Άρθρο Localit 22 Φεβρουαρίου, 2024

Ρόδος: Καινοτόμος εφαρμογή παραλαβής ηλεκτρικών συσκευών για ανακύκλωση από το σπίτι

Από την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, οι δημότες της Ρόδου θα μπορούν μέσω εφαρμογής τους στο κινητό τους τηλέφωνο να αιτούνται τη δωρεάν παραλαβή από το σπίτι τους διαφόρων τύπων αποβλήτων, όπως ηλεκτρικές συσκευές, οι οποίες στη συνέχεια θα προορίζονται για ανακύκλωση.

Πρόκειται για την  πρώτη εφαρμογή παραλαβής αποβλήτων από το σπίτι, Just Go Zero app, που παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Νοτίου αιγαίου και πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ Γιώργος Χατζημάρκος,  σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με το Δήμαρχο Ρόδου, Αλέξανδρο Κολιάδη, παρουσία του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου Χρήστου Ευστρατίου και του Γενικού Διευθυντή ΦΟΔΣΑ, Χρήστου Γαμβρούδη.

Η εν λόγω εφαρμογή, αποτελεί μία συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Ρόδου, του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου και του The Rhodes Co-Lab. Sustainable Destination, του προγράμματος που μετασχηματίζει τη Ρόδο στον πρώτο βιώσιμο προορισμό παγκοσμίως.

Η  εφαρμογή Just Go Zero app, η οποία θα είναι διαθέσιμη από την 1η Μαρτίου στην ιστοσελίδα του ΦΟΔΣΑ,  θα υποστηρίζεται τόσο από android όσοι και από τα iphone: Εύκολα και απλά ένας δημότης της Ρόδου, αφού την κατεβάσει στο κινητό του τηλέφωνο, θα μπορεί να καλέσει εντελώς δωρεάν ειδικό συνεργείο πιστοποιημένων μεταφορέων για να παραλάβει συγκεκριμένους τύπους αποβλήτων, που στην πρώτη αυτή φάση περιλαμβάνουν είδη ηλεκτρικού εξοπλισμού-λευκές συσκευές, όπως ψυγεία, πλυντήρια, φούρνους κ.α., υλικά υφασμάτων, δηλαδή ρούχα και παπούτσια, μαγειρικό τηγανέλαιο και μπαταρίες. Οι μεταφορείς θα συγκεντρώνουν τα απόβλητα σε ειδικό χώρο στο νέο κύτταρο του ΧΥΤΑ Β. Ρόδου, το οποίο κατασκεύασε ο ΦΟΔΣΑ με την στήριξη των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και παραδίδει στον Δήμο Ρόδου την 1η Μαρτίου και από εκεί θα μεταφέρονται σε ειδικά εργοστάσια ανακύκλωσης στην Αθήνα.

«Σχεδιάζουμε πολλές ακόμα δράσεις και πρωτοβουλίες για ένα περιβάλλον καλύτερο από αυτό που παραλάβαμε. Το νέο κύτταρο στον ΧΥΤΑ Β. Ρόδου και η εφαρμογή στο κινητό που φέρνει την ανακύκλωση στην πόρτα του δημότη επιβάλλουν πλέον μια ορθότερη περιβαλλοντική διαχείριση και αναβαθμίζουν το επίπεδο ανακύκλωσης. Κυρίως όμως συστήνουν μία νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στη διοίκηση και τους πολίτες που βασίζεται στην υπευθυνότητα. Πρώτοι εμείς, οι «αρμόδιοι», επιδεικνύουμε με το έργο και τις πράξεις μας υπευθυνότητα και μετά καλούμε και τους πολίτες να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες.  Στεκόμαστε με σοβαρότητα απέναντί τους γνωρίζοντας ότι η προστασία του περιβάλλοντος προϋποθέτει την συμβολή όλων των πολιτών. Το περιβάλλον μας χρειάζεται όλους.», δήλωσε για τη νέα εφαρμογή ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος.

Ο Δήμαρχος Ρόδου, Αλέξανδρος Κολιάδης ανέφερε από την πλευρά του: «Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον ΦΟΔΣΑ αλλά και με την υποστήριξη των κατοίκων του νησιού, θα καταστήσουμε τη Ρόδο νησί-πρότυπο καθαριότητας στη Μεσόγειο μέσα στα επόμενα χρόνια. Αποτελεί βασικό στόχο μας να καταστεί ο Δήμος Ρόδου αυτόνομος στην περισυλλογή των απορριμμάτων, επενδύοντας στην Κυκλική Οικονομία, αξιοποιώντας κάθε σύγχρονο εργαλείο. Ως Δήμος Ρόδου, είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση, να σχεδιάζουμε για το μέλλον του νησιού μας στο πλαίσιο λειτουργίας του ΦΟΔΣΑ και ως ένας από τους πρώτους Δήμους που περνούν στην νέα εποχή της διαχείρισης των απορριμμάτων εφαρμόζοντας το πρωτοποριακό πρόγραμμα Just Go Zero, με τη στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Στόχος μας είναι να καταστήσουμε το νησί μας πιο πράσινο, διασφαλίζοντας καλύτερο βιοτικό επίπεδο για τους δημότες μας, μέσω της ουσιαστικής προστασίας του περιβάλλοντος.»

«Το πρόγραμμα Just Go Zero, το οποίο έγινε παγκοσμίως γνωστό από την εφαρμογή του στον Δήμο Τήλου, συνεχίζει να πρωτοπορεί με τη δημιουργία της εφαρμογής Just Go Zero App. Την πρώτη εφαρμογή που φέρνει την ανακύκλωση στην πόρτα του δημότη, μειώνει την ποσότητα των απορριμμάτων που καταλήγουν σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής, ενισχύει την περιβαλλοντική συνείδηση των πολιτών μέσω της συμμετοχής τους, συμβάλλει στην προσαρμογή του Δήμου Ρόδου στα ευρωπαϊκά πρότυπα», επεσήμανε ο Γενικός Διευθυντής ΦΟΔΣΑ Χρήστος Γαμβρούδης.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 17 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Αγ. Δημητρίου: “Παναγούλεια 2024”-Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τη μνήμη του Αλέξανδρου Παναγούλη

Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου διοργανώνοντας  για  άλλη μια  χρονιά  τα Παναγούλεια και την Ειρηνοδρομία 2024,τιμά…

Ρεπορτάζ 17 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Λαμία: Στο νοσοκομείο μαθητές δημοτικών σχολείων μετά από τροφική δηλητηρίαση

Τροφική δηλητηρίαση υπέστησαν δεκάδες μαθητές στη Λαμία, οι οποίοι χθες το βράδυ αλλά και σήμερα…

Ρεπορτάζ 17 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στο ΕΣΠΑ το πρώτο μεγάλο έργο του ΣΒΑΑ του Δήμου Ηγουμενίτσας

Στον Δήμο Ηγουμενίτσας, ξεκινά η εκτέλεση του προγράμματος ανάπλασης επιλεγμένων περιοχών. Πιο συγκεκριμένα, εγκρίθηκε από…