Άρθρο Localit 07 Ιουνίου, 2022

Σε λειτουργία η διαδικτυακή γεωπληροφοριακή πλατφόρμα εκτίμησης κινδύνων της περιφέρειας Αττικής και του ΕΑΑ

Στη διάθεση των δήμων, των αρμόδιων υπουργείων και φορέων τίθεται  η διαδικτυακή γεωπληροφοριακή πλατφόρμα που δημιούργησε η περιφέρεια Αττικής και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για την εκτίμηση κινδύνων σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας στην Αττική.

Σκοπός του έργου είναι η αποτελεσματική οχύρωση των πόλεων και η προστασία των πολιτών από φυσικές καταστροφές.

Την Δευτέρα πραγματοποιήθηκε σχετικό εκπαιδευτικό σεμινάριο με αποδέκτες δήμους, σώματα ασφαλείας και εθελοντές για τη χρήση της διαδικτυακής γεωπληροφοριακής πλατφόρμας που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου «Εκτίμηση κινδύνων σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας στην Περιφέρεια Αττικής» από το “Κέντρο Επιστημών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND” του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών» του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΕΑ για λογαριασμό της περιφέρειας, στο πλαίσιο της σχετικής προγραμματικής σύμβασης που έχουν υπογράψει.

Βάσει της σχετικής προγραμματικής σύμβασης έγιναν μελέτες στους εξής δήμους:  Αλίμου, Παλαιού Φαλήρου, Αγίου Δημητρίου, Ηλιούπολης, Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Μεγαρέων, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Λαυρεωτικής, Γλυφάδας, Φυλής, Νέας Σμύρνης, Βύρωνα,  Δάφνης-Υμηττού. Επιπλέον, έγιναν μελέτες με τη μέθοδο fast-track, λόγω των δασικών πυρκαγιών του 2021 στους εξής δήμους: Μεγαρέων, Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς, Μεταμορφώσεως, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Ωρωπού και Μαραθώνα.

Ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισήμανε πως η συγκεκριμένη πλατφόρμα αποτελεί ένα σημαντικό συμβουλευτικό εργαλείο, για τη θωράκιση της Αττικής από φαινόμενα φυσικής καταστροφής και την προστασία των πολιτών.

«Με δεδομένη την προτεραιότητα που δίνουμε στη σημασία της πρόληψης, στόχος μας είναι να συμβάλουμε ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, να γίνουμε πιο επιτελικοί στο σχεδιασμό μας αλλά και να συνδράμουμε αποτελεσματικότερα το έργο των αρμόδιων υπουργείων και φορέων πολιτικής προστασίας που θα έχουν πλέον στη διάθεση τους το συγκεκριμένο εργαλείο. Επίσης εστιάζουμε στην εκπαίδευση των δήμων και των αρμόδιων υπηρεσιών πολιτικής προστασίας, όπως και των εθελοντών, προκειμένου οι πολιτικές πρόληψης που θα εφαρμόζονται να είναι πιο στοχευμένες και αποτελεσματικές. Μας ενδιαφέρει οι πολίτες να γνωρίζουν και πως θα προλαμβάνουν τις δυσάρεστες συνέπειες σε περίπτωση φυσικής καταστροφής αλλά και πως θα προστατευθούν σε περίπτωση που κινδυνεύσει η ζωή τους. Τα αποτελέσματα του έργου αυτού αφενός θα υποστηρίξουν τη λήψη μέτρων και τον καλύτερο σχεδιασμό και υλοποίηση έργων προστασίας, αφετέρου θα τροφοδοτήσουν τις ενέργειες διαχείρισης κρίσης κατά την ώρα του καταστροφικού συμβάντος (πυρκαγιά, πλημμύρα, σεισμός)», ανέφερε ο Περιφερειάρχης.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Στυλιανίδης σε μήνυμά του επισήμανε μεταξύ άλλων: «Η κλιματική κρίση δημιουργεί νέα δεδομένα στη διαχείριση κινδύνων. Οφείλουμε να δράσουμε άμεσα και συλλογικά. Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί το βέλτιστο παράδειγμα συνεργασίας της επιστημονικής κοινότητας με την Τοπική Αυτοδιοίκησης της οποίας ο ρόλος στον τομέα της πολιτικής προστασίας, είναι κομβικός. Πρέπει να υιοθετήσουμε μια ολιστική προσέγγιση στην πρόληψη και στην ανθεκτικότητα. Σήμερα αποδεικνύεται ότι η επιστήμη είναι μαζί μας. Μας βοηθάει να έχουμε μια βέλτιστη αξιοποίηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των αρμόδιων υπηρεσιών».

