Άρθρο Localit 08 Αυγούστου, 2019

Ψηφιακή διασύνδεση ΑΑΔΕ με υπηρεσίες του δημόσιου τομέα

Τις προτεραιότητες των βασικών δράσεων και παρεμβάσεων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης και καλύτερης εξυπηρέτησης των φορολογουμένων, καθόρισαν σε συνάντηση εργασίας, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας Απόστολος Βεσυρόπουλος και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.

Οι δράσεις και παρεμβάσεις αυτές αφορούν στη ψηφιακή διασύνδεση των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ με άλλες υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, αφορούν:

*Στη διασύνδεση της ΑΑΔΕ με τα Ληξιαρχεία των Δήμων, τις Μητροπόλεις και το Μητρώο Πολιτών του υπουργείου Εσωτερικών, ώστε να ενημερώνεται αυτόματα το Μητρώο της Αρχής για μεταβολές στην οικογενειακή κατάσταση των φορολογουμένων (γάμοι, διαζύγια, κ.ά.), καθώς και για θανάτους. Με τον ίδιο τρόπο, οι φορολογικές αρχές θα ενημερώνονται αυτόματα και για τις άδειες παραμονής στην Ελλάδα, μεταναστών και προσφύγων.

*Στη διασύνδεση της ΑΑΔΕ με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.ΕΜ.Η.), ώστε να υπάρχει αυτόματη ενημέρωση των φορολογικών υπηρεσιών για τις μεταβολές στην κατάσταση κάθε επιχείρησης (έναρξη εργασιών, διακοπή, λήξη, μετοχικές αλλαγές κ.λπ.).

Επίσης, συζητήθηκε το θέμα της ολοκλήρωσης της ανακατασκευής του κτιρίου της Φορολογικής και Τελωνειακής Ακαδημίας, ώστε να διαμορφωθεί σύγχρονο και κατάλληλο περιβάλλον για τα στελέχη που φοιτούν σε αυτή.

Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση o υπουργός Οικονομικών, «στρατηγικός στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η διαρκής αναβάθμιση και αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας για τη γρήγορη και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων και την απαλλαγή τους από την υποχρέωση να επισκέπτονται περισσότερες υπηρεσίες για να δηλώσουν το ίδιο γεγονός. Στηρίζουμε την ΑΑΔΕ ώστε να ολοκληρώσει το σχετικό έργο το ταχύτερο δυνατόν».

Από την πλευρά του ο διοικητής της ΑΑΔΕ ανέφερε ότι «σταθερά προσανατολισμένοι στον πλήρη ψηφιακό μετασχηματισμό της ΑΑΔΕ και αξιοποιώντας τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές, οι υπηρεσίες μας ολοκληρώνουν με ταχείς ρυθμούς μια σειρά από έργα που έχουν ως στόχο την εμπέδωση σχέσης αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Τόσο η πρόσφατη διαλειτουργικότητα με την Ελληνική Αστυνομία για τις μεταβολές στις ταυτότητες, όσο και οι επερχόμενες διασυνδέσεις που συζητήσαμε με τον υπουργό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 23 Σεπτεμβρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναύπακτος: Ξεκινά η ανάπλαση της πλατείας Στάικου

Ο Δήμος Ναυπακτίας ξεκινά ένα έργο αστικής αναβάθμισης με την υπογραφή της σύμβασης για την…

Ρεπορτάζ 15 Σεπτεμβρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Εγκαινιάστηκε το νέο Περιφερειακό Πολυδύναμο Ιατρείο Ψαρών

Ο Δήμος Ηρωικής Νήσου Ψαρών απέκτησε μια νέα, σύγχρονη δομή υγείας, με την ολοκλήρωση και…

Ρεπορτάζ 14 Αυγούστου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Νέα Καλλικράτεια: Προχωρά η αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου

Ο Δήμος Νέας Προποντίδας ενημερώνει με σχετική ανάρτηση ότι σε τελικό στάδιο βρίσκεται το έργο…