Άρθρο Localit 18 Μαρτίου, 2021

Σε διαβούλευση ο σχεδιασμός για το Ψηφιακό Αποθετήριο Προφορικής Ιστορίας Μαλεβιζίου

Πρωτοβουλία για τη δημιουργία του πρώτου ψηφιακού αποθετηρίου προφορικής ιστορίας λαϊκού πολιτισμού στο Μαλεβίζι, έχει αναλάβει ο Δήμος της περιοχής. Όπως τονίζει, στόχος είναι η δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας (αποθετήριο) καταγραφής, συλλογής, προστασίας και διάχυσης πολιτιστικών δεδομένων και αφηγήσεων  της τοπικής ιστορίας της περιοχής. «Αναδεικνύοντας την ιστορική κληρονομιά του Μαλεβιζίου, διαφυλάττουμε τον πλούσιο λαϊκό πολιτιστικό θησαυρό μας», όπως τονίζει χαρακτηριστικά.

Στην παρούσα φάση ο λόγος δίνεται στους δημότες και τους φορείς του Μαλεβιζίου, προκειμένου μέσα από διαβούλευση με τη συμπλήρωση του ανώνυμου ψηφιακού ερωτηματολογίου να συμβάλλουν ενεργά στο σχεδιασμό, αφήνοντας παράλληλα το δικό τους αποτύπωμα στο ρόλο που έχει για τον καθένα το  παρελθόν στο σχεδιασμό  του μέλλοντος.

Το αποθετήριο θα αποτελέσει τον πρώτο τοπικό συσσωρευτή περιεχομένου με συνεντεύξεις και οπτικοακουστικό υλικό, ηχητικές καταγραφές (podcast), φωτογραφικό αρχείο και γραπτά τεκμήρια, τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να εμπλουτίζουν σταδιακά οι ίδιοι οι πολίτες σε συνεργασία με το Δήμο Μαλεβιζίου και τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες διαχείρισης του αποθετηρίου.

«Ψηφιακός εκσυγχρονισμός και πολιτισμός. Το Ψηφιακό Αποθετήριο Προφορικής Ιστορίας Λαϊκού Πολιτισμού των κοινοτήτων του Δήμου Μαλεβιζίου ξεκινά. Σε μια προσπάθεια να συγκεντρωθούν ιστορίες και αφηγήσεις, οι οποίες από στόμα σε στόμα περνούσαν από γενιά σε γενιά, ο Δήμος Μαλεβιζίου αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να συλλέξει και να καταγράψει ιστορίες προερχόμενες από το πολιτιστικό μωσαϊκό του Μαλεβιζίου μέσα από τις κοινότητες που δημιούργησαν και διαμορφώνουν συνεχώς την πολιτιστική ταυτότητα του τόπου» τονίζει ο δήμαρχος Μενέλαος Μποκέας.

Παράλληλα προσθέτει ότι: «Σε συνεργασία με το Φορέα ψηφιακού πολιτισμού Androidus Project Tank και μέσα από την έρευνα, την καταγραφή και την αλληλεπίδραση με τον τοπικό παράγοντα και τους δημότες του Μαλεβιζίου στόχος είναι η δημιουργία ενός ψηφιακού αποθετηρίου καταγραφής, συλλογής, προστασίας και διάχυσης πολιτιστικών δεδομένων της τοπικής ιστορίας της περιοχής, ως ένα αποτέλεσμα ανοικτής δεξαμενής πρόσβασης και συμπλήρωσης αρχειακού υλικού».

Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, επισημαίνει επίσης εμφατικά ότι: «Παρά τις αντίξοες συνθήκες προχωράμε μπροστά, ενισχύοντας την ιστορική μνήμη ως σημείο αναφοράς της ταυτότητάς μας. Σε αυτήν την προσπάθεια στόχος μας είναι να χαράξουμε μαζί το σχεδιασμό μας. Γι’ αυτό οργανώσαμε διαβούλευση! Συμμετέχετε συμπληρώνοντας ανώνυμα το ψηφιακό μας ερωτηματολόγιο εδώ: https://forms.gle/yrP8uc71muJfnmqBA Η συμβολή σας είναι σημαντική. Γιατί η διασύνδεση της ιστορικής μνήμης με τους ανθρώπους μας αποτελεί θεματοφύλακα για το μέλλον του τόπου».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 22 Σεπτεμβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ανώτατο επίδομα θέρμανσης και πλαφόν στα εμπορικά καυσόξυλα ζητά ο δήμαρχος Κάτω Νευροκοπίου

Τα τζάκια και οι σόμπες έχουν ήδη ανάψει στα σπίτια στο Νευροκόπι της Δράμας, ενώ…

Ρεπορτάζ 22 Σεπτεμβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΣτΕ: Άκυρη η μοριοδότηση των ήδη εργαζομένων στο “Βοήθεια στο Σπίτι”

Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο Συλλόγων και Σωματείων “Βοήθεια στο Σπίτι»: Τραγική και απαράδεκτη η απόφαση, δεν…

Ρεπορτάζ 22 Σεπτεμβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 Χαμηλές θερμοκρασίες στα ορεινά της Ηπείρου – Άναψαν τα τζάκια

Θερμοκρασίες χειμώνα, αν και βρισκόμαστε στον 1ο μήνα του φθινοπώρου, σημειώθηκαν στα ορεινά της Ηπείρου…