 

Ο Δρ. Χαράλαμπος Κοντοές, Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και Επιστημονικός Υπεύθυνος της Επιχειρησιακής μονάδας  BEYOND του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ, παρουσίασε την επιστημονική βάση και τους άξονες πολιτικής προστασίας για την περιφέρεια Αττικής για πλημμύρα, πυρκαγιά και σεισμό. Σημείωσε ότι για πρώτη φορά η ανάλυση είναι τόσο λεπτομερής, σε επίπεδο οικοδομικού τετραγώνου, βασίζεται σε επικαιροποιημένα δεδομένα υψηλής ανάλυσης και αξιοποιεί τεχνολογίες αιχμής και έγκυρες μεθοδολογίες που συνδυάζουν πολλαπλές πηγές δεδομένων και εξελιγμένα μοντέλα εκτίμησης κινδύνων σε περίπτωση ακραίων συνθηκών καιρού».

Επίσης ο κ. Κοντοές ανέφερε πως οι μελέτες θα συνεχιστούν και για τους υπόλοιπους δήμους της Αττικής,  ήτοι Αθηναίων, Καισαριανής  ζωγράφου, Αγίας Παρασκευής, Παπάγου- Χολαργού, Πεντέλης, Αγίας Βαρβάρας, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Νέας Σμύρνης, Παιανίας, Παλλήνης Πειραιώς, Κερατσινίου- Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Νίκαιας- Αγ. Ι. Ρέντη, Ηρακλείου, Νέας Ιωνίας, Σαρωνικού.

Παράλληλα σε συνεννόηση με την Περιφέρεια, θα προγραμματιστεί και σχετική άσκηση σε επιλεγμένο Δήμο.

Οι επιστημονικοί συνεργάτες της επιχειρησιακής μονάδας  BEYOND του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ Δρ. Νίκος Σταθόπουλος και Αλεξία Τσούνη παρουσίασαν την διαδικτυακή γεωπληροφοριακή πλατφόρμα.

O Ν. Σταθόπουλος αναφέρθηκε στην εκτίμηση του κινδύνου πυρκαγιάς σε επιλεγμένες περιοχές του δήμου Μαρκόπουλου Μεσογαίας (Πόρτο Ράφτη, Χαμολιά, Βραυρώνα) και του δήμου Λαυρεωτικής (Λαύριο, Κερατέα, Κακή Θάλασσα, Κάτω Ποσειδωνία, Κάτω Σούνιο) και στην εκτίμηση του κινδύνου σεισμού στους δήμους Ελληνικού-Αργυρούπολης, Αλίμου, Γλυφάδας και Φυλής, ενώ η Α. Τσούνη μίλησε για την εκτίμηση του κινδύνου πλημμύρας του ρέματος Πικροδάφνης (πληττόμενα γεωγραφικά τμήματα των δήμων Αλίμου, Π. Φαλήρου, Αγ. Δημητρίου, Ηλιούπολης, Ν. Σμύρνης, Βύρωνα, Δάφνης-Υμηττού) και του ρέματος Γιώργη (πληττόμενα γεωγραφικά τμήματα των δήμων Μεγαρέων και Μάνδρας-Ειδυλλίας) και αναφέρθηκε στην επείγουσα εκτίμηση των κινδύνων πλημμύρας-διάβρωσης-κατολίσθησης στις λεκάνες απορροής της περιφέρειας Αττικής που επλήγησαν περισσότερο από τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές του 2021 (Σχοίνος, Βαρυμπόμπη, Βίλια).

 

Η προγραμματική σύμβαση μεταξύ της περιφέρειας Αττικής και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών υλοποιείται από μια υψηλού επιπέδου διεπιστημονική ομάδα ερευνητών/τριών που αποτελεί συνεργασία της Επιχειρησιακής μονάδας BEYOND του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ, της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, Τομέας Υδρολογίας, Υδρομετεωρολογίας και Ενεργειακής Τεχνολογίας, της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών του ΕΜΠ, Τομέας Γεωλογικών Επιστημών, του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Εργαστήριο Εδαφομηχανικής,Θεμελιώσεων και Γεωτεχνικής Σεισμικής Μηχανικής  και του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του ΕΑΑ.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 17 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αρχίζουν οι εγγραφές και επανεγγραφές στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς του Δήμου Αχαρνών

Από την ερχόμενη Δευτέρα 20 Μαΐου, ξεκινούν οι αιτήσεις εγγραφών και επανεγγραφών νηπίων και βρεφών,…

Ενδιαφέρουν 17 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Θεσσαλία: Μηνύσεις κατά υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, πρώην περιφερειάρχη, δημάρχων και Δασαρχείου για καταστροφή περιουσιών στις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023

Ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων, των οποίων η περιουσία καταστράφηκε από τα νερά της Κάρλας, κατέθεσαν μήνυση κατά…

Ενδιαφέρουν 17 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επεκτείνεται το δίκτυο βυθιζόμενων κάδων στο Αιγάλεω

Νέους βυθιζόμενους κάδους συλλογής οικιακών απορριμμάτων, τοποθέτησε ο Δήμος Αιγάλεω, σε σημεία της πόλης όπου…