Άρθρο Localit 02 Δεκεμβρίου, 2020

Πρόταση για ένταξη του Γεωπάρκου  Λαυρεωτικής στα  Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO κατέθεσε ο δήμος Λαυρεωτικής

Πρόταση για τη ένταξη του Γεωπάρκου  Λαυρεωτικής στα  Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO κατέθεσε στην Ελληνική Επιτροπή του οργανισμού, η δημοτική αρχή. Η πρόταση κατατέθηκε μετά από πολύμηνη εργασία από στελέχη της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, της ΔΑΝΕΤΑΛ Α.Ε. και του δήμου Λαυρεωτικής.

Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς δήλωσε: “Ο δήμος στηρίζει την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας. Έγινε μια πολύ σοβαρή προσπάθεια το τελευταίο διάστημα, που είχε ξεκινήσει από το 2010, για να ολοκληρωθεί η σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας του Γεωπάρκου Λαυρεωτικής στην UNESCO, προκειμένου να ενταχθεί στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.

Θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη του Δ.Σ. και τον πρόεδρο της ΔΑΝΕΤΑΛ – και αντιδήμαρχο- Χάρη Ζαγουρή, τα στελέχη του Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), τους συνεργάτες μου που δούλεψαν γι΄ αυτό το σκοπό καθώς και όσους στήριξαν αυτή την προσπάθεια». 

Το Γεωπάρκο Λαυρεωτικής

To Γεωπάρκο Λαυρεωτικής εκτείνεται σε μια  περιοχή εκτάσεως 176 τ. χλμ. με έκταση 40.000 στρεμμάτων στο τρίγωνο Καμάριζα-Σούριζα-Πλάκα. Διαθέτει  έναν απίστευτο περιβαλλοντικό – γεωφυσικό πλούτο που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει περίπου 1000 μεταλλευτικές στοές και ισάριθμα φρεάτια και 22 γεώτοπους.

Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO

Σε ότι αφορά τα Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO, αυτά είναι   ενοποιημένες γεωγραφικές περιοχές, όπου διαχειρίζονται τοποθεσίες και τοπία διεθνούς γεωλογικής σημασίας, σύμφωνα με μια ολοκληρωμένη ολιστική προσέγγιση της προστασίας, της εκπαίδευσης και της αειφόρου ανάπτυξης.

Μέχρι σήμερα, υπάρχουν 161 παγκόσμια γεωπάρκα της UNESCO σε 44 χώρες.

Η UNESCO συνεργάζεται με τα γεωπάρκα ξεκίνησε το 2001.

Το 2004 στα κεντρικά γραφεία της UNESCO στο Παρίσι, 17 Ευρωπαϊκά Γεωπάρκα και 8 Κινέζικα Γεωπάρκα δημιούργησαν το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων (GGN), όπου οι εθνικές πρωτοβουλίες για τη γεωλογική κληρονομιά συνεισφέρουν και ωφελούνται από τη συμμετοχή τους σε ένα παγκόσμιο δίκτυο ανταλλαγών και συνεργασίας.

Στις 17 Νοεμβρίου 2015, τα 195 κράτη-μέλη UNESCO επικύρωσαν τη δημιουργία μιας νέας ετικέτας, τα Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO, κατά τη διάρκεια της 38ης Γενικής Διάσκεψης του Οργανισμού. Η υιοθέτηση αυτής της ετικέτας δείχνει τη σημασία που αποδίδουν οι κυβερνήσεις στην ολιστική διαχείριση εξαιρετικών τοποθεσιών και γεωλογικών τοπίων.

Η UNESCO και το GGN υποστηρίζουν τις προσπάθειες των κρατών-μελών για τη δημιουργία παγκόσμιων γεωπάρκων της UNESCO σε όλο τον κόσμο.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνεργασία ΕΜΠ-Δήμου Ζωγράφου για τη ποιοτική βελτίωση του περιβάλλοντος στην Πολυτεχνειούπολη

Προγραμματική σύμβαση αορίστου χρόνου στο πλαίσιο της αναβάθμισης και ανάδειξης του αστικού φυσικού περιβάλλοντος, της…

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στη Χάρτα Διαφορετικότητας της Ελλάδας συμμετέχει ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής

Στη Χάρτα Διαφορετικότητας της Ελλάδας, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της Διαφορετικότητας…

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Το πρόγραμμα μακροχρόνιας φροντίδας «Φροντιστής της Γειτονιάς» προανήγγειλε η Σοφία Ζαχαράκη

Ένα νέο πρόγραμμα, αυτό του «Φροντιστή της Γειτονιάς», το οποίο θα υλοποιηθεί τον επόμενο χρόνο,…