Άρθρο Localit 22 Ιουνίου, 2023

Πρόγραμμα θεραπευτικής ιππασίας υλοποιεί το Θεοδωρίδειο Κέντρο «Ορίζοντες» του Δήμου Καρδίτσας

Πρόγραμμα Θεραπευτικής Ιππασίας – Ιπποκομίας, για τους νέους του Κέντρου υλοποιεί το  Θεοδωρίδειο Κέντρο – Ορίζοντες» του Δήμου Καρδίτσας. Θα γίνεται δύο φορές την εβδομάδα και θα έχει διάρκεια μέχρι τέλη Οκτώβρη.

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με τη Θεραπεύτρια – Γυμνάστρια Ειδικής Αγωγής με εξειδίκευση στη θεραπευτική Ιππασία Φωτεινή Γκιώνη, το οποίο παρέχεται δωρεάν στους νέους του Κέντρου.

Καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το «Θεοδωρίδειο Κέντρο – Ορίζοντες» από χρηματοδότηση που έλαβε ως προνομιακός φορέας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Το πρόγραμμα υλοποιείται στο ειδικά διαμορφωμένο χώρο Ιππασίας που διαθέτει ο «Φιλόνεικος» , έναν προσεγμένο χώρο με όλα τα απαραίτητα που χρειάζεται κανείς για την Ιππασία.

Η θεραπευτική ιππασία είναι μία δραστηριότητα η οποία χρησιμοποιεί την κίνηση του αλόγου, για να βελτιώσει νευρολογικές και αισθητηριακές δυσλειτουργίες σε άτομα με κινητικά και νοητικά προβλήματα.

Ιππεύοντας ένα άλογο όσο αυτό περπατά ασκείται σταθερά ο κάθε μυς του σώματος, ελέγχεται αυτόματα η ισορροπία, ζωντανεύει όλα τα εσωτερικά όργανα καθώς και την κυκλοφορία του αίματος. Ο βηματισμός του αλόγου παράγει τρισδιάστατη κίνηση στον αναβάτη παρόμοια με το ανθρώπινο βάδισμα με αποτέλεσμα να βελτιώνει την κινητικότητα του ατόμου. Το άλογο είναι ένα ισχυρό κίνητρο για μάθηση και θεραπεία, γίνεται σύντροφος του ανθρώπου και δημιουργεί ενθουσιασμό.

Η θεραπευτική ιππασία προσφέρει τελικά στον αναβάτη ένα πολυαισθητηριακό περιβάλλον, με στόχο την ανάπτυξη του αισθητικοκινητικού και οπτικοκινητικού συστήματος και συνάμα τη βελτίωση της ισορροπίας, των αντανακλαστικών και του συντονισμού των κινήσεων. Επιπλέον, είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να παρέχει αισθητηριακή διέγερση στον αναβάτη, σε συνδυασμό με σκόπιμες μυϊκές δραστηριότητες, με στόχο να βελτιώσει τον τρόπο που ο εγκέφαλος επεξεργάζεται και οργανώνει τις αισθητηριακές πληροφορίες. Με αυτόν τον τρόπο, ο ωφελούμενος δουλεύει σε ένα υψηλά δομημένο περιβάλλον που μπορεί να περιλαμβάνει την φυσική οργάνωση ενός πολύ -αισθητηριακού περιβάλλοντος, καθαρά σχεδιασμένες περιοχές δράσης, και δομημένα προγράμματα που βασίζονται σε φυσικές εικόνες

Η ιπποκομία, δηλαδή η φροντίδα του αλόγου για την καλή κατάσταση της υγείας του είναι τόσο σημαντική, όσο και η ίππευση.

Η ιπποκομία έχει πολλά οφέλη τόσο για το ίδιο το άλογο αλλά και για τον ιππέα. Ο ιππέας επικοινωνεί και δένεται με το άλογο, μαθαίνει τη συμπεριφορά του και έτσι διατηρείται η υγεία και η ευημερία του αλόγου.

Η θεραπευτική ιππασία εξυπηρετεί και άλλους σκοπούς, όπως για παράδειγμα της ρύθμιση της αδρής και λεπτής κινητικότητας των χεριών, τον συντονισμό κινήσεων, τη βελτίωση του συντονισμού χέρι – μάτι και πολλά ακόμη.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 12 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Χανιά: Συνεδρίαση Σ.Τ.Ο Πολιτικής Προστασίας Δήμου, σχετικά με την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, λόγω σεισμών

Το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (ΣΤΟ) Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Χανίων, συνεδρίασε σήμερα με κυρίαρχα θέματα…

Ρεπορτάζ 12 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη δραματική αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών

Η δραματική αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών ανησυχεί τους επιστήμονες, οι οποίοι ζητούν να ενισχυθεί…

Ρεπορτάζ 12 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μελέτες για την πυροπροστασία στις σχολικές μονάδες του Δήμου Θηβαίων

Στην εκπόνηση μελετών και στην υλοποίηση μέτρων αλλά και μέσων πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες της…