Άρθρο Localit 10 Φεβρουαρίου, 2021

Πρώτα βήματα για τη δημιουργία «ψηφιακού χάρτη» της Αυτοδιοίκησης με ανοιχτά και προσβάσιμα δεδομένα

Δ. Παπαστεργίου: Ανοιχτά δεδομένα, προσβάσιμα απ’ όλους με ένα κλικ για διαφάνεια και καλύτερη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

 

Τα πρώτα βήματα για τον σχεδιασμό και λειτουργία πλατφόρμας, στην οποία ο κάθε δήμος θα «τοποθετεί» μια ανοικτή ψηφιακή «ακτινογραφία» όλων των δεδομένων,  πληροφοριών , δράσεων και πολιτικών του έγιναν κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη που είχε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ Γ. Τσιάμης με τον γενικό γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Λ. Χριστόπουλο και τον Κ. Τρυποσκούφη, υπεύθυνο του Παρατηρητηρίου των ΟΤΑ του υπουργείου Εσωτερικών.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η αξιοποίηση της πλατφόρμας datagov.gr για τη δημοσιοποίηση στοιχείων που θα αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, διασφαλίζοντας έτσι τη  διαφάνεια στη λειτουργία των δήμων τόσο για  τις ασκούμενες πολιτικές  και δράσεις για την καθημερινότητα των πολιτών όσο και την πορεία εκτέλεσης των έργων στους δήμους της χώρας.

 

Ο πρόεδρος της  ΚΕΔΕ, Δ.  Παπαστεργίου σημείωσε ότι «η άμεση, δημόσια και ελεύθερη πρόσβαση σε στοιχεία των δήμων τόσο για τους πολίτες όσο και για τους εμπλεκόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένα βασικό εργαλείο για να κάνουμε καλύτερους Δήμους, να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες αλλά και να είμαστε διαφανείς προς κάθε κατεύθυνση.
Μαζί με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και το υπουργείο Εσωτερικών θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε μια θεσμοθετημένη συνεργασία ώστε να τρέξουμε αυτό τη νέα πρωτοβουλία που μόνο όφελος θα φέρει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε για να προχωρήσει αυτή η πρωτοβουλία «χρειάζεται η συνεργασία όλων των δήμων,  που θα κληθούν να συγκεντρώσουν και να επικαιροποιούν τα στοιχεία που απαιτούνται για να είναι λειτουργικός ο κόμβος αυτός.
Σήμερα βάλαμε τις βάσεις μιας συνεργασίας που θα μας φέρει πιο κοντά σ’ αυτό που όλοι επιθυμούμε: με ένα κλικ να ξέρουμε ό,τι χρειαζόμαστε. Θέλουμε να μπορεί ο πολίτης πατώντας πάνω στο χάρτη της χώρας να μπορεί να δει διάφορα δεδομένα όπως: τους προϋπολογισμούς κάθε Δήμου κι το ποσοστό υλοποίησης, τι δαπάνησε ο κάθε Δήμος για την παιδεία, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, στοιχεία για δομές υγείας και πρόνοιας, δημογραφικά, αθλητικές εγκαταστάσεις, ποια είναι η ποιότητα του αέρα κ.λπ.».

Ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής και Απλούστευσης Διαδικασιών, Λ.  Χριστόπουλος τόνισε ότι σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και την αρωγή των δήμων θα προχωρήσει  η οργάνωση του εγχειρήματος, άμεσα με τον ορισμό ομάδας εργασίας και την υπογραφή ενός πρωτοκόλλου με την ΚΕΔΕ και το υπουργείο Εσωτερικών,  που θα θέτει τις διαδικασίες και την παρακολούθηση του προγράμματος. Αναφέρθηκε στην ανάγκη ενεργοποίησης όλων των δήμων για τη συλλογή των στοιχείων που θα βάλουν την Αυτοδιοίκηση στον ψηφιακό χάρτη. Και τόνισε ότι δεν έχουν αξία μόνο τα ποσοτικά στοιχεία αλλά κυρίως τα ποιοτικά  που θα δείχνουν έμπρακτα την αξία των έργων  αλλά και δομών των δήμων.

Ο υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου των ΟΤΑ του υπουργείου Εσωτερικών, Κ. Τρυποσκούφης τόνισε τη μεγάλη χρησιμότητα του Παρατηρητηρίου σε αυτό το εγχείρημα, καθώς  αυτό  θα αποτελέσει και την πρώτη «δεξαμενή» μαζί και με το Μητρώο Δεδομένων  των ΟΤΑ για την τυποποίηση και παρουσίαση των στοιχείων που τελικά θα διαμορφωθούν.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 09 Αυγούστου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Άρχισε η διαβούλευση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το ΠΕΣΔΑ Αττικής

Ξεκίνησε και επίσημα η διαβούλευση για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την 3η…

ΚΕΔΕ 09 Αυγούστου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΚΕΔΕ: Σημαντική η πιλοτική εφαρμογή του ολοήμερου σχολείου. Απαραίτητη η άμεση κάλυψη των επιπλέον αναγκών που θα δημιουργηθούν σε προσωπικό και λειτουργικά έξοδα

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας  με ανακοίνωσή της, χαιρετίζει την παράταση του σχολικού ωραρίου που…

Ρεπορτάζ 08 Αυγούστου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ωραιοκάστρου: Έρευνα για τη βελτίωση των παιδικών σταθμών του ΔΟΠΠΑΩ

Με το σύνθημα «Βοηθήστε μας να γίνουμε καλύτεροι» η Διοίκηση του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού, Πρόνοιας…