Άρθρο Localit 03 Δεκεμβρίου, 2021

Σπ. Σπυρίδων: Ο συντονισμός και οι συνέργειες των φορέων της Αυτοδιοίκησης, θα συμβάλλουν στην εξάλειψη των αδυναμιών παραγωγής έργου

Στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, με θέμα: «Περιφερειακή Ανάπτυξη μέσα από πολιτικές στήριξης και ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης» και κεντρικό ομιλητή τον Αν. Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, συμμετείχε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ)Σπύρος Σπυρίδων.

 Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στον προβληματισμό που κυριαρχεί στο χώρο της Αυτοδιοίκησης για το πώς θα μπορέσει αυτή, μετά από την πολυετή οικονομική κρίση, εν μέσω μιας πανδημίας αλλά και της κλιματικής αλλαγής, να παίξει πιο ουσιαστικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση, στην επανεκκίνηση της οικονομίας και την διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής. «Με ποιο τρόπο δηλαδή, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι,  θα μπορέσουν να βελτιώσουν την ικανότητά τους να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν στρατηγικές για την Περιφερειακή και την Αστική Ανάπτυξη», σημείωσε.

Ο κ. Σπυρίδων απαρίθμησε στη συνέχεια τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΟΤΑ Α΄και Β΄βαθμού, στην προσπάθειά τους να φέρουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο εις πέρας την αποστολή τους.

Ενδεικτικά, αναφέρθηκε :

  • στα προβλήματα που έχουν σχέση με τη λειτουργία του κράτους και τις πολιτικές που πρέπει να ασκήσει ώστε τα απαιτούμενα έργα και οι επενδύσεις να γίνουν με λιγότερη γραφειοκρατία αλλά και απλούστερες διαδικασίες και κανόνες που θα στοχεύουν στη διευκόλυνση και την επιτάχυνση της υλοποίησης έργων και επενδύσεων,
  • στην περιορισμένη διοικητική και επιχειρησιακή ικανότητα της Αυτοδιοίκησης,
  • στην αδυναμία των μικρών ορεινών και νησιωτικών Δήμων να προγραμματίσουν, να ωριμάσουν και να υλοποιήσουν έργα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ, επισήμανε τέλος, τη σημασία αντιμετώπισης όλων αυτών των προβλημάτων, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην αξιοποίηση των σημαντικών Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων που σχεδιάζονται αυτήν την περίοδο. «Η αξιοποίηση των Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων (ΕΣΠΑ, Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, Πρόγραμμα Αγροτικής ανάπτυξης, Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, Πράσινο Ταμείο κ.α.), αποτελεί τη μεγάλη ευκαιρία να επιτευχθούν συντονισμένα και με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, στόχοι που στο παρελθόν δεν ήταν εφικτοί. Οι Περιφέρειες, οι Δήμοι, η ΕΕΤΑΑ, η ΜΟΔ, οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί, τα Δίκτυα Πόλεων, τα σχήματα που προκύπτουν από τις Διαδημοτικές και Διαβαθμικές συνεργασίες, είναι απαραίτητο να συντονίσουν τις δράσεις τους, ώστε να συμβάλλουν δραστικά στην ισόρροπη ανάπτυξη της Χώρας, να επιδιώξουν μείωση των Περιφερειακών και Ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων. Αλλά και να εγγυηθούν τη συνοχή της Ελληνικής κοινωνίας, διασφαλίζοντας  βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών», κατέληξε ο κ. Σπυρίδων.

Στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, συμμετείχαν, επίσης, εκπρόσωποι των κομμάτων και της Αυτοδιοίκησης, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Ιωάννης Ψυχάρης, ο Καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης του Χώρου και Αστικής Οικονομικής του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Αντώνης Ροβολής, καθώς και ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ι.Τ.Α.) και Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 17 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Αγ. Δημητρίου: “Παναγούλεια 2024”-Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τη μνήμη του Αλέξανδρου Παναγούλη

Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου διοργανώνοντας  για  άλλη μια  χρονιά  τα Παναγούλεια και την Ειρηνοδρομία 2024,τιμά…

Ρεπορτάζ 17 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Λαμία: Στο νοσοκομείο μαθητές δημοτικών σχολείων μετά από τροφική δηλητηρίαση

Τροφική δηλητηρίαση υπέστησαν δεκάδες μαθητές στη Λαμία, οι οποίοι χθες το βράδυ αλλά και σήμερα…

Ρεπορτάζ 17 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στο ΕΣΠΑ το πρώτο μεγάλο έργο του ΣΒΑΑ του Δήμου Ηγουμενίτσας

Στον Δήμο Ηγουμενίτσας, ξεκινά η εκτέλεση του προγράμματος ανάπλασης επιλεγμένων περιοχών. Πιο συγκεκριμένα, εγκρίθηκε από…