Άρθρο Localit 11 Αυγούστου, 2022

«Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2022» Δ. Ωραιοκάστρου: Παραδοσιακοί και βαλκανικοί ήχοι με τα «Χάλκινα» στον Πεντάλοφο

Με παραδοσιακούς και βαλκανικούς ήχους με τα Χάλκινα της Γουμένισσας και την ορχήστρα του Λευτέρη Δίγκα σε ένα παραδοσιακό γλέντι που θα στηθεί ανήμερα της Παναγίας στον Πεντάλοφο συνεχίζεται το «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2022» του Δήμου Ωραιοκάστρου.

Σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πενταλόφου και την Δόξα Πενταλόφου διοργανώνεται την Δευτέρα, 15 Αυγούστου 2022, στις 9 το βράδυ, στο Δημοτικό Σχολείο Πενταλόφου, παραδοσιακό γλέντι, αμέσως μετά τους εορτασμούς που θα γίνουν στο πλαίσιο της πανήγυρης του ιερού ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Πενταλόφου.

Τα Χάλκινα

Η Γουμένισσα έχει την δική της μουσική γειτονιά ή καλύτερα τη γειτονιά των μουσικών. Διακόσιοι και πλέον λαϊκοί οργανοπαίκτες συνθέτουν μια ξεχωριστή εικόνα και φτιάχνουν την δική τους ιστορία. Τα μουσικά όργανα τους είναι πνευστά κατά κύριο λόγο, αλλά δεν λείπουν και οι άλλες κατηγορίες. Όπου γλέντι, όπου πανηγύρι, όπου γιορτή, η συντροφιά των παραδοσιακών ήχων δεν λείπει από τη Γουμένισσα.

Στο πέρασμα του χρόνου όμως, μια κατηγορία μουσικών οργάνων ξεχώρισε από τα υπόλοιπα, κι έγινε γνωστή στο πανελλήνιο με την ονομασία «χάλκινα» και ειδικότερα Χάλκινα της Γουμένισσας. Διάφορες συγκυρίες βοήθησαν στην ανάδειξη τους, αλλά το κυριότερο όπλο της αναγνώρισης τους, ήταν το πηγαίο ταλέντο των μουσικών που τα ανάδειξαν. Τα «χάλκινα» έχουν ταξιδέψει στην Αμερική, την Αυστραλία και σχεδόν σε όλη την Ευρώπη δίδοντας συναυλίες με μεγάλη επιτυχία. Ο τρόπος που παίζονται οι διάφοροι παραδοσιακοί και μη σκοποί είναι ξεχωριστός, ιδιότυπος. Δεν είναι δυνατόν, όχι μόνο να περιγραφεί με λόγια, άλλα ούτε αναφορά να γίνει σε κάτι τέτοιο. Η μελωδία των χάλκινων αγγίζει την ψυχή του ακροατή, δημιουργώντας μέσα του μια γλυκιά αναστάτωση, ένα κύμα χαράς και λύπης. Βέβαια το καταπληκτικό είναι το να βρεθεί κάποιος στο άκουσμα τριάντα ή και σαράντα «χάλκινων» ταυτόχρονα. Εκεί, η σιωπή είναι η απόλυτη έκφραση της μουσικής πανδαισίας.

Στο παραδοσιακό γλέντι που θα γίνει την Δευτέρα, 15 Αυγούστου 2022, στις 9 το βράδυ, στο Δημοτικό Σχολείο Πενταλόφου με τα Χάλκινα της Γουμένισσας και την ορχήστρα του Λευτέρη Δίγκαη είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Διαδρομές 30 Σεπτεμβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Με γρήγορους ρυθμούς η συντήρηση του κτιρίου του Λαογραφικού  Μουσείου Τρικάλων

Συνεχίζονται  με γρήγορους ρυθμούς οι εργασίες  αποκατάστασης και συντήρησης,  στο Λαογραφικό Μουσείο Τρικάλων, με στόχο…

Διαδρομές 30 Σεπτεμβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ξεκινά το 2ο Φεστιβάλ Τρύγου Νάουσας

Πολιτιστικές εκδηλώσεις, εικαστικές δράσεις στην πόλη και στα επισκέψιμα οινοποιεία, ξεναγήσεις, γευσιγνωσία οίνων συνθέτουν και…

Διαδρομές 30 Σεπτεμβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Χανιά: Κάλεσμα Δήμου για τη συγκέντρωση παλαιού πρωτότυπου φωτογραφικού υλικού μνημείων της πόλης

Ο Δήμος Χανίων καλεί συλλέκτες, ιστορικούς ερευνητές, κ.α. να συμβάλλουν στην υλοποίηση του έργου «Δράσεις σήμανσης…