Άρθρο Localit 04 Οκτωβρίου, 2023

Στην ανάπλαση και αναβάθμιση δύο περιοχών της Μενεμένης προχωρά ο Δήμος

Τις συμβάσεις δύο έργων, στην περιοχή της Μενεμένης, υπέγραψαν χθες Τρίτη 3/10, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου,  η  πρόεδρος του ΔΣ της Αναπτυξιακής Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης (ΜΑΘ-ΑΕ ΑΟΤΑ)  Μαρία Καραγιάννη και ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας.

Πρόκειται για τα έργα «Πρασινισμός νησίδας οδού Μοναστηρίου» και «Ανασχεδιασμός και πρασινισμός πάρκου Βοσπόρου Δημοτικής Κοινότητας Μενεμένης», τα οποία πραγματοποιούνται στο δήμο  με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020 ΕΠ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και  συνολικό προϋπολογισμό 1.850.000 ευρώ.

Στόχος του έργου «Πρασινισμός νησίδας οδού Μοναστηρίου» είναι να αναβαθμιστεί ο χαρακτήρας της περιοχής και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων παράλληλα με την αύξηση του δείκτη πρασίνου και κύριο ζητούμενο είναι η δημιουργία πράσινης υποδομής. Σύμφωνα με τα σχέδια της μελέτης πρόκειται να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο δίκτυο πρασίνου χωρίς επέμβαση επί των κρασπέδων και χωρίς καμία επέμβαση στην οδοποιία των οδών που περιβάλλουν την περιοχή με :

 • Ανακατασκευή της νησίδας και χώρων πρασίνου.
 • Φυτεύσεις και κατασκευή συστήματος άρδευσης χώρων πρασίνου.
 • Κατασκευή δικτύου φωτισμού και τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού αναψυχής (παγκάκια, κάδοι).
 • Βελτίωση του μικροκλίματος με τη δημιουργία συνθηκών θερμικής, οπτικής, ακουστικής άνεσης.

Το έργο «Ανασχεδιασμός και πρασινισμός πάρκου Βοσπόρου Δημοτικής Κοινότητας Μενεμένης» έχει σκοπό την  ολοκληρωμένη ανάπλαση της περιοχής θεωρείται αναγκαία την δημιουργία ενός κοινόχρηστου χώρου αστικού πάρκου που θα αποτελέσει πυρήνα αναψυχής και υπαίθριων δραστηριοτήτων αλλά και θα βοηθήσει στη βελτίωση του μικροκλίματος.

Όπως επισημαίνει ο Δήμος, από την αξιολόγηση τόσο της υφιστάμενης κατάστασης όσο και των προβλεπόμενων γενικότερων επεμβάσεων αναβάθμισης της περιοχής προέκυψαν οι εξής στόχοι σχεδιασμού:

 • Σχεδιασμός χώρου ανοιχτού προς την κοινότητα ώστε να επιτρέπει αλλά και να προσελκύει την ανάπτυξη τόσο οργανωμένων όσο και απρόβλεπτων χρήσεων.
 • Προσβασιμότητα και χρήση από όλες τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες και από όλες τις ηλικίες
 • Δυνατότητα χρήσης των χώρων και για συμπληρωματική εκπαίδευση από τα γύρω σχολεία όλων των βαθμίδων
 • Δημιουργία ασφαλέστερου περιβάλλοντος και καλύτερων συνθηκών διαβίωσης.
 • Βιοκλιματική προσέγγιση στο σχεδιασμό για βελτίωση του μικροκλίματος με τη δημιουργία συνθηκών θερμικής, οπτικής, ακουστικής άνεσης.
 • Αισθητική αναβάθμιση.
 • Δημιουργία ενός κοινού σχεδιαστικού ύφους, το οποίο θα προσδώσει ιδιαίτερο χαρακτήρα στο πάρκο, δημιουργώντας μία νέα “αισθητική ταυτότητα” στην ευρύτερη περιοχή.

Η βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών στις πόλεις και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή αποτελούν βασικές προτεραιότητες του Στόχου 11 της «Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) (UNRIC, 2017). Στο πλαίσιο της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) οι αστικές αναπλάσεις αποτελούν βασικό στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 με την «Πράσινη Βίβλο για το Αστικό Περιβάλλον» (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 2006). Τα δύο αυτά έργα συμβάλλουν στην βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών στην Κοινότητα Μενεμένης και συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί από την Πράσινη Βίβλο για το Αστικό Περιβάλλον για την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 22 Φεβρουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επεκτείνεται & ενισχύεται το πρόγραμμα σχολικών γευμάτων με ιδιαίτερη μέριμνα για τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας

Στην επέκταση του προγράμματος σχολικών γευμάτων σε επιπλέον 20 δήμους – από τους οποίους οι…

Ρεπορτάζ 22 Φεβρουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων δημιούργησε ο Δήμος Δυτικής Λέσβου

Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων δημιούργησε ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, αποσκοπώντας στην ουσιαστική προστασία των ανηλίκων, στο…

Ρεπορτάζ 22 Φεβρουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Λήμνος: Μαζικές στειρώσεις σε αδέσποτες γάτες το Σαββατοκύριακο 24&25 Φεβρουαρίου

Σε μαζικές στειρώσεις σε αδέσποτες γάτες, προχωρά το Σαββατοκύριακο 24 και 25 Φεβρουαρίου ο Δήμος…