Άρθρο Localit 03 Ιουλίου, 2015

Πότε ακυρώνεται το ψηφοδέλτιο

δημοψήφισμαΜε νεώτερη ανακοίνωση  για τον τρόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος την Κυριακή 5 Ιουλίου, σε σχετική απόφαση του υπουργού Εσωτερικών διευκρινίζονται ζητήματα που αφορούν τον τρόπο θέσης του σταυρού καθώς και την ακυρότητα των ψηφοδελτίων.

Ειδικότερα διευκρινίζεται ότι βάσει της κείμενης νομοθεσίας – του  άρθρου15 παρ. 5 του ν. 4023/2011 (Α ́220) – , ο ψηφοφόρος εκφράζει την προτίμησή του επί του τιθέμενου με το δημοψήφισμα ερωτήματος «θέτοντας, παραπλεύρως  της απάντησης που προκρίνει, σταυρό». Με βάση την παραπάνω διάταξη διευκρινίστηκε ότι «ο εκλογέας θέτει σταυρό  παραπλεύρως της  απάντησης  που προκρίνει, με μελάνι μαύρης ή γαλάζιας απόχρωσης».

Επίσης με δεδομένο ότι στη χώρα μας διαδικασία δημοψηφίσματος διεξάγεται μετά την παρέλευση πολλών ετών – από το 1974 – και καθώς είναι εκ του νόμου υποχρεωτική η εκτύπωση ενιαίου ψηφοδελτίου με τις δύο εναλλακτικές απαντήσεις επί του τιθέμενου ερωτήματος, αλλά και προς διευκόλυνση των εκλογέων, το ψηφοδέλτιο βάσει του οποίου θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015,  φέρει κάτω από κάθε απάντηση τετράγωνο, εντός του οποίου θα τίθεται από κάθε εκλογέα ο σταυρός με τον οποίο θα δηλώνει την προτίμησή του.

Σε ότι αφορά την ακυρότητα των ψηφοδελτίων, υπενθυμίζεται ότι,  «βάσει του Συντάγματος και της εκλογικής νομοθεσίας, αλλά και της νομολογίας του Ανωτάτου Ειδικού ∆ικαστηρίου, οι διατάξεις που προβλέπουν ακυρότητα των ψηφοδελτίων κατά την ψηφοφορία, θα πρέπει να εφαρμόζονται μόνο στις περιπτώσεις εκείνες, όπου σαφώς προκύπτουν ελαττώματα, που βάσιμα μπορεί να θεωρηθεί ότι οδηγούν στην παραβίαση του απορρήτου της ψηφοφορίας και όχι οποιαδήποτε –  έστω και ελάχιστη – απόκλιση από την κανονική μορφή του ψηφοδελτίου.

 

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, και προκειμένου να αποφευχθεί η υπερβολικά αυστηρή και άσχετη προς τον προστατευτικό σκοπό της διάταξης των άρθρων 72 επ. του Π.∆. 26/2012, αναλογικώς εφαρμοζόμενων στην περίπτωση του δημοψηφίσματος, επισημαίνεται ότι, η τοποθέτηση του σταυρού εκ μέρους του εκλογέα είτε εντός του τετραγώνου που βρίσκεται κάτω από κάθε απάντηση είτε παραπλεύρως του κειμένου της κάθε απάντησης, δεξιά ή  αριστερά αυτής, δεν θίγει την εγκυρότητα του ψηφοδελτίου.

Αυτή άλλωστε  είναι απόφαση της ειδικής διακομματικής επιτροπής που συνήλθε στο Υπουργείο Εσωτερικών και ∆ιοικητικής Ανασυγκρότησηςστις 30 Ιουνίου 2015.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 19 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Παλλήνη: Θρυμματισμός των κηπευτικών απορριμμάτων από το Δήμο

Ξεκίνησε ο θρυμματισμός των κηπευτικών απορριμμάτων και από τις τρεις Κοινότητες Δήμου Παλλήνης (Ανθούσας, Γέρακα,…

Ρεπορτάζ 19 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ιστορική έκθεση «1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της»

Ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζει τη μεγάλη ιστορική έκθεση «1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία…

Ρεπορτάζ 19 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σε διαβούλευση έως τις 31 Ιουλίου το Σ.Α.Π. του Δήμου Νέας Σμύρνης

Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας εκπονεί ο Δήμος Νέας Σμύρνης βάσει του Ν. 4819/2021 με χρηματοδότηση από…