Άρθρο Localit 08 Δεκεμβρίου, 2020

Σκιάθος: Νέο δίκτυο μονοπατιών απαντά στις ανάγκες του σύγχρονου πεζοπορικού κοινού

Στη δημιουργία ενός  οργανωμένου δικτύου πεζοπορικών διαδρομών προχωρά Δήμος Σκιάθου,  ο οποίος τους τελευταίους μήνες μελέτησε σε βάθος και επανασχεδίασε τα μονοπάτια του νησιού, με στόχο όπως τονίζει, την προσαρμογή τους στις ανάγκες του σύγχρονου πεζοπορικού κοινού.

«Το νέο δίκτυο μονοπατιών θα είναι έτοιμο προς χρήση εντός του 2021», ενημερώνει και προσθέτει πως πρόκειται για ένα πρόγραμμα του Δήμου Σκιάθου. Η έρευνα και ο σχεδιασμός του δικτύου μονοπατιών πραγματοποιήθηκε από την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση “Μονοπάτια της Ελλάδας”-“Paths of Greece”.

Τα μονοπάτια μελετήθηκαν και σχεδιάστηκαν με προσοχή, με γνώμονα τις ανάγκες του ευρύτερου πεζοπορικού κοινού, για πεζοπόρους κάθε επιπέδου, προτείνοντας εύκολες έως και μέτριας δυσκολίας διαδρομές. Θα υπάρξει επίσης και μια διαδρομή προσβάσιμη σε ΑμεΑ.

Το νέο δίκτυο θα έχει μήκος πάνω από 100 km, χωρισμένα σε 15 διαδρομές. Το μήκος των διαδρομών κυμαίνεται μεταξύ 0.7 και 11 km. Ο χρόνος πεζοπορίας κυμαίνεται μεταξύ 15 λεπτών και 5 ωρών.

Σήματα με χρώμα, τοποθετημένα με συγκεκριμένη μεθοδολογία, θα συνοδεύουν τον πεζοπόρο με ασφάλεια.

Πινακίδες με πληροφορίες για προορισμούς, χρόνο πεζοπορίας, απόσταση κ.ά., θα βοηθούν και θα ενημερώνουν τον πεζοπόρο σε σημαντικές διασταυρώσεις. Πινακίδες εισαγωγής θα ενημερώνουν τους πεζοπόρους στα σημεία εκκίνησης της κάθε διαδρομής, οι οποίες θα περιέχουν λεπτομερή χάρτη της διαδρομής, υψομετρική καμπύλη, τεχνικές πληροφορίες κ.ά.

Μια πλούσια σε πληροφορίες και φωτογραφίες ιστοσελίδα θα βοηθάει τους πεζοπόρους να κάνουν την επιλογή τους ανάλογα με το μονοπάτι που θα ακολουθήσουν. Η ιστοσελίδα θα είναι συνδεδεμένη και με Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Μια δωρεάν εφαρμογή, που λειτουργεί εκτός σύνδεσης θα είναι διαθέσιμη για τους πεζοπόρους και θα αποτελεί τον ψηφιακό τους ξεναγό στα μονοπάτια της Σκιάθου. Ένα δωρεάν φυλλάδιο θα είναι διαθέσιμο για το ευρύτερο τουριστικό κοινό της Σκιάθου. Θα περιέχει πεζοπορικό χάρτη, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες για τις διαδρομές.

Το περασμένο Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020, το σχετικό πρόγραμμα παρουσιάστηκε στα μέλη της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής του Δήμων, των φορέων, συλλόγων και πολιτών.

“Στόχος μας είναι οι πεζοπόροι, το 2021, να ανακαλύψουν ένα άρτια οργανωμένο δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών, με καθαρά μονοπάτια, σήμανση, χάρτες, ιστοσελίδα και εφαρμογή. Τόσο το εύρος όσο και η μοναδικότητα των διαδρομών, μπορούν εύκολα να κρατήσουν το ενδιαφέρον ενός πεζοπόρου για μία εβδομάδα πεζοπορίας στη Σκιάθο. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι η δυνατότητα που δίνουμε σε άτομα με κινητική αναπηρία, μέσα από ειδική διαδρομή που θα δημιουργηθεί στο βιότοπο των Κουκουναριών.” δήλωσε ο Δήμαρχος Σκιάθου.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Διαδρομές 13 Οκτωβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ανακατασκευή νερόμυλου και μεγάλης ρόδας στην Έδεσσα

Η μεγάλη ρόδα του παλιού αλευρόμυλου Σαλαμπάση στην Έδεσσα, αποτελεί ένα από τα εμβληματικά σημεία…

Διαδρομές 11 Οκτωβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αλεξανδρούπολη: Βλέπω την πόλη μου με μια ακτίνα ποδηλάτου!

Μια διαφορετική ποδηλατοβόλτα διοργανώνουν στην Αλεξανδρούπολη, την ερχόμενη Κυριακή 16 Οκτωβρίου, στις 11:00, ο  Ερευνητικός…

Διαδρομές 30 Σεπτεμβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Με γρήγορους ρυθμούς η συντήρηση του κτιρίου του Λαογραφικού  Μουσείου Τρικάλων

Συνεχίζονται  με γρήγορους ρυθμούς οι εργασίες  αποκατάστασης και συντήρησης,  στο Λαογραφικό Μουσείο Τρικάλων, με στόχο…