Άρθρο Localit 26 Φεβρουαρίου, 2019

Πρόγραμμα εντοπισμού αιτιών της δυσοσμίας στην Ελευσίνα

Ξεκίνησε το πρόγραμμα ποιοτικής και ποσοτικής ανάλυσης της ατμόσφαιρας στον δήμο Ελευσίνας για τον εντοπισμό των αιτιών της έντονης δυσοσμίας.

Οι πρώτοι δειγματοληπτικοί σταθμοί για τον εντοπισμό των αιτιών της έντονης δυσοσμίας η οποία κατακλύζει περιοδικά την ατμόσφαιρα, τοποθετήθηκαν χθες από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», σε υλοποίηση προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Αττικής, αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΕ Δυτικής Αττικής.

Η τοποθέτηση των σταθμών για την ανάλυση της σύστασης της ατμόσφαιρας πραγματοποιήθηκε χθες σε τρία σχολεία της ευρύτερης περιοχής της Ελευσίνας (3ο Δημοτικό σχολείο Μάνδρας, 4ο και 7ο Δημοτικό σχολείο Ελευσίνας) ενώ θα ακολουθήσουν και άλλοι σε περιοχές του Πειραιά.

Σκοπός του προγράμματος, σημειώνει ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Βασιλείου, είναι η ολοκληρωμένη παρακολούθηση της ατμοσφαιρικής σύστασης, «συνδυάζοντας εξειδικευμένες χημικές αναλύσεις με την χρήση υπολογιστικών μετεωρολογικών μοντέλων για τον εντοπισμό των πιθανών πηγών προέλευσης των δυσοσμιών, καθώς και η λήψη μέτρων αντιμετώπισής τους».

Σημειώνεται ότι για τον εντοπισμό του φαινομένου προηγήθηκε σειρά έρευνες και έλεγχοι σε βιομηχανίες της περιοχής, από την Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής. Ωστόσο οι προσπάθειες απέβησαν άκαρπες με συνέπεια την προσφυγή της Περιφέρειας Αττικής, στον «Δημόκριτο», μέσω προγραμματικής σύμβασης και χρηματοδότησης ύψους 316.000 ευρώ, προκειμένου να αναζητηθεί με επιστημονικά τεκμηριωμένη μέθοδο η πηγή εκδήλωσης του φαινομένου.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 10 Ιουνίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Cyclone Project: Δήμος Θηβαίων, Υπουργείο Μεταφορών και Ίδρυμα Λασκαρίδη σε κοινή δράση καθαρισμού

Ο Δήμος Θηβαίων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και το Κοινωφελές Ίδρυμα…

Ρεπορτάζ 10 Ιουνίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
«Plastic Free Greece»: Τριήμερες δράσεις καθαρισμού στην Κέρκυρα

Η Κέρκυρα υποδέχεται για δεύτερη χρονιά την εκστρατεία περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης «Plastic Free Greece», η οποία…

Ρεπορτάζ 08 Ιουνίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σε ετοιμότητα ο Δήμος Μαντουδίου–Λίμνης–Αγ. Άννας- Σε εξέλιξη οι αυτοψίες μετά τον σεισμό

Σε πλήρη κινητοποίηση παραμένει ο Δήμος Μαντουδίου–Λίμνης–Αγίας Άννας μετά τις σεισμικές δονήσεις στη Βόρεια Εύβοια,…