Άρθρο Localit 28 Αυγούστου, 2017

Σ. Φάμελλος: Σήμερα ΥΑ για άμεση κήρυξη καμένων εκτάσεων σε αναδασωτέες – Οι δασικοί χάρτες δεν θα καθυστερήσουν λόγω των πυρκαγιών

Υπογράφεται σήμερα υπουργική απόφαση με οδηγίες για άμεση κήρυξη κάθε περιοχής που κάηκε σε αναδασωτέα, με χρήση δορυφόρων, ενώ σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Αστυνομία, ώστε μέχρι την κήρυξη της περιοχής ως αναδασωτέας να μην έχει κανείς τη δυνατότητα να παρέμβει στις εκτάσεις αυτές. Παράλληλα θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τη βόσκηση και το κυνήγι σε καμένες περιοχές.

Αυτό ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος μιλώντας στο ραδιοσταθμό στο Κόκκινο.

Αναφερόμενος ο κ.  Φάμελλος στις πυρκαγιές της Ζακύνθου, σημείωσε ότι «αυτό το Καλοκαίρι στη Ζάκυνθο καταγράφηκαν ως τώρα πάνω από 80 εστίες φωτιάς … πολλές μέσα στη μέση της νύχτας, όχι από κλαδιά, χωματερές, αμέλεια. Επιβεβαιώνεται η ανθρωπογενής προέλευση … δεν είναι απλή αμέλεια, επιβεβαιώνει την παρέμβαση ανθρώπων που επιβουλεύονται τη χρήση της γης, ή επιδιώκουν την αλλαγή χρήσης της», όπως εκτίμησε.

Επίσης ο  κ. Φάμελλος ξεκαθάρισε ότι «οι δασικοί χάρτες δεν θα καθυστερήσουν εξαιτίας πυρκαγιών ή εμπρησμών. Θα ολοκληρωθούν και μάλιστα στις περιοχές των δασικών χαρτών που είχαμε πυρκαγιά, θα υπάρχει αυτομάτως και κήρυξη των περιοχών που έχουν καεί ως αναδασωτέων … είναι συνταγματική επιταγή».

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη «σήμερα, υπογράφεται υπουργική απόφαση στο υπουργείο Περιβάλλοντος που δίνει οδηγίες για όλη την Ελλάδα για την άμεση κήρυξη μίας περιοχής ως αναδασωτέας με χρήση δορυφορικής πληροφορίας, ουσιαστικά ακόμη και της επόμενης ημέρας. «Αν σήμερα καταφέρουμε και περιορίσουμε τα μέτωπα στη Ζάκυνθο, θα έχουμε αύριο το δορυφορικό στίγμα για να οριοθετηθεί η περιοχή», τόνισε ο υπουργός.

Στη συνέχεια,  «θα υπάρχει επίβλεψη ώστε να μην τροποποιηθεί τον επόμενο μήνα οποιαδήποτε χρήση, σε συνεργασία και με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Αστυνομία, ώστε μέχρι την κήρυξη της περιοχής ως αναδασωτέας να μην έχει κανείς τη δυνατότητα να παρέμβει στις εκτάσεις αυτές», όπως είπε ο κ. Φάμελλος.

«Το υπόβαθρο των δασικών χαρτών θα χρησιμοποιηθεί και θα υπάρχει απαγόρευση βόσκησης και κυνηγιού σε αυτές τις περιοχές, για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει καμία τροποποίηση χρήσης γης που θα οφείλεται στην πυρκαγιά … Για όλες τις περιοχές που επλήγησαν από πυρκαγιές, οι Διευθύνσεις Αναδασώσεων και τα τοπικά Δασαρχεία θα εκπονήσουν μελέτες αντιδιαβρωτικές, για τον πλημμυρικό κίνδυνο του χειμώνα, αλλά και αναδάσωσης, είτε φυσικής είτε τεχνητής», συμπλήρωσε ο ίδιος.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 12 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Θεσσαλονίκη: Μέτρα πρόληψης και προστασίας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών από τον Δήμο

Μέτρα προστασίας των πολιτών, λαμβάνουν λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών που σημειώνονται, το Αυτοτελές Τμήμα…

Ρεπορτάζ 12 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δημοτική Επιτροπή Ισότητας στον Δήμο Νέας Σμύρνης

Το σχέδιο κανονισμού συγκρότησης και λειτουργίας της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας (ΔΕΠΙΣ), η οποία θα έχει…

Ρεπορτάζ 12 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Κηφισιάς: Πρωτοβουλίες πρόληψης και ετοιμότητας για την προστασία του φυσικού Περιβάλλοντος

Σε ύψιστη προτεραιότητα έχει θέση τον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, ο Δήμος Κηφισιάς, στο πλαίσιο…