Άρθρο Localit 31 Ιανουαρίου, 2019

Πιστώσεις 19 εκ. ευρώ για το μητροπολιτικό πάρκο στον πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά

Σε δεκαεννέα εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το σύνολο των πιστώσεων του προγράμματος βιώσιμης αστικής ανάπτυξης που πρόκειται να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο της δημιουργίας μητροπολιτικού πάρκου στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης.

Η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης ενέκρινε σήμερα την προτεραιοποίηση των υποψηφίων πράξεων του προγράμματος και την υποβολή τους για αξιολόγηση στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος. Οι παρεμβάσεις στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά εντάσσονται στον πρώτο άξονα των υποψήφιων πράξεων για την αποκατάσταση και αξιοποίηση αποδεσμευμένων χώρων από οχλούσες χρήσεις γης.

Οι πιστώσεις ύψους 19 εκ. ευρώ θα αξιοποιηθούν για την ολοκλήρωση μιας πρώτης μεγάλης παρέμβασης στην οποία περιλαμβάνονται η περίφραξη του χώρου, εργασίες για τον αποκλεισμό της πρόσβασης των επισκεπτών σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, διαμορφώσεις, κατασκευές πεζοδρόμων με οικολογικά υλικά, φυτεύσεις νέων δέντρων και άλλες εσωτερικές διαμορφώσεις.

Όπως ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Παύλου Μελά ενημέρωσε για το θέμα όλους τους υπόλοιπους δημάρχους των δήμων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης ενώ εξασφαλίστηκε και η σύμφωνη γνώμη της διαχειριστικής αρχής για την αύξηση του ποσού των πιστώσεων από τα 10 εκ. στα 19, ενώ οι υπόλοιποι δήμοι διατηρούν το δικαίωμα να υποβάλλουν νέες προτάσεις για την εκτέλεση και άλλων έργων πρασίνου.

Σύμφωνα, άλλωστε, με υπηρεσιακούς παράγοντες της περιφέρειας, δεν είναι δυνατή η υλοποίηση ολόκληρης της ανάπλασης του πρώην στρατοπέδου από το πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Το ποσό των πιστώσεων που διασφαλίστηκε θα χρηματοδοτήσει την πρώτη φάση των παρεμβάσεων. Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι σε ελληνικά δεδομένα δεν υπάρχει άλλη περίπτωση πάρκου τόσο μεγάλου μεγέθους καθώς το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά καταλαμβάνει έκταση 320 στρεμμάτων, ενώ το άλλο μεγάλο γνωστό πάρκο για το οποίο υπάρχει αντίστοιχη εμπειρία είναι το πάρκο Τρίτση στην Αθήνα.

Οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Παύλου Μελά εκτιμούν ότι οι διαδικασίες θα προχωρήσουν άμεσα, ώστε οι εργασίες να είναι εφικτό να ξεκινήσουν εντός των επόμενων μηνών. Ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης των παραπάνω παρεμβάσεων υπολογίζεται στα δύο χρόνια, προκειμένου το μητροπολιτικό πάρκο σε μια πρώτη του μορφή να μπορεί να αποδοθεί στους πολίτες.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 26 Μαΐου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στο 9,4% η καταγραφή ιδιοκτησιών στο Κτηματολόγιο στους δήμους Ηρακλείου, Μαλεβιζίου, Χερσονήσου

Πολύ χαμηλή είναι η προσέλευση των  δημοτών στο Κτηματολόγιο για να δηλώσουν τις ιδιοκτησίες τους…

Ρεπορτάζ 26 Μαΐου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Νομοσχέδιο προβλέπει την κάλυψη από τους δήμους λειτουργικών αναγκών Αστυνομίας, Λιμενικού και Πυροσβεστικής

Με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τίτλο «Ψηφιοποίηση των διαδικασιών επιδόσεων…

Ρεπορτάζ 25 Μαΐου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΟΕ ΟΤΑ: Τι ζήτησε και τι πήρε από ΥΠΕΣ και ΚΕΔΕ

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα αγωνιστεί και θα παλέψει με όλες της τις δυνάμεις προκειμένου να σταματήσει…