Άρθρο Localit 07 Ιουνίου, 2022

 Σχέδια Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών από Φυσικές και Τεχνολογικές Καταστροφές στον Δήμο Ασπροπύργου

«Σχέδια Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών από Φυσικές και Τεχνολογικές Καταστροφές στο Δήμο Ασπροπύργου», ήταν το θέμα δύο ημερίδων, που διοργάνωσε η  Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ασπροπύργου  στις 17 και στις 24 Μαΐου 2022, στην αίθουσα εκδηλώσεων «Δημήτριος Καλλιέρης», του Πνευματικού Κέντρου, για την ενημέρωση του πληθυσμού.

Ο Δήμος Ασπροπύργου, κατανοώντας τις υποχρεώσεις του έναντι των Δημοτών του, για την προστασία τους και λαμβάνοντας, ιδιαίτερα, υπόψη τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών και των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, στη συχνότητα εμφάνισης ακραίων φαινομένων και τεχνολογικών ατυχημάτων, κατάρτισε το έργο, με τίτλο: «Επιχειρησιακή Οργάνωση του Δήμου Ασπροπύργου, για την Πολιτική Προστασία και την Αντιμετώπιση Φυσικών και Τεχνολογικών Καταστροφών, Ενημέρωση – Εκπαίδευση Πληθυσμού» στα ακόλουθα πεδία, Τεχνολογικά Ατυχήματα Μεγάλης Έκτασης (ΤΑΜΕ), Πλημμύρες, Δασικές Πυρκαγιές και Σεισμούς.

Τις ημερίδες χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Ασπροπύργου,  Νικόλαος Μελετίου καθώς και ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας,  Μελέτιος Μπουραντάς, επισημαίνοντας τη σημαντικότητα της εκπόνησης του εν λόγω έργου αλλά και τη σπουδαιότητα της ενημέρωσης των πολιτών αναφορικά με τα Τοπικά Σχέδια Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεση/Βραχεία Διαχείριση των Συνεπειών, από την εκδήλωση, ΤΑΜΕ, Πλημμυρικών Φαινομένων, Σεισμών και Δασικών Πυρκαγιών, με τις κωδικές ονομασίες, ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ, ΔΑΡΔΑΝΟΣ, ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ και ΙΟΛΑΟΣ αντίστοιχα αλλά κυρίως  τις ενέργειες που οφείλουν να ακολουθήσουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Τόνισαν ότι, ο Δήμος γνωρίζει καλά τα καθήκοντά του και ότι σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει κάθε περίπτωση. Η ενημέρωση και η εκπαίδευση του πληθυσμού αποτελούν τους βασικότερους παράγοντες για την επιτυχή αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων και  είναι δυνατό να μετριάσουν το φόβο και την αγωνία, που δημιουργούν τέτοιες απευκταίες καταστάσεις.

Οι έμπειροι και καταρτισμένοι επιστήμονες,  Δρ. Αθηνά Πρόγιου, Φυσικός DEA Μηχανολόγος Μηχανικός PhD, Γεώργιος Μουζάκης, Χημικός Μηχανικός και Δρ. Δημήτριος Δημητρακόπουλος, Μεταλλειολόγος Μηχανικός Υδρογεωλόγος PhD, που  παρουσίασαν τις εισηγήσεις, για την αντιμετώπιση κάθε απειλής, από φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές, ήταν μέλη της ομάδας εργασίας, για την εκπόνηση των Τοπικών Σχεδίων.

Πιο αναλυτικά, παρουσίασαν διάφορες περιπτώσεις και σενάρια έκτακτης ανάγκης, αλλά κυρίως  εστίασαν στις οδηγίες προς τους δημότες και εργαζόμενους του Ασπρόπυργου, για τις συντονισμένες κινήσεις, που πρέπει να ακολουθήσουν, πριν, κατά την εξέλιξη και έπειτα από ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο ή ένα ατύχημα μικρής ή μεγάλης έκτασης, σε μια μεγάλη βιομηχανική μονάδα ή μια μικρότερη επιχείρηση.

Υπέδειξαν τους χώρους  ασφαλούς συγκέντρωσης και καταφυγής πληθυσμού (κλειστούς και ανοιχτούς), για κάθε περίπτωση και για κάθε οικισμό της πόλης, ώστε οι δημότες να γνωρίζουν τα σημεία αυτά, σε όποια περιοχή και αν βρίσκεται η οικία τους.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 09 Αυγούστου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σε εξέλιξη ο διαγωνισμός ανάδειξης αναδόχου για την εκπόνηση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Νάξου

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του αναδόχου εκπόνησης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου…

Ενδιαφέρουν 09 Αυγούστου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Έκθεση ΒΙΟΣΦΑΙΡΑ – Βιοποικιλότητα Κέας, Η χλωρίδα και η πανίδα του νησιού

Ξεκίνησε η έκθεση Βιόσφαιρα Κέας, με τίτλο «Βιοποικιλότητα Κέας, Η χλωρίδα και η πανίδα του…

Ενδιαφέρουν 09 Αυγούστου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ένα νέο διαχρονικό μνημειακό σύνολο 18 στρεμμάτων αποδίδει στη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου το ΥΠΠΟΑ

Στην περαιτέρω προστασία και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου και στην…