Περίπου ένα εκατομμύριο Πορτογάλοι, κυρίως νέοι και μορφωμένοι, έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους τα τελευταία χρόνια της κρίσης, μεταναστεύοντας σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γυρίζοντας έτσι τη χώρα στα χρόνια του ΄60.
Σύμφωνα με μελέτη του Παρατηρητηρίου Μετανάστευσης, παραρτήματος του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας, την οποία δημοσιεύει σήμερα η πορτογαλική εφημερίδα Publico, την περίοδο από τον Μάρτιο του 2010 ως τον Μάρτιο του 2012, 960.551 άνθρωποι γεννημένοι στην Πορτογαλία ζουν σήμερα διάσπαρτοι σε 22 άλλες χώρες της ΕΕ.
Υπολογίζεται ότι αυτός ο αριθμός σήμερα πρέπει να είναι ακόμα μεγαλύτερος, καθώς το μεταναστευτικό ρεύμα εκτός Πορτογαλίας συνεχίζεται αμείωτο ρυθμό τα τελευταία χρόνια. Οι καθηγητές που έφεραν σε πέρας τη μελέτη κάνουν λόγο για επιστροφή στα ποσοστά μετανάστευσης των δεκαετιών του ’60 και του ’70, όταν οι Πορτογάλοι έφευγαν από τη χώρα μαζικά.
Ενώ εκτιμάται, χωρίς υπερβολή, ότι πρόκειται για σταδιακή ερήμωση της χώρας, καθώς ένα εκατομμύριο μετανάστες είναι πάρα πολλοί για μια χώρα με 10,5 εκατομμύρια πληθυσμό, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.
Ο αγαπημένος προορισμός των σύγχρονων μεταναστών είναι η Γαλλία όπου ζουν 617.000 Πορτογάλοι. Δεύτερη στην προτίμησή τους είναι η Ελβετία και τρίτη, παραδόξως, η Ισπανία, μια χώρα που επίσης πλήττεται άσχημα από την οικονομική κρίση και ζει τη δική της έξοδο ανθρώπινου δυναμικού. Οι τρεις αμέσως επόμενοι δημοφιλέστεροι προορισμοί είναι η Βρετανία, η Γερμανία και το Λουξεμβούργο.