Άρθρο Localit 03 Δεκεμβρίου, 2016

Σ. Φάμελλος: Αλλάζουμε στάση στο ζήτημα των στερεών αποβλήτων

img_20161203_122951«Αλλάζουμε στάση στο θέμα των στερεών αποβλήτων και αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στο συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Ο κ. Φάμελλος επισήμανε ότι από το 2017 θα πρέπει τα οργανικά απόβλητα να είναι αντικείμενο διαχείρισης, ενώ σε ό,τι αφορά την ανακύκλωση κατέστησε σαφές ότι το ποσοστό της προδιαλογής και της ανάκτησης των ανακυκλώσιμων υλικών θα πρέπει να φτάσει το 50% του συνόλου των παραγόμενων αστικών στερεών αποβλήτων. «Είμαστε πίσω στους ευρωπαϊκούς στόχους, είμαστε στο 25% και αυτό σημαίνει ότι δεν πάμε καλά» είπε και ανέφερε ότι θα πρέπει όλοι να αναλάβουν τη σχετική ευθύνη και να αλλάξουν στάση «και ο πατέρας που πετάει το κουτάκι από τα τσιγάρα από το αυτοκίνητο και η μητέρα που πετάει τρόφιμα στα σκουπίδια».

Σε ό,τι αφορά τα χρονοδιαγράμματα σημείωσε ότι υπάρχουν πλέον τα θεσμικά εργαλεία και πρόσθεσε: «Αναμένουμε τα Περιφερειακά Συμβούλια στις περισσότερες Περιφέρειες να ολοκληρωθούν μαζί με τις ΚΥΑ για τους ΠΕΣΔΑ μέχρι το τέλος του χρόνου. ‘Αρα μέχρι το τέλος του χρόνου η χώρα θα έχει ένα νέο σχέδιο αποβλήτων, το οποίο θα είναι περιφερειακά συγκεκριμενοποιημένο με τοπικές αντένες, όπως εκπονήθηκαν από τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης και ένα διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο αλλά και μια πολιτική ηγεσία αποφασισμένη να περάσουμε στην πράξη. Γιατί τα λόγια περίσσεψαν στη χώρα αλλά τα έργα δεν έγιναν».

Ο υπουργός υπογράμμισε  ότι τα τελευταία χρόνια η χώρα μας δεν δούλευε καλά «γιατί αν δούλευε καλά, δεν θα είχαμε πρόστιμα για τους ΧΑΔΑ, τα επικίνδυνα απόβλητα, το Θριάσιο». Τόνισε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη πρόστιμα από την Ευρώπη, που η Ελλάδα δεν μπορεί να ικανοποιήσει. Ειδικά για τα επικίνδυνα απόβλητα είπε ότι είναι αδιανόητο τα τελευταία χρόνια η πολιτική ηγεσία να έχει διακόψει τη βιομηχανική ανάπτυξη, επειδή δεν έχουμε υποδομές και να είμαστε εξαρτημένοι από το εξωτερικό.

Σε σχέση με τους ΦΟΔΣΑ ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να επανακαθοριστούν οι σχέσεις των φορέων με τους δήμους. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει μέσα από το διάλογο να προσδιοριστεί τι φορείς διαχείρισης χρειαζόμαστε και πώς θα λειτουργούν.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης  υπογράμμισε ότι ο διάλογος δεν είναι αδυναμία αλλά σύνθεση και ζήτησε από τον αναπληρωτή υπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες για να υλοποιηθούν οι αναγκαίες ενέργειες και να λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν.

Επίσης ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι «το νερό και της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας είναι κοινωνικό αγαθό και το θέλουμε στο δημόσιο χώρο ευθύνης».

Υπενθύμισε ακόμη ότι μαζί με τους δημάρχους της βόρειας Ελλάδας, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ήταν στην ίδια πλευρά, στο δημοψήφισμα κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ και είπε πως η μεταφορά του νερού από το ΤΑΙΠΕΔ στο Υπερταμείο δεν σημαίνει υποχρεωτικά πώληση, ούτε ότι τα χρήματα θα δοθούν για το χρέος.

Επίσης όπως ανέφερε, «υπάρχει μια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που θωρακίζει το 51% και μια δέσμευση, προς το παρόν, της κυβέρνησης πρέπει να γίνει πράξη, συμφωνώ, για συνταγματική υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα».

 

Δείτε αναλυτικά την ομιλία 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 27 Ιανουαρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δοκιμάζεται από την κακοκαιρία το νησί της Ρόδου και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα

Αρκετά προβλήματα κυρίως σε ό,τι αφορά την πτώση δένδρων και κλαδιών στο οδικό δίκτυο και…

Ρεπορτάζ 26 Ιανουαρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τι ζήτησαν ΠΕΔ και οι δήμαρχοι της Κρήτης από τον Στ. Πέτσα

Τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν σήμερα την Αυτοδιοίκηση αλλά και τα αναπτυξιακά θέματα  του νησιού…

Ρεπορτάζ 26 Ιανουαρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Περιφέρεια Αττικής: Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο πλευρό των καλλιτεχνών ενάντια στο ΠΔ

Τη συμπαράσταση τους στον αγώνα των καλλιτεχνών ενάντια στο Προεδρικό Διάταγμα 85/22, που υποβαθμίζει τις…