Άρθρο Localit 20 Μαρτίου, 2023

Προσεισμικός έλεγχος σε δημόσια κτίρια με τη συνεργασία ΤΕΕ-ΟΑΣΠ-ΚΕΔΕ από 5.000 μηχανικούς – Τροπολογία

Την ανάθεση στο ΤΕΕ, του προσεισμικού ελέγχου σε δημόσια κτίρια προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων», που εισήχθη σήμερα Δευτέρα, 20/03/2023, προς συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής.

Προτεραιότητα θα δοθεί σε 20.000  δημόσια κτίρια,  σχολεία και νοσοκομεία που κατασκευάστηκαν πριν το 1985. Θα χρειαστούν περίπου 5.000 μηχανικοί, οι οποίοι θα απασχολούνται ανά δύο στις αυτοψίες.

Ο πρωτοβάθμιος έλεγχος θα είναι υποχρεωτικός και στη συνέχεια εφόσον απαιτηθεί θα γίνεται και δευτεροβάθμιος έλεγχος. Όταν ολοκληρωθεί ο προσεισμικός έλεγχος πρώτα σε 20.000 σχολεία και νοσοκομεία που κατασκευάστηκαν πριν το 1985, θα ακολουθήσει έλεγχος σε περίπου 45.000 δημόσια κτίρια άλλων χρήσεων. Σκοπός των προσεισμικών ελέγχων, οι οποίοι σχεδιάζεται να ολοκληρωθούν σε ορίζοντα 6 έως 8 μηνών είναι η καταγραφή και εκτίμηση της σεισμικής διακινδύνευσης των κτιρίων,  προκειμένου να καθοριστούν οι προτεραιότητες σε εθνικό επίπεδο ώστε να ληφθούν περαιτέρω μέτρα, εφόσον απαιτούνται.

Συνεργασία ΤΕΕ-ΟΑΣΠ-ΚΕΔΕ για την υλοποίηση της δράσης

Η υλοποίηση δράσης για τη διενέργεια του πρωτοβάθμιου και του δευτεροβάθμιου προσεισμικού ελέγχου ανατίθεται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ενώ ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) θα έχει την εποπτεία και θα συνδράμει επιστημονικά σε ό,τι του ζητηθεί. Παράλληλα δημιουργείται μία ηλεκτρονική πλατφόρμα στον ΟΑΣΠ,  που θα έχει και την ήδη υπάρχουσα βάση δεδομένων που διαθέτει ο ΟΑΣΠ, για όλα τα κτίρια της χώρας και όπου θα καταχωρούνται όλοι οι έλεγχοι που διενεργούνται. Εφόσον τα στοιχεία που θα προκύπτουν από τους ελέγχους είναι σωστά και επαρκή θα καταχωρούνται άμεσα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Την ίδια ώρα, για τη διενέργεια των ελέγχων ο ΟΑΣΠ και το ΤΕΕ θα συνεργαστούν με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Με κοινή απόφαση έξι υπουργείων,  θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες σχετικά με την κατηγοριοποίηση και την ιεράρχηση προτεραιοτήτων των ελεγχόμενων κτιρίων και τη διαδικασία επιλογής και εκπαίδευσης των μηχανικών.

Σύμφωνα με εκτίμηση του προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού, θα χρειαστούν περίπου 5.000 μηχανικοί, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ ο πρωτοβάθμιος έλεγχος θα γίνει σε διάστημα 6-8 μηνών.

Τα στοιχεία για τα κτίρια

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΣΠ, το 46% των υφιστάμενων κατασκευών της Ελλάδας έχουν χτιστεί από το 1959-1985 με τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959, το 32% πριν το 1959 χωρίς αντισεισμικό κανονισμό, το 13% των κτιρίων που έχουν χτιστεί από το 1985 έως το 1995 με τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959 και τα πρόσθετα άρθρα του 1984/85 ενώ το 9% που έχουν χτιστεί από το 1995 έως σήμερα με τον νέο αντισεισμικό κανονισμό του 1995 και τον Ελληνικό Αντισεισμικό Κανονισμό του 2000.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα ο προσεισμικός έλεγχος ξεκίνησε το 2001 και μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 16.000 πρωτοβάθμιοι έλεγχοι από περίπου 80.000 στατικά ανεξάρτητα κτίρια Δημόσιας και Κοινωφελούς χρήσης (20%) και περίπου 9.000 έλεγχοι από περίπου 16.000 σχολικά κτίρια (56%), που εκτιμάται ότι υπάρχουν σε όλη την επικράτεια αντίστοιχα. Η καθυστέρηση, οφείλεται, κυρίως στο γεγονός ότι σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο δεν υπάρχει υποχρεωτική εφαρμογή.

Με την τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, επικαιροποιείται το πρόγραμμα για τον προσεισμικό έλεγχο κτιρίων και συγκεκριμένα:

α. Ανατίθεται στο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου «Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας» (Τ.Ε.Ε.) η υλοποίηση δράσης για τη διενέργεια πρωτοβάθμιου και δευτεροβάθμιου προσεισμικού ελέγχου των κτιρίων, που στεγάζονται φορείς του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου Τομέα καθώς και κρίσιμες εν γένει λειτουργίες του ιδιωτικού Τομέα.

Παράλληλα, ο «Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας» (Ο.Α.Σ.Π.) διατηρεί την εποπτεία της υλοποίησης του προαναφερόμενου ελέγχου καθώς και την ανάπτυξη, συντήρηση και λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταγραφής των σχετικών αποτελεσμάτων.

Προς τούτο, το Τ.Ε.Ε. και ο Ο.Α.Σ.Π. συνεργάζονται με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.).

β. Προβλέπεται η δυνατότητα χρηματοδότησης των προαναφερόμενων δράσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το ΕΣΠΑ, το Πράσινο Ταμείο, το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης και λοιπά αναπτυξιακά Προγράμματα ευρωπαϊκά ή διεθνή.

Με την ίδια τροπολογία διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής της αρμοδιότητας των δήμων σχετικά με τη μέριμνα αυτών για την εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού και συντήρησης από τους ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές και υπομισθωτές, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, των οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος πρόκλησης ή επέκτασης πυρκαγιάς, με επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων στις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης.

Επανακαθορίζεται η διαδικασία καθαρισμού σε περιφραγμένου ή περιτοιχισμένους χώρους καθώς και σε επείγουσες περιπτώσεις άμεσου και ιδιαίτερου υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (αυτεπάγγελτος καθαρισμός από τον οικείο δήμο με καταλογισμό στους υπόχρεους της σχετικής δαπάνης και με επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων).

Αναλυτικά η  Τροπολογία

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 12 Σεπτεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σ. Ζαχαράκη: Οι 4 άξονες αναμόρφωσης και ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους

«Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αναμορφώνει και ενισχύει περαιτέρω το κοινωνικό κράτος με έμφαση…

Ρεπορτάζ 12 Σεπτεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνεργασία Δήμου Βριλησσίων – Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Η συνεργασία μεταξύ του Δήμου Βριλησσίων και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με βασικό στόχο, τη…

Ρεπορτάζ 12 Σεπτεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Β. Κουνουρία: Δύο ενεργειακά αυτόνομους μετεωρολογικούς σταθμούς τοποθέτησε ο δήμος σε Άστρος και Δολιανά

Δύο πλήρως ενεργειακά αυτόνομους μετεωρολογικούς σταθμούς,  με δυνατότητα συλλογής, ασύρματης αποστολής και ευφυούς διαχείρισης δεδομένων,…