Άρθρο Localit 21 Σεπτεμβρίου, 2023

Πυρασφάλεια Δήμου Πετρούπολης: Ένας μικρός Πυροσβεστικός Σταθμός στην πόλη

Ενεργό δράση που ξεπερνά τα 25 χρόνια έχει να επιδείξει η  Πυρασφάλεια του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πετρούπολης, η οποία έχει εξελιχθεί σ’ έναν τοπικό Πυροσβεστικό Σταθμό, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της πόλης, του περιαστικού πρασίνου της και του ορεινού όγκου του Ποικίλου όρους.

Η στελέχωσή της γίνεται πλέον από εποχιακό προσωπικό, που στην πλειονότητά του είναι πιστοποιημένο από το Πυροσβεστικό Σώμα και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με εμπειρία στην πυρόσβεση και στη διάσωση, ως εθελοντές.

Τα τελευταία χρόνια ο μηχανολογικός εξοπλισμός του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πετρούπολης έχει ενισχυθεί με νέα οχήματα κι έτσι διατίθενται στην Πυρασφάλεια τρία μικρά πυροσβεστικά ντακότες (ημικάμπινα 4X4 με υπερκατασκευές πυρόσβεσης), μία μικρή κλούβα για τις ανάγκες αποψίλωσης της ξηράς βλάστησης και ένα SUV για την εποπτεία. Επίσης, διατίθενται τρεις μεγάλες υδροφόρες υψηλής χωρητικότητας 6-10 τόνων, με δυνατότητα πυρόσβεσης (διαθέτουν κανόνι με πιεστικό), αλλά και δυνατότητα ανεφοδιασμού των οχημάτων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στο Ποικίλο όρος έχουν τοποθετηθεί πέντε δεξαμενές ανεφοδιασμού ελικοπτέρων και μεγάλος αριθμός κλειστών δεξαμενών, συνολικής χωρητικότητας 120 κυβικών μέτρων. Η κορυφή του βουνού η “Ζαχαρίτσα”,έχει στελεχωθεί με δύο φυλασσόμενα πυροφυλάκια, τα οποία εποπτεύουν άμεσα όλη την Πετρούπολη, τους περιαστικούς δασικούς χώρους της και το Θριάσιο Πεδίο, ενώ προσφέρουν και μια εικόνα του Υμηττού, της Πεντέλης, της Πάρνηθας, αλλά και ολόκληρου του λεκανοπεδίου.

Οι περιπολίες των οχημάτων του Δήμου Πετρούπολης, μαζί με εκείνες του ΑΣΔΑ, καλύπτουν ολόκληρο τον ορεινό όγκο, ενώ υπάρχει μόνιμη πυροφύλαξη στον «πνεύμονα» της πόλης, το άλσος Αγίου Δημητρίου, στην περιοχή των παλαιών πεδίων βολής και του Προφήτη Ηλία.

«Η Πυρασφάλεια του Δήμου Πετρούπολης αποτελεί αναμφίβολα έναν αξιόπιστο σύμμαχο στον αγώνα που δίνει κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου ο 10ος Πυροσβεστικός Σταθμός Αθηνών, που έχει την αρμοδιότητα της πόλης μας και του Ποικίλου όρους», τόνισε ο δήμαρχος Στέφανος Γαβριήλ Βλάχος και πρόσθεσε: «Το έργο της προληπτικής αποψίλωσης της ξηράς βλάστησης που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, είναι εξαιρετικά σωτήριο, αφού αποψιλώνονται, σε συνδυασμό με τον ΑΣΔΑ, εκατοντάδες στρέμματα, καθώς και περί των 250 αστικών οικοπέδων που είναι παραμελημένα και δεν φροντίζονται από τους ιδιοκτήτες τους».

Και ο κ. Βλάχος κατέληξε: «Η Πυρασφάλεια της πόλης μας αποτελεί πια αναπόσπαστη υπηρεσία του δήμου μας, καθώς επαγρυπνεί για την ασφάλεια του βουνού μας, του περιαστικού πρασίνου μας, του άλσους μας και όχι μόνο. Προσδίδει στους πολίτες της Πετρούπολης μια επιπλέον σιγουριά και ασφάλεια. Η δε συνεργασία της με το Πυροσβεστικό Σώμα, τον ΑΣΔΑ, το Δασαρχείο Αιγάλεω και την Περιφέρεια Αττικής είναι άψογη και σε απόλυτη εναρμόνιση».

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 23 Φεβρουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Νέο αντιπλημμυρικό έργο στον ποταμό Αλφειό 

Σε φάση υλοποίησης μπαίνει ένα ακόμη σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο για τη Δυτική Ελλάδα, μετά την…

Ρεπορτάζ 23 Φεβρουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δημοπρατείται η κατασκευή κρηπιδωμάτων στο Λιμένα Σύμης

Στη δημοπράτηση του έργου «Κατασκευή κρηπιδωμάτων στη θέση Πέταλο» του Λιμένα Σύμης, προχωρά το Λιμενικό…

Ρεπορτάζ 23 Φεβρουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μυτιλήνη: Σύμβαση για τα συμπληρωματικά δίκτυα αποχέτευσης της Αγιάσου

Τη σύμβαση για το έργο «Συμπληρωματικά δίκτυα αποχέτευσης της Αγιάσου» υπέγραψαν  σήμερα Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, …