«Ως απαράδεκτες» χαρακτηρίζονται οι συνθήκες κράτησης ασυνόδευτων ανηλίκων στη Βόρεια Ελλάδα από το Συνήγορος του Πολίτη.
Σύμφωνα με σχετικό πόρισμά το οποίο δίνει σήμερα στη δημοσιότητα ένας σηµαντικός αριθµός ασυνόδευτων ανηλίκων υφίσταται ιδιαίτερα δυσµενείς συνθήκες στέρησης της ελευθερίας.
Αυτό προκύπτει από σειρά αυτοψιών του Συνηγόρου του Πολίτη στη Βόρεια Ελλάδα, από τις 17 ως τις 19 Ιουλίου 2017.
Συγκεκριμένα , κλιµάκιο της Ανεξάρτητης Αρχής µε επί κεφαλής τον Βοηθό Συνήγορο του Πολίτη για τα ∆ικαιώµατα του Παιδιού πραγµατοποίησε αυτοψία σε αστυνοµικά τµήµατα του νοµού Θεσσαλονίκης και σε κέντρα όπου φιλοξενούνται ανήλικοι µετανάστες και πρόσφυγες στα ∆ιαβατά, τα Λαγκαδίκια, τη Βόλβη, τις Σέρρες, τη ∆ράµα και την Καβάλα. Από τις αυτοψίες προέκυψε µεταξύ άλλων ότι πολλοί ανήλικοι παραµένουν σε αστυνοµικά τµήµατα έως και αρκετές εβδοµάδες χωρίς προαυλισµό και σε παντελώς ακατάλληλους χώρους. Σε συνέχεια προηγούµενων παρεµβάσεών του, ο Συνήγορος του Πολίτη επαναλαµβάνει ότι η παραµονή των ασυνόδευτων παιδιών σε χώρους κράτησης, όπως αστυνοµικά τµήµατα και προαναχωρησιακά κέντρα, αποτελεί κατάφορη παραβίαση των δικαιωµάτων τους και θέτει σε άµεσο κίνδυνο την οµαλή ανάπτυξη τους. Για να υπάρξει συµµόρφωση της χώρας στις υποχρεώσεις που πηγάζουν από τις διεθνείς συµβάσεις, είναι απαραίτητο να δηµιουργηθούν περισσότεροι εξειδικευµένοι χώροι φιλοξενίας και ξενώνες για ανηλίκους, όπου τα παιδιά θα τοποθετούνται µε ασφάλεια αµέσως µετά τον εντοπισµό τους, µε τρόπο που θα εγγυάται την προστασία των δικαιωµάτων τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση εντοπισµού ασυνόδευτων ανηλίκων στα κρατητήρια του Τµήµατος ∆ίωξης Παράνοµης Μετανάστευσης Μυγδονίας. Συγκεκριµένα 17 ανήλικοι, οι περισσότεροι ηλικίας περίπου 15 ετών, βρίσκονταν σε ένα κελί περί τα 25τµ όπου είχαν τοποθετηθεί παρατεταγµένα στρώµατα χωρίς σεντόνια, καλύπτοντας σχεδόν όλη την επιφάνεια του δαπέδου. Σύµφωνα µε στοιχεία που έδωσε η αστυνοµία στον Συνήγορο του Πολίτη, από τις αρχές Ιουνίου 2017 µέχρι σήµερα, στην Αστυνοµική ∆ιεύθυνση Θεσσαλονίκης τέθηκαν σε «προστατευτική φύλαξη» 77 ανήλικοι, ενώ µόνο για 13 εξ αυτών υπήρξε δυνατότητα τοποθέτησης και µεταφοράς σε χώρους φιλοξενίας, καθώς οι υπάρχουσες δοµές είναι πλήρεις. Κατά τις επισκέψεις του στις δοµές φιλοξενίας και την επικοινωνία του µε το γραφείο περιφερειακού συντονισµού Βορείου Ελλάδος του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο Συνήγορος ενηµερώθηκε επίσης για τις συνθήκες διαβίωσης όλων των παιδιών, τον ρυθµό αναχωρήσεων προς Ευρωπαϊκές χώρες σύµφωνα µε τις προβλεπόµενες διαδικασίες, όπως και για τις ενέργειες προετοιµασίας για τη φοίτηση των παιδιών στο σχολείο κατά τη νέα χρονιά. Η επίσκεψη του Συνηγόρου στη Βόρεια Ελλάδα έλαβε χώρα στο πλαίσιο του µηχανισµού για την παρακολούθηση της κατάστασης των παιδιών που µετακινούνται, ο οποίος υποστηρίζεται και από τo Ταµείο των Ηνωµένων Εθνών για τα Παιδιά / UNICEF.