Άρθρο Localit 27 Σεπτεμβρίου, 2019

Πολυτεχνείο Κρήτης: Επιδεικτικά συστήματα καινοτομίας για την αξιοποίηση αστικών βιοαποβλήτων

Το Εργαστήριο Υδρογεωχημικής Μηχανικής και Αποκατάστασης Εδαφών της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, με Διευθυντή τον Καθηγητή Νικόλαο Νικολαΐδη, θα συμμετάσχει ως εταίρος στο ερευνητικό έργο Horizon 2020 με τίτλο WaysTUP! «Αλυσίδες αξίας για τη μετατροπή των αστικών βιοαποβλήτων σε νέα καινοτόμα προϊόντα».

Το έργο, το οποίο θα πραγματοποιήσει την εναρκτήρια συνάντηση στις 3-4 Οκτωβρίου στη Βαλένθια της Ισπανίας, σχετίζεται με το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας και κύριο στόχο έχει να συμβάλει στην έρευνα μετατροπής των αστικών βιοαποβλήτων σε καινοτόμα προϊόντα υψηλής αξίας, όπως π.χ. συστατικά τροφίμων και ζωοτροφών, βιοπλαστικά, βιοαιθανόλη, βιοάνθρακα, βιοδιαλύτες, πρωτεΐνες και έλαια.

Ειδικότερα, στο επίκεντρο του έργου βρίσκεται η μείωση της σπατάλης των πόρων και η επανάχρηση υπολειμμάτων τροφών δίνοντας έμφαση στην αξιοποίηση πλήθους φυτικών και ζωικών υποπροϊόντων, καθώς και στην παραγωγή ενέργειας, συμβάλλοντας στην άμβλυνση της εξάντλησης των πλουτοπαραγωγικών πόρων και της ρύπανσης του περιβάλλοντος που εντείνει το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.

Το έργο θα αναπτύξει ένα χαρτοφυλάκιο διαδικασιών και πιλοτικών εγκαταστάσεων που αξιοποιούν τα αστικά βιοαπόβλητα και τα μετατρέπουν σε προϊόντα υψηλής αξίας. Οι πιλοτικές εφαρμογές θα εκτελεστούν στα Χανιά και στην Αθήνα, καθώς και σε ευρωπαϊκές πόλεις όπως η Βαλένθια, η Αλικάντε, η Αλκούδια (Ισπανία), το Λονδίνο (Ηνωμένο Βασίλειο), η Πράγα (Τσεχία) και η Τέρνι (Ιταλία). Οι καινοτόμες διαδικασίες θα αφορούν τόσο τους πολίτες, όσο και τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, φιλοδοξώντας να εφαρμοστούν μοντέλα για την ενεργή συμμετοχή και την αλλαγή των συνηθειών των πολιτών, να υποστηριχτούν οι δημοτικές αρχές και να αναπτυχθούν νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Στο έργο, που θα έχει διάρκεια 36  μήνες έως το Φεβρουάριο του 2023, συμμετέχουν 26 ερευνητικοί εταίροι, οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, επιχειρήσεις και δίκτυα πόλεων. Από την Ελλάδα, πέραν του Πολυτεχνείου Κρήτης, συμμετέχουν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, η DRAXIS Περιβαλλοντική Α.Ε., η ΕΤΑΜ Α.Ε., η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και το Δίκτυο Πόλεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Κυκλική Οικονομία.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 28 Νοεμβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στη ΡΑΕ η εποπτεία και ο έλεγχος των φορέων ύδρευσης – αποχέτευσης και διαχείρισης αποβλήτων

Στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ανατίθενται οι αρμοδιότητες εποπτείας και ελέγχου των παρόχων υπηρεσιών ύδρευσης και…

Ρεπορτάζ 28 Νοεμβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Λαρισαίων: Κατεδαφίζεται ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο 40 χρόνια μετά το σχέδιο πόλης

Απ. Καλογιάννης: Ξεχωριστής σημασίας εξέλιξη για την πόλη και το μεγαλειώδες μνημείο της Λάρισας, το…

Ρεπορτάζ 25 Νοεμβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κ. Χατζηδάκης: Εξέταση της δυνατότητας παράτασης του τρέχοντος προγράμματος κοινωφελούς εργασίας

Το υπουργείο Εργασίας εξετάζει τη δυνατότητα παράτασης του τρέχοντος προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, με βάση τους…