Το πάγιο αίτημα της αποσυμφόρησης των νησιών που σηκώνουν το βάρος διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού, επανέλαβε ο δήμαρχος Λέσβου και πρόεδρος της ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου Σπύρος Γαληνός, στο χαιρετισμό του, κατά την έναρξη του Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση του Βορείου Αιγαίου που πραγματοποιείται στη Μυτιλήνη.
Όπως επεσήμανε:
«Οι συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή μας είναι εξαιρετικά δύσκολες και έχουν έκτακτο χαρακτήρα. Ζούμε καθημερινά με τα αρνητικά αποτελέσματα μιας χρόνιας οικονομικής ύφεσης, με τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού σε οριακό σημείο στη Λέσβο, τη Σάμο και τη Χίο. Προαπαιτούμενο για κάθε συζήτηση αλλά και αναπτυξιακή δράση είναι να περάσουμε από τις έκτακτες συνθήκες σε συνθήκες ασφάλειας και κανονικότητας. Γι’ αυτό, θέλω να επαναλάβω το πάγιο αίτημα της αποσυμφόρησης όλων των νησιών, που σηκώνουν το βάρος διαχείρισης του προσφυγικού μεταναστευτικού. Μόνο σε συνθήκες εμπεδωμένης ασφάλειας και κανονικότητας μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη. Ανάπτυξη, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με μέτρα υπέρ των τοπικών νησιωτικών οικονομιών, όπως οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ. Μέτρα τα οποία όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθούν αλλά είναι απαραίτητο να επεκταθούν.
Ο κ. Γαληνός παράλληλα αναφέρθηκε στα ξεχωριστά χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες των νησιών του Αιγαίου, σε σχέση με αυτά της ηπειρωτική χώρας, λέγοντας ότι από νησί σε νησί η αναπτυξιακή προσέγγιση έχει κάποιες σταθερές αρχές, όπως ο τρόπος υλοποίησης και οι προτεραιότητες διαφέρουν.
Όπως είπε «Ως Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Βορείου Αιγαίου γνωρίζω πολύ καλά τις προκλήσεις, που έχουν να αντιμετωπίσουν καθημερινά οι συνάδελφοι των υπόλοιπων νησιών ανεξαρτήτως μεγέθους και γεωγραφίας. Η σύνδεση με την ηπειρωτική χώρα, οι υψηλοί δείκτες ανεργίας που αναγκάζουν τους νέους να εγκαταλείψουν τα νησιά, οι περιορισμένοι πόροι που μετά βίας επαρκούν για τις βασικές λειτουργίες των Δήμων, η έλλειψη υποδομών και η ενεργειακή επάρκεια, είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που συναντάμε καθημερινά. Όμως, θεωρώ ότι τα νησιά μας είναι πηγές μοναδικών ευκαιριών, που έχουν τη δυνατότητα να αποτελέσουν την ατμομηχανή της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας”.
Παράλληλα πρόσθεσε ότι, τουρισμός, πρωτογενής τομέας παραγωγής, τεχνολογική καινοτομία και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μερικοί μόνο από τους τομείς, που προσφέρονται για επενδύσεις κρατικές και ιδιωτικές. “Η νησιωτικότητα είναι μια πρόκληση αλλά είναι παράλληλα και μια ευκαιρία”, είπε.
“Αυτές τις ευκαιρίες ευελπιστούμε ότι θα αναδείξει το Αναπτυξιακό Συνέδριο μέσα από ανοιχτό διάλογο με μόνο κριτήριο την πρόοδο και την ανάπτυξη. Ως πρώτος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης και ως βασικότερος φορέας ανάπτυξης, συμμετέχουμε ενεργά σε κάθε προσπάθεια με στόχο την ευημερία του τόπου και συμπολιτών μας. Δεν θα επεκταθώ περαιτέρω, διότι θα είμαστε παρόν σε όλες τις εργασίες του συνεδρίου καταθέτοντας προτάσεις, εκφράζοντας τις αγωνίες και τις όποιες αντιρρήσεις μας και συμμετέχοντας ενεργά σε ένα παραγωγικό και δημοκρατικό διάλογο από τον οποίο θέλουμε να βγουν κερδισμένα τα νησιά μας».