Η πρώτη προσφυγή κατά της κινητικότητας των μονίμων υπαλλήλων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα κατατέθηκε στο ΣτΕ από μόνιμη υπάλληλο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η οποία είχε διοριστεί το 1996μετά από γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
Η υπάλληλος υποστηρίζει ότι η διαδικασία αυτή είναι αντίθετη με το άρθρο 4 του Συντάγματος περί ισότητας, καθώς τα κριτήρια επιλογής δεν είναι σε συνάρτηση με τον τρόπο πρόσληψης των δημοσίων υπαλλήλων. Δεν υπάρχει δηλαδή διάκριση, ούτε και κριτήρια αξιολόγησης μεταξύ αυτών που προσελήφθησαν κατόπιν διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ και αυτών που απασχολούνται ως συμβασιούχοι.
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατατέθηκε σήμερα η πρώτη προσφυγή κατά της κινητικότητας των μονίμων υπαλλήλων του Δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, από μόνιμη υπάλληλο του ΥΕΘΑ/ΓΕΣ η οποία διορίστηκε το 1996 κατόπιν γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.
Σημειωτέον ότι με το Μνημόνιο ΙΙΙ προβλέπεται ότι η κινητικότητα – μεταφορά, μετάταξη και διαθεσιμότητα) των δημοσίων υπαλλήλων γίνεται χωρίς εξαιρέσεις και κριτήρια, ενώ με την απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης ορίστηκαν τα κριτήρια επιλογής των υπαλλήλων που εντάσσονται στο καθεστώς της διαθεσιμότητας, κινητικότητας.
Εξάλλου, όπως υπογραμμίζεται στην αίτηση ακύρωσης, το Μνημόνιο ΙΙΙ για τον κλάδο «Διοικητικού-Οικονομικού» των δημοσίων υπαλλήλων εισάγει ρητή εξαίρεση για όσους προσλήφθηκαν με διαγωνιστική διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ.
Η αίτηση αυτή πιθανά να συζητηθεί ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ.