Άρθρο Localit 27 Νοεμβρίου, 2015

Reuters: Εφικτή η ποσοτική χαλάρωση αν ενσωματωθούν στο πρόγραμμα της ΕΚΤ ομόλογα ευρωπαϊκών δήμων και περιφερειών

Ευρωπαϊκή ΕπιτροπήΑν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) συμπεριλάβει το χρέος που έχουν εκδώσει δήμοι και περιφέρειες στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων, θα μπορούσε να παρατείνει την ποσοτική χαλάρωση έως το δεύτερο εξάμηνο του 2018, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters.

Ουσιαστικά, με την ενσωμάτωση στο πρόγραμμα της ΕΚΤ, ομολόγων που έχουν εκδώσει πόλεις και περιφέρειες, όπως το Παρίσι και η Βαυαρία, ανοίγει μία νέα μεγάλη αγορά για την κεντρική τράπεζα, που θα τη βοηθήσει να αποφύγει τον κίνδυνο να μην υπάρχουν ομόλογα για να αγοράσει (σ.σ.: με βάση τους κανόνες που θέτει για την αγορά τους), αναφέρει το πρακτορείο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Thomson Reuters IFR, βρίσκονται σε κυκλοφορία ομόλογα ευρωπαϊκών πόλεων και περιφερειών, ύψους σχεδόν 500 δισ. ευρώ, η μεγάλη πλειονότητα των οποίων είναι γερμανικά.

Το βήμα στην κατεύθυνση αυτή εξετάζεται από την ΕΚΤ, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να στηρίξει την εύθραυστη ανάπτυξη και τον χαμηλό πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.

«Η ΕΚΤ θα μπορούσε να συνεχίσει (το πρόγραμμα αγορών ομολόγων) για 1,5 έως 2 χρόνια μετά τον Σεπτέμβριο του 2016, εάν λάβει το μέτρο αυτό», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομικός αναλυτής της RBC. Σήμερα, η ΕΚΤ αγοράζει κυρίως κρατικά ομόλογα, αλλά και ομόλογα Οργανισμών, τιτλοποιημένα δάνεια, καλυμμένα ομόλογα και εταιρικά ομόλογα με κρατική εγγύηση.

Με την υπόθεση ότι η έλλειψη (τίτλων) σε μικρότερες αγορές δεν εκτροχιάσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η RBC εκτιμά ότι οι αγορές ομολόγων μπορεί να συνεχισθούν για ένα ακόμη έτος με τον σημερινό ρυθμό αγορών 60 δις. ευρώ τον μήνα. Η προσθήκη του χρέους από δήμους και περιφέρειες θα έδινε επιπλέον χρόνο 6 – 10 μηνών, καθώς θα αποσυμφορούσε τη γερμανική αγορά κρατικών ομολόγων, από την οποία γίνονται οι περισσότερες αγορές από την ΕΚΤ.

Αντίστοιχες εκτιμήσεις από τη Morgan Stanley δείχνουν ότι το τρέχον πρόγραμμα μπορεί να «τρέξει» έως τον Απρίλιο ή τον Μάιο του 2018 και, με την προσθήκη ομολόγων από τις περιφέρειες, έως τον Οκτώβριο του 2018.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 25 Απριλίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Π. Μαρινάκης: Σε κάθε περίπτωση θα ψηφίσουμε έναν εκλογικό νόμο για την Αυτοδιοίκηση, με ένα γύρο εκλογών

Την κατάθεση στη Βουλή νομοσχεδίου για αλλαγή του εκλογικού νόμου στις  αυτοδιοικητικές εκλογές με  εκλογή…

Ρεπορτάζ 25 Απριλίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Γαύδος: Ξεκίνησε η λειτουργία του συστήματος τηλεμετρίας-τηλεχειρισμού των δεξαμενών του δικτύου ύδρευσης

Ξεκίνησε στη Γαύδο η λειτουργία του συστήματος τηλεμετρίας-τηλεχειρισμού των δεξαμενών του δικτύου ύδρευσης, που έχει…

Ρεπορτάζ 25 Απριλίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αναγκαία η προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων για την τοπική ανάπτυξη

Ημερίδα με θέμα «Κλιματική Αλλαγή Υδάτινα Οικοσυστήματα και Τοπική Ανάπτυξη» αύριο Σάββατο 26 Απριλίου  στο…