Άρθρο Localit 27 Ιανουαρίου, 2016

Στην 58η θέση η Ελλάδα στον κατάλογο 168 χωρών για τη διαφθορά

διαφθοράΤην 58η θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα έναντι της 69ης που είχε καταλάβει το 2014, στη λίστα της Διεθνούς Διαφάνειας για τη διαφθορά, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την «Έκθεση για την αντίληψη περί της διαφθοράς», που φέτος αξιολογεί 168 χώρες σε μια κλίμακα από το 0, που κατατάσσεται η πιο διεφθαρμένη έως το 100 που κατατάσσεται η πιο ενάρετη, η χώρα μας βρίσκεται στην 58η θέση συγκεντρώνοντας 46 βαθμούς.
Τις χειρότερες επιδόσεις σε θέματα διαφάνειας παρουσιάζουν η Βόρεια Κορέα και η Σομαλία (8 βαθμοί), στις οποίες η διαφθορά υπερβαίνει αυτή στο Σουδάν (165ο, 15 βαθμοί) και το Αφγανιστάν (166ο, 11 βαθμοί), ενώ το Ιράκ (161ο, 16) και η Συρία (154η, 18) δεν απέχουν πολύ.
Αντιθέτως τις πρώτες ενάρετες θέσεις της λίστας μονοπωλεί η Σκανδιναβία: η Δανία είναι επικεφαλής (91 μονάδες), μπροστά από τη Φινλανδία (90) και τη Σουηδία (89).
Σύμφωνα με την έκθεση, συνολικά τα δύο τρίτα των 168 χωρών που αξιολογήθηκαν το 2015 παίρνουν βαθμό κάτω του 50. Παρά τη διαπίστωση ότι η μεγάλη πλειονότητα των χωρών έχουν βαθμό κάτω από τη μέση, η Διεθνής Διαφάνεια αναφέρει «ότι ο αριθμός των χωρών που κατάφεραν να βελτιώσουν τη βαθμολογία τους ήταν μεγαλύτερος απ’ αυτόν των χωρών η βαθμολογία των οποίων σημείωσε πτώση» κατά το 2015. «Το 2015 ήταν επίσης μια χρονιά που οι πολίτες βγήκαν για άλλη μια φορά στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά της διαφθοράς», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΜΚΟ, Χοσέ Ουγκάς.
Η διευθύντρια έρευνας στη ΜΚΟ, Ρόμπιν Χόντες, εξέφρασε την ανησυχία της για το γεγονός ότι «όλες οι BRICS (οι πέντε αναδυόμενες οικονομικές δυνάμεις, Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική), οι πιο υποσχόμενες χώρες της παγκόσμιας οικονομίας, έχουν βαθμολογίες κάτω από το 50».
Φέτος η Βραζιλία «είναι η χώρα που κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση στην κατάταξη: έπεσε κατά 5 βαθμούς και 7 θέσεις και καταλαμβάνει τώρα την 76η θέση», υπογραμμίζεται στην έκθεση. Το σκάνδαλο Petrobas και η πολιτική θύελλα που προκάλεσε είχαν «τεράστιες επιπτώσεις», σχολίασε η Ρόμπιν Χόντες. Η δημόσια πετρελαϊκή εταιρεία της Βραζιλίας φέρεται ότι δωροδοκούσε επί χρόνια τουλάχιστον 25 βουλευτές, έξι γερουσιαστές και τρεις κυβερνήτες, κυρίως της κυβερνητικής παράταξης.
Η Ρωσία είναι αυτή που βρίσκεται στη χαμηλότερη θέση μεταξύ των BRICS (119η). Κατατάσσεται στον κατάλογο μετά την Κίνα (83η), την Ινδία (76η) και τη Νότια Αφρική (61η).
Η λίστα της Διεθνούς Διαφάνειας καταρτίζεται βάσει δεδομένων που συγκεντρώνονται από 12 διεθνείς οργανισμούς, μεταξύ των οποίων η Παγκόσμια Τράπεζα, η Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης ή το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 23 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ρέθυμνο: Υπογειοποίηση του δικτύου της ΔΕΔΔΗΕ στο ιστορικό κέντρο του οικισμού Ατσιποπούλου

Τη σύμβαση κατασκευής της υπογειοποίησης του δικτύου της ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ στο ιστορικό κέντρο του οικισμού…

Ρεπορτάζ 23 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Εταίροι από 44 ευρωπαϊκές χώρες στη Σητεία στα πλαίσια του Region 4Climate

Εκπροσώπους από 44 χώρες της Ευρώπης, υποδέχθηκε σήμερα ο Δήμος Σητείας, ως εταίρος του ευρωπαϊκού…

Ρεπορτάζ 23 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σητεία: Σε πλήρη λειτουργία το σύστημα τηλεμετρικών σταθμών προειδοποίησης πλημμυρικών φαινομένων

Στη διάθεση του δημότη, σε πλήρη λειτουργία πλέον, είναι το σύστημα παρακολούθησης των τριών σταθμών…