Άρθρο Localit 29 Δεκεμβρίου, 2021

Προχωρούν άμεσα οι καθαρισμοί και τα αντιπυρικά έργα των δασών με χρηματοδότηση 50 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, υπέβαλλε αίτηση χρηματοδότησης στο Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 50 εκατ. ευρώ  για το «Πρόγραμμα Προστασίας Δασών». Το έργο περιλαμβάνει μελέτες και δράσεις καθαρισμών για αντιπυρική προστασία.

Τις τεχνικές προδιαγραφές υπέγραψαν  ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, ο Γ. Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης και ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, Βαγγέλης Γκουντούφας, εκ μέρους του ΥΠΕΝ και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Σταμπουλίδης και θα υποβληθεί για έγκριση στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Κύριος στόχος του προγράμματος, όπως τονίζεται  από το ΥΠΕΝ, είναι να υλοποιηθούν άμεσα δράσεις αντιπυρικής προστασίας σε περιοχές υψηλού κινδύνου οι οποίες έχουν υποδειχθεί από την Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος  του ΥΠΕΝ. Σκοπός τους η θωράκιση των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας από πιθανές πυρκαγιές στο μέλλον.

Προτεραιότητα θα δοθεί σε δράσεις όπως:

  • καθαρισμούς δασικών εκτάσεων
  • συντηρήσεις/βελτιώσεις δασικού οδικού δικτύου
  • δημιουργία αντιπυρικών ζωνών

Στις περιοχές αυτές περιλαμβάνονται η Πεντέλη, δασικές εκτάσεις στο Καπανδρίτι, η Αίγινα, η Τροιζηνία και τα Μέθανα Πόρου, η Σαλαμίνα κι άλλες περιοχές του Πειραιά, τα Μέγαρα, τα όρη Παγώντας και Δίρφυς στη Χαλκίδα, το περιαστικό δάσος Θεσσαλονίκης, η Στροφυλιά, η Σάμος, η Σκόπελος, η Ικαρία, ο Αίνος στην Κεφαλλονιά κλπ.

Στο έργο περιλαμβάνεται και η εκπόνηση μελετών και υλοποίηση εργασιών καθαρισμών δασών και δασικών εκτάσεων και συντήρησης δασικού οδικού δικτύου και αντιπυρικών ζωνών, σε περιοχές που δεν υπάρχουν εγκεκριμένες αντίστοιχες μελέτες όπως στη Ρόδο, στο Ηράκλειο Κρήτης, στον αρχαιολογικό χώρο Ολυμπίας και στο δάσος Φολόης στην Ολυμπία, στο Λαύριο, στην Κόρινθο και το Ξυλόκαστρο, στο όρος Πάρνηθας και στη Χίο.

Προβλέπονται, επίσης, μελέτες Κατάρτισης Σχεδίων Αντιπυρικής Προστασίας σύμφωνα με τις πρόσφατα επικαιροποιημένες τεχνικές προδιαγραφές. Οι μελέτες αυτές θα υπάγονται στην αρμοδιότητα των Δασαρχείων, σε περιοχές οι οποίες κρίνονται ως ευάλωτες από πυρκαγιές.

Κατά την ωρίμανση του έργου και σε όποιο στάδιο είναι εφικτό θα συλλέγεται και θα αξιοποιείται η βιομάζα με περιβαλλοντικά και κοινωνικά αειφόρο τρόπο, ενώ θα διερευνώνται οι δυνατότητες ενθάρρυνσης της συμμετοχής των Δασικών Συνεταιρισμών Εργασίας στους καθαρισμούς των δασικών περιοχών.

«Με το «Πρόγραμμα Προστασίας Δασών» προνοούμε θωρακίζοντας τα δάση μας από τον κίνδυνο μελλοντικών καταστροφικών πυρκαγιών. Επανασχεδιάζουμε την πολιτική πρόληψης και διαμορφώνουμε μια νέα εθνική δασική στρατηγική για τις επόμενες δεκαετίες. Είναι χρέος μας να προστατέψουμε τη φυσική μας κληρονομιά από τις μεγάλες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης και να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Η προστασία των δασικών οικοσυστημάτων απαιτεί οργανωμένες ενέργειες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας.

«Σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο μας εξασφαλίζει γρήγορους χρόνους υλοποίησης,  και με την οικονομική στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης κάνουμε πράξη την πρόληψη δασικών πυρκαγιών, μπαίνουμε στα δάση και τις δασικές περιοχές που κρίνονται ευάλωτες και τις καθαρίζουμε, συντηρούμε  δασικούς δρόμους και αντιπυρικές ζώνες. Η πρόληψη είναι το κλειδί και γι’ αυτό συνεργαζόμαστε στενά και με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας», δήλωσε ο υφυπουργός Γ. Αμυράς.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 19 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κερατσίνι-Δραπετσώνα: Κλιματιζόμενοι χώροι για την προστασία των πολιτών από τον καύσωνα μέχρι και την Παρασκευή 26/7

Εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που συνεχίζονται και με στόχο την προστασία των ευπαθών δημοτών…

Ρεπορτάζ 19 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΥΠΕΝ: Την τελευταία πενταετία η Ελλάδα μείωσε κατά 70% τα πρόστιμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για παράνομες χωματερές

Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των προστίμων για τις παράνομες χωματερές, τα οποία επιβαρύνουν την Ελλάδα και…

Ρεπορτάζ 19 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δικαίωση για τον Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου η απόφαση του ΣτΕ για τα «μπόνους» του ΝΟΚ

Πλήρη δικαίωση για τον Δήμαρχο Μοσχάτου–Ταύρου, Ανδρέα Ευθυμίου και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης αποτελεί…