Άρθρο Localit 14 Σεπτεμβρίου, 2023

Περισσότερες από 8.000 μέχρι τώρα οι αιτήσεις πλημμυροπαθών για αποζημιώσεις – Πάνω από 5.000 και οι αυτοψίες-καταγραφές ζημιών σε κτίρια

Στον εντατικό ρυθμό υλοποίησης των μέτρων της κρατικής αρωγής αναφέρθηκε χθες ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χ. Τριαντόπουλος, μιλώντας από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

«Από τη Δευτέρα που έχει ανοίξει η πλατφόρμα και μέχρι τώρα, έχουν υποβληθεί 5.000 οριστικές αιτήσεις, καθώς και 3.000 προσωρινές αιτήσεις. Όπως έχουμε ανακοινώσει από την πρώτη στιγμή, από σήμερα η πλατφόρμα άνοιξε και για τη Λάρισα και τη Φθιώτιδα. Είναι χρήσιμο να σημειώσουμε ξανά, ότι μέχρι τώρα έχουν ενταχθεί οι νομοί Μαγνησίας, Καρδίτσας και Τρικάλων. Δηλαδή, μπορούν να κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα όλοι οι πληγέντες από αυτούς τους νομούς. Δεν αφορά συγκεκριμένες περιοχές. Αφορά τους πληγέντες σε όλο το εύρος του κάθε νομού», ανάφερε ο υφυπουργός και προσέθεσε ότι ειδική μέριμνα υπάρχει για τα χωριά που επλήγησαν καθολικά από τις πλημμύρες, στο πλαίσιο της συνεργασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με την ΑΑΔΕ.

Ο κ. Τριαντόπουλος υπενθύμισε ακόμα ότι δεν απαιτείται αυτοψία για να καταβληθεί η αποζημίωση για την οικοσκευή και για τις πρώτες ανάγκες και ότι δρομολογείται αυτοματοποιημένη διαδικασία για να καταβληθεί η αποζημίωση άμεσα, τις επόμενες ημέρες, χωρίς να απαιτείται η αίτηση στην πλατφόρμα.

«Η μέριμνα δεν αφορά το ποσό που καταβάλλεται. Δηλαδή, 6.600 ευρώ θα καταβληθούν σε έναν δικαιούχο ενός χωριού που επλήγη ολικώς. Και 6.600 ευρώ θα καταβληθούν και σε έναν δικαιούχο που έχει πληγεί σημαντικά σε μία άλλη περιοχή, πέρα των συγκεκριμένων χωριών. Απλώς, σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται η αυτοψία από τα αρμόδια κλιμάκια. Κλιμάκια που βρίσκονται συνεχώς στο πεδίο, έχοντας πραγματοποιήσει, με το σημερινό έργο, περισσότερες από 5.000 αυτοψίες και καταγραφές ζημιών σε σπίτια και κτίρια.

Και προχωρά η διαδικασία αυτοψιών με τους ίδιους ταχείς ρυθμούς», εξήγησε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και επανέλαβε ότι αυτή η διαδικασία δεν προϋποθέτει τη διατήρηση της οικοσκευής του εντός της πλημμυρισμένης οικίας. Δηλαδή, όπως είπε, για τις περιοχές που θα γίνουν αυτοψίες οι πληγέντες μπορούν να προχωρήσουν στους καθαρισμούς, τηρώντας φωτογραφικό αρχείο από το εσωτερικό του πληγέντος κτιρίου.

Παράλληλα, συνεχίζονται και οι καταγραφές, αλλά και οι αυτοψίες, που αφορούν τις επιχειρήσεις.

Όπως είπε ο κ. Τριαντόπουλος, μέχρι σήμερα, έχουν υποβληθεί 3.330 αιτήσεις στην Περιφέρεια και τις Επιτροπές Κρατικής Αρωγής, ενώ έχουν γίνει ήδη 707 αυτοψίες.

«Συνεχίζονται και οι καταγραφές των ζημιών στον πρωτογενή τομέα, σε ένα πλαίσιο στενότατης συνεργασίας με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Συνεχίζονται οι υποβολές δηλώσεων ζημιάς στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, τόσο για τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, όσο και για όλα τα υπόλοιπα που καλύπτονται από το πλαίσιο της Κρατικής Αρωγής. Πλαίσιο που καλύπτει, τόσο ό,τι περιλαμβάνονταν στα ΚΟΕ, ό,τι και εκτός αυτών, περιλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, το έγγειο κεφάλαιο, τα προϊόντα, τα εμπορεύματα, τα μηχανήματα, τον εξοπλισμό, έτσι ώστε να στηριχθεί ο αγρότης ο οποίος έχει πληγεί.

Μέριμνα, υπάρχει, επίσης, από το υπουργείο Ανάπτυξης για τη στήριξη των καταναλωτών στη Θεσσαλία που επλήγη από την κακοκαιρία και την αποτροπή φαινομένων αισχροκέρδειας», τόνισε, ενώ προσέθεσε ότι με τα κλιμάκια ελεγκτών της ΔΙΜΕΑ στη Θεσσαλία γίνονται έλεγχοι για την τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με την ανώτατη τιμή πώλησης στο εμφιαλωμένο νερό και το πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους, καθώς και στις τιμές πώλησης των προϊόντων στις λαϊκές αγορές.

«Τέλος, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τις υπεραγορές τροφίμων και τις αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών και επίπλων, δρομολογούνται εκπτώσεις προς τους καταναλωτές στη Θεσσαλία. Όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία, όλοι οι φορείς, μεριμνούν για να στηριχθεί η Θεσσαλία που δοκιμάζεται. Μεριμνούν και εργάζονται για να ορθοποδήσει η περιοχή και οι κάτοικοί της, όσο πιο γρήγορα γίνεται. Και όλοι μαζί θα το πετύχουμε», κατέληξε ο κ. Τριαντόπουλος.

Στα 48 ανέρχονται τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στις πληγείσες περιοχές

Στις 26 υπηρεσίες υγείας του ΕΣΥ που βρίσκονται στις περιφερειακές ενότητες Λάρισας, Μαγνησίας ,Τρικάλων και Καρδίτσας, προσήλθαν χθες και σήμερα, 1.396 πολίτες για διάφορα ενοχλήματα υγείας. Από αυτούς, 48 διαγνώστηκαν με γαστρεντερίτιδα και 65 με λοιμώξεις του αναπνευστικού. Δηλαδή, δύο κρούσματα γαστρεντερίτιδας παραπάνω από χθες και 41 λοιμώξεις του αναπνευστικού. Τα παραπάνω ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, κατά την ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.

Σχετικά με την ασφάλεια του νερού:

  • Δήμος Βόλου, το νερό δεν είναι κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση
  • Δήμος Νοτίου Πηλίου, το νερό είναι ακατάλληλο
  • Δήμος Αλμυρού, κατάλληλο
  • Δήμος Ρήγα Φεραίου, κατάλληλο
  • Δήμος Παλαμά, ακατάλληλο
  • Δήμος Σοφάδων, ακατάλληλο
  • Δήμος Καρδίτσας, κατάλληλο
  • Δήμος Μουζακίου, κατάλληλο
  • Δήμος Αργιθέας, ακατάλληλο
  • Δήμος Λίμνης Πλαστήρα, ακατάλληλο

Λάρισα

  • Δήμος Λάρισας, το νερό είναι κατάλληλο
  • Δήμος Ελασσόνας, κατάλληλο
  • Δήμος Φαρσάλων, ακατάλληλο
  • Δήμος Τυρνάβου, κατάλληλο
  • Δήμος Κιλελέρ, ακατάλληλο
  • Δήμος Αγιάς, κατάλληλο
  • Δήμος Τεμπών, κατάλληλο

Τρίκαλα

  • Δήμος Τρικκαίων, το νερό είναι κατάλληλο
  • Δήμος Πύλης, ακατάλληλο
  • Δήμος Μετεώρων, κατάλληλο
  • Δήμος Φαρκαδόνας, ακατάλληλο

Έχει ενταθεί η εντομολογική επιτήρηση και την επόμενη εβδομάδα θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία, κατέληξε η κ. Αγαπηδάκη.

Ενημέρωση από τον Μ. Γραφάκο για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων και την απομάκρυνση των υπόλοιπων υλικών

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος για τα θέματα διαχείρισης των αποβλήτων τόνισε:

«Σήμερα όλοι οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν απρόσκοπτα την αποκομιδή των αστικών αποβλήτων. Η πρόσβαση στους χώρους Υγειονομικής ταφής αποβλήτων στις ενότητες Τρικάλων, Καρδίτσας και Μαγνησίας ήταν ομαλή όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Από τους επτά δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, οι δύο είχαν πρόσβαση στο χώρο υγειονομικής ταφής, ενώ το ζήτημα στους υπόλοιπους πέντε αντιμετωπίζεται σε συνεργασία με τους δήμους και το υπουργείο Εσωτερικών σε γειτονικούς χώρους υγειονομικής ταφής.

Σε ό,τι αφορά τα ογκώδη υλικά σε μεγάλες ποσότητες στο Παλαμά, από αύριο θα ξεκινήσει επιχείρηση απομάκρυνσής τους και θα οδηγηθούν σε χώρο για τη σχετική επεξεργασία τους. Η επιχείρηση αυτή θα κορυφωθεί από την Παρασκευή και μετά.

Τέλος όσον αφορά τα βιομηχανικά απόβλητα που υπάρχουν σε ορισμένες περιοχές της Περιφέρειας Λαρίσης, κυρίως στο Δήμο Λαρίσης, υπάρχει συνεργασία με εξειδικευμένο φορέα για την απομάκρυνσή τους».

Λ. Αυγενάκης: Τον Οκτώβριο η προκαταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες γεωργούς και κτηνοτρόφους

Εντός Οκτωβρίου αναμένεται να καταβληθούν οι προκαταβολές των αποζημιώσεων στους πληγέντες γεωργούς και κτηνοτρόφους από την θεομηνία «Daniel» που έπληξε τη Θεσσαλία, όπως τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, από το Συντονιστικό της Λάρισας.

Όπως είπε, «ο χρόνος καταβολής των αποζημιώσεων για τη φυτική παραγωγή εξαρτάται από τον χρόνο ολοκλήρωσης υποβολής των δηλώσεων από τους πληγέντες παραγωγούς» και διευκρίνισε ότι αφορά τη ζωική και φυτική παραγωγή και «όχι για τις αποζημιώσεις που σχετίζονται με τις Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις, που αρμόδια είναι η Κρατική Αρωγή και ο κ. Τριαντόπουλος».

Στην περιοχή βρίσκονται 27 μικτά κλιμάκια του ΕΛΓΑ που έχουν ξεκινήσει εκτιμητικό έργο, ενώ για να διευκολυνθούν οι παραγωγοί και να επιταχυνθεί η διαδικασία, ο ασφαλιστικός οργανισμός έχει ανοίξει στη Λάρισα γραφείο παροχής πληροφοριών.

Για τις εκτιμήσεις που καλύπτονται από την Κρατική Αρωγή, όπως είπε, υπάρχει συνεργασία με το ΓΕΩΤΕΕ, παράρτημα Κεντρικής Ελλάδος και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων, που θα ενισχύσουν τα κλιμάκια με στελέχη τους.

Παράλληλα, ο κ. Αυγενάκης σημείωσε ότι πρώτη προτεραιότητα του ΥΠΑΑΤ είναι η συγκέντρωση και διαχείριση των νεκρών ζώων. Όπως δήλωσε, μέχρι σήμερα το μεσημέρι, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΓΑ, έχουν δηλωθεί οι εξής απώλειες ζωικού κεφαλαίου:

– 49.050 αιγοπρόβατα

– 19.295 χοίροι

– 4.186 βοοειδή

– 40.330 πτηνά

– 43.980 μελισσοσμήνη

Η συλλογή και διαχείριση των νεκρών ζώων παραμένει στο 50% των δηλωθέντων, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην προσέγγιση πολλών κτηνοτροφικών μονάδων.

Μέχρι σήμερα το μεσημέρι είχαν συλλεγεί και διαχειριστεί (σ.σ. υγειονομική ταφή ή καύση) 24.856 νεκρά