Άρθρο Localit 27 Νοεμβρίου, 2015

Reuters: Εφικτή η ποσοτική χαλάρωση αν ενσωματωθούν στο πρόγραμμα της ΕΚΤ ομόλογα ευρωπαϊκών δήμων και περιφερειών

Ευρωπαϊκή ΕπιτροπήΑν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) συμπεριλάβει το χρέος που έχουν εκδώσει δήμοι και περιφέρειες στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων, θα μπορούσε να παρατείνει την ποσοτική χαλάρωση έως το δεύτερο εξάμηνο του 2018, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters.

Ουσιαστικά, με την ενσωμάτωση στο πρόγραμμα της ΕΚΤ, ομολόγων που έχουν εκδώσει πόλεις και περιφέρειες, όπως το Παρίσι και η Βαυαρία, ανοίγει μία νέα μεγάλη αγορά για την κεντρική τράπεζα, που θα τη βοηθήσει να αποφύγει τον κίνδυνο να μην υπάρχουν ομόλογα για να αγοράσει (σ.σ.: με βάση τους κανόνες που θέτει για την αγορά τους), αναφέρει το πρακτορείο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Thomson Reuters IFR, βρίσκονται σε κυκλοφορία ομόλογα ευρωπαϊκών πόλεων και περιφερειών, ύψους σχεδόν 500 δισ. ευρώ, η μεγάλη πλειονότητα των οποίων είναι γερμανικά.

Το βήμα στην κατεύθυνση αυτή εξετάζεται από την ΕΚΤ, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να στηρίξει την εύθραυστη ανάπτυξη και τον χαμηλό πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.

«Η ΕΚΤ θα μπορούσε να συνεχίσει (το πρόγραμμα αγορών ομολόγων) για 1,5 έως 2 χρόνια μετά τον Σεπτέμβριο του 2016, εάν λάβει το μέτρο αυτό», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομικός αναλυτής της RBC. Σήμερα, η ΕΚΤ αγοράζει κυρίως κρατικά ομόλογα, αλλά και ομόλογα Οργανισμών, τιτλοποιημένα δάνεια, καλυμμένα ομόλογα και εταιρικά ομόλογα με κρατική εγγύηση.

Με την υπόθεση ότι η έλλειψη (τίτλων) σε μικρότερες αγορές δεν εκτροχιάσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η RBC εκτιμά ότι οι αγορές ομολόγων μπορεί να συνεχισθούν για ένα ακόμη έτος με τον σημερινό ρυθμό αγορών 60 δις. ευρώ τον μήνα. Η προσθήκη του χρέους από δήμους και περιφέρειες θα έδινε επιπλέον χρόνο 6 – 10 μηνών, καθώς θα αποσυμφορούσε τη γερμανική αγορά κρατικών ομολόγων, από την οποία γίνονται οι περισσότερες αγορές από την ΕΚΤ.

Αντίστοιχες εκτιμήσεις από τη Morgan Stanley δείχνουν ότι το τρέχον πρόγραμμα μπορεί να «τρέξει» έως τον Απρίλιο ή τον Μάιο του 2018 και, με την προσθήκη ομολόγων από τις περιφέρειες, έως τον Οκτώβριο του 2018.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 07 Οκτωβρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στην επετειακή εκδήλωση για τα 30 χρόνια του ΣΜΕΔΕΚΕΜ ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου

Στην επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυση του Συλλόγου Μελετητών Δημοσίων…

Ρεπορτάζ 29 Σεπτεμβρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού: ανανεώνεται ο στόλος Καθαριότητας

Ο Δήμος Φιλοθέης- Ψυχικού παρέλαβε το πρώτο από τα επτά νέα οχήματα που θα ενισχύσουν…

Ρεπορτάζ 23 Σεπτεμβρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναύπακτος: Ξεκινά η ανάπλαση της πλατείας Στάικου

Ο Δήμος Ναυπακτίας ξεκινά ένα έργο αστικής αναβάθμισης με την υπογραφή της σύμβασης για την…