Άρθρο Localit 03 Ιουνίου, 2024

Στη Σαλαμίνα ο Ν. Χαρδαλιάς: Εγκαινίασε το έργο της ψηφιακής ανάδειξης του νησιού και επισκέφθηκε Δομή φροντίδας ΑμεΑ

Το έργο της «Ψηφιακής ανάδειξης της Σαλαμίνας μέσω παρουσίασης της ιστορίας και του πολιτιστικού της αποθέματος με χρήση σύγχρονων οπτικοακουστικών συστημάτων», που στεγάζεται στη Νέα Δημοτική Βιβλιοθήκη Αμπελακίων «Μαρία Καντάρη» εγκαινίασε σήμερα ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, παρουσία του δημάρχου Σαλαμίνας Γιώργου Παναγόπουλου και του Μητροπολίτη Μεγάρων και Σαλαμίνος Κωνσταντίνου.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 920.000 ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια μέσω του ΠΕΠ «Αττική 2014-2020» και αποτελείται μεταξύ άλλων από ένα Ψηφιακό Πάρκο Πολιτισμού στο οποίο παρουσιάζεται η ιστορία του νησιού κατά την αρχαιότητα (Σπήλαιο Ευριπίδη, Πλάκα της Σαλαμίνας, Ναυμαχία της Σαλαμίνας, αρχαία μνημεία, κ.ά.), κατά τη διάρκεια των νεότερων χρόνων και στη σύγχρονη εποχή, ως τόπος προορισμού για τον επισκέπτη, συμπεριλαμβανομένου και σχετικού ντοκιμαντέρ. Αφορά, επίσης, την ανάπτυξη διαδικτυακής πύλης προβολής περιεχομένου και υπηρεσιών που αφορούν το νησί καθώς και τη δημιουργία σχετικής εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα (διαθέσιμη για iOS και Android).

Σημειώνεται ότι με τη συμβολή της Περιφέρειας έχουν ολοκληρωθεί στον Δήμο Σαλαμίνας 4 σημαντικά έργα και βρίσκονται σε εξέλιξη άλλα 6 συνολικού προϋπολογισμού άνω των 8,7 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι το νησί κατέχει έναν «ιδιαίτερο και σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Ελλάδας, με κορυφαίο γεγονός τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, η οποία άλλαξε τον ρου της ιστορίας» και προσέθεσε: «Με αυτή την ψηφιακή ανάδειξη, όχι μόνο τιμούμε το ένδοξο παρελθόν, αλλά παράλληλα δίνουμε την ευκαιρία στις νέες γενιές να γνωρίσουν και να εκτιμήσουν την πολιτιστική μας κληρονομιά. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο στρατηγικό σχέδιο της Περιφέρειας Αττικής για την ανάδειξη και προστασία του πολιτιστικού μας πλούτου, με στόχο την προώθηση της τουριστικής ανάπτυξης και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Στηρίζουμε κάθε είδους πρωτοβουλίες που φέρνουν κοντά το παρελθόν με το παρόν και ανοίγουν νέους δρόμους για το μέλλον».

Νωρίτερα, ο περιφερειάρχης επισκέφθηκε το μεικτό Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ «Άγιος Συμεών», συνολικής δυναμικότητας 35 ατόμων, το οποίο στηρίζει η Περιφέρεια με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα «Αττική», συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Σαλαμίνας Γιώργο Παναγόπουλο, την αντιδήμαρχο Κοινωνικών Υπηρεσιών και Παιδείας και πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων Φίλων ΑμεΑ Σαλαμίνας Γιούλη Καλιότσου-Κανάρη και τον διευθυντή της Δομής Γιάννη Σπηλιόπουλο.

Η Δομή ιδρύθηκε το 1992 με σκοπό την παροχή υπηρεσιών προς τα κηδευόμενα Άτομα με Αναπηρία της Σαλαμίνας και των όμορων δήμων. Όπως τόνισε ο περιφερειάρχης: «Οι εγκαταστάσεις και οι υπηρεσίες που προσφέρει το Κέντρο είναι εξαιρετικά σημαντικές για την κοινότητα και συμβάλλουν ουσιαστικά στη στήριξη των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους. Ως Περιφέρεια έχουμε δηλώσει εξαρχής ότι κανένας δεν πρόκειται να μείνει μόνος του στην κοινωνία. Στηρίζουμε κάθε ενέργεια που ενισχύει την κοινωνική συνοχή και την ισότητα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους όσοι εργάζονται καθημερινά στο Κέντρο “Άγιος Συμεών” για την αφοσίωση και την αγάπη με την οποία παρέχουν τις υπηρεσίες τους».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, από την Περιφέρειας Αττικής στον Δήμο Σαλαμίνας έχουν ολοκληρωθεί τέσσερα έργα συνολικού προϋπολογισμού 3.937.000 ευρώ και εκτελούνται άλλα έξι συνολικού προϋπολογισμού 4.802.810 ευρώ.

Ειδικότερα, έχει ολοκληρωθεί:

– Η κατασκευή αγωγών ομβρίων στον Δήμος Σαλαμίνας (προϋπολογισμού 2.142.000 ευρώ)

– Η συντήρηση, αναβάθμιση και βελτίωση του Κέντρου Νεότητας Σαλαμίνας (προϋπολογισμού 460.000 ευρώ)

– Η δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου Σαλαμίνας (προϋπολογισμού 920.000 ευρώ)

– Η Βιβλιοθήκη Αμπελακίων (προϋπολογισμού 415.000 ευρώ).

Τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι τα εξής:

– Συντήρηση και αναβάθμιση αθλητικών χώρων στην Σαλαμίνα (προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ)

– Εκπόνηση τεχνικογεωλογικής μελέτης κατολισθητικών φαινομένων στις περιοχές Πόρτο Φίνο, Κακή Βίγλα κ.λπ. (προϋπολογισμού 165.000 ευρώ)

– Έργα οδοποιίας Δήμου Σαλαμίνας (προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ)

– Μελέτη σκοπιμότητας και προέγκριση χωροθέτησης για την κατασκευή λιμενίσκου σκαφών αναψυχής Ν. Σαλαμίνας (προϋπολογισμού 74.000 ευρώ)

– Οριοθέτηση ρεμάτων Νήσου Σαλαμίνας (προϋπολογισμού 748.810 ευρώ)

– Κέντρο Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία (προϋπολογισμού 615.000 ευρώ).

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 24 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Γαλάτσι: Αγορά οικοπέδου από τον Δήμο για δημιουργία παιδικής χαράς

Αγοράστηκε από τον Δήμο Γαλατσίου, μετά από προσπάθειες πολλών ετών, το οικόπεδο στη συμβολή των…

Ρεπορτάζ 24 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Άρτα: Επεκτείνεται το πρόγραμμα τοποθέτησης Καφέ Κάδων στον Δήμο

Επεκτείνεται το πρόγραμμα τοποθέτησης Καφέ Κάδων (Βιοαποβλήτων) στον Δήμο Αρταίων. Η νέα επέκταση στις Κεραμάτες,…

Ρεπορτάζ 24 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δίκτυο ηλεκτρικών ποδηλάτων στον Δήμο Μυτιλήνης

Στην εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος μίσθωσης ηλεκτρικών ποδηλάτων, θα προχωρήσει ο Δήμος Μυτιλήνης, στο πλαίσιο ενίσχυσης…