τιμούμε τις παραδόσεις μας και τις κοινές μας αξίες» επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ειδικότερα ανέφερε ότι σε ολόκληρη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες υλοποιούνται 127 έργα προστασίας και ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, μεταξύ άλλων, το νέο Μουσείο Βεργίνας, η ανάδειξη της Νεκρόπολης των Αιγών και το Ανακτόρου της Αρχαίας Πέλλας και η προστασία και ανάδειξη των σπάνιων και πολύτιμων μνημείων του Αγίου Όρους.

Αναφερόμενος στις Σέρρες είπε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν η πρώτη που χρηματοδοτήσαμε τις εργασίες στον Τύμβο Καστά και η πρώτη που κατάφερε να εξασφαλίσει επιπλέον πόρους ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, για να ολοκληρωθεί η ανασκαφή, να προστατευτεί και να ξεκινήσει η ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής της Αμφίπολης και να γίνει αυτό το σπουδαίο μακεδονικό μνημείο επισκέψιμο, για όλους τους Έλληνες, για ολόκληρο τον κόσμο.

«Ήδη, επιστήμονες και οι πρώτες ειδικές ομάδες επισκέπτονται το μνημείο και πιέζουμε διαρκώς και διεκδικούμε από το υπουργείο Πολιτισμού να επιταχύνει τις εργασίες ώστε ο Τύμβος Καστά, όσο πιο σύντομα γίνεται, να ανοίξει για όλους τους πολίτες, για όλους τους επισκέπτες» τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας και διαβεβαίωσε η διοίκηση της Περιφέρειας είναι έτοιμη να εξασφαλίσει και στο νέο ΕΣΠΑ, ό,τι απαιτηθεί, ό,τι χρειαστεί, για την καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη, προστασία και προβολή αυτού του σπουδαίου και μοναδικού μακεδονικού μνημείου, παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

«Είναι δέσμευσή μου ότι θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε και να προωθούμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, να προβάλλουμε την Κεντρική Μακεδονία σε όλο τον κόσμο, να δημιουργούμε ένα πολιτιστικό περιβάλλον, που ενισχύει τους δεσμούς μας και ανοίγει νέους ορίζοντες. Για εμάς ο πολιτισμός είναι μια ανοιχτή αγκαλιά για όλους. Μια διέξοδος αισιοδοξίας, ένας δρόμος εξωστρέφειας και συνεργασίας, που κάνει τη ζωή μας πιο όμορφη και πιο φωτεινή. Ταυτόχρονα, είναι προσωπική μου δέσμευση ότι θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε και στο νέο ΕΣΠΑ, μικρά και μεγάλα έργα, μικρές και μεσαίες δράσεις σε όλους τους τομείς, σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες και φυσικά στις Σέρρες. Και το πρώτο πράγμα που φροντίσαμε, είναι να σχεδιάσουμε τη στρατηγική μας στο νέο ΕΣΠΑ, με βάση τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και τις πραγματικές ανάγκες κάθε περιοχής, ώστε κάθε ευρώ που βάζουμε στην οικονομίας μας να έχει πολλαπλασιαστικό όφελος για την κοινωνία μας» συμπλήρωσε.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Νέο ΕΣΠΑ και Τ.Α. 10 Νοεμβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Περιφέρεια Κρήτης: 94 εκ. ευρώ στους δήμους Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Αγ. Νικολάου για Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις

Οι δήμοι Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Αγ. Νικολάου  εντάσσονται στις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις  – Βιώσιμης…

Νέο ΕΣΠΑ και Τ.Α. 26 Οκτωβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνεχίζεται η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Θηβαίων με χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ

Συνεχίζεται η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Θηβαίων καθώς εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση από το νέο…

Νέο ΕΣΠΑ και Τ.Α. 15 Ιουνίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πάνω από 550 εκατ. ευρώ το νέο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας

Το νέο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας  για την περίοδο 2021-2027 έχει συνολικό προϋπολογισμό 554.000.000 ευρώ, όπως ανακοινώθηκε…