Τριετές σχέδιο τόνωσης της απασχόλησης, για να αποτραπεί το φαινόμενο της “άνεργης ανάπτυξης” αλλά και να προστατευθούν ορισμένες ευάλωτες στην ανεργία κοινωνικές ομάδες, όπως οι νέοι των 22-29 ετών και οι άνω των 55 ετών που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο αποκλεισμού από την αγορά εργασίας, παρουσίασε στους εκπροσώπους των θεσμών η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ρ. Αντωνοπούλου.
Το σχέδιο έτυχε της κατ’ αρχήν σύμφωνης γνώμης των δανειστών και προβλέπει:
α) τη δημιουργία 100.000 – 150.000 θέσεων εργασίας τον χρόνο, εκ των οποίων οι μισές αφορούν προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και οι υπόλοιπες στοχευμένες δράσεις στις παραπάνω δύο κοινωνικές ομάδες,
β) τη χρηματοδότηση από εναλλακτικές πηγές, πέραν του δημοσιονομικού προγράμματος, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα.
Οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χτες Πέμπτη η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου, με τους εκπροσώπους των δανειστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Αντωνοπούλου ανέλυσε στους θεσμούς το σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας για τη δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας, το έτος, για την τριετία 2018-2020.
Από αυτές, το 50% θα αφορά θέσεις εργασίας, μέσω των νέων προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, ενώ το υπόλοιπο 50% θα στοχεύει σε ειδικές ηλικιακές ομάδες, όπως είναι οι νέοι με πολύ υψηλά προσόντα από 22 έως 29 ετών, για να ανασχεθεί το «brain drain» («διαρροή εγκεφάλων») και άνεργοι ηλικίας άνω των 55 ετών, που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, οι θεσμοί κατανοούν ότι η ανεργία αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Παράλληλα, θεωρούν ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας είναι στοχευμένος, αναγνωρίζουν την τεχνογνωσία της Παγκόσμιας Τράπεζας και ότι μπορεί να υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης, οι οποίοι, όμως, διερευνώνται, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.
Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πληροφορίες, το χρηματοδοτικό σκέλος δεν συζητήθηκε καθόλου στη συνάντηση της κ. Αντωνοπούλου με τους θεσμούς. Όπως επισημαίνουν οι πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών θα διαχειριστεί, πρωτίστως, το εν λόγω θέμα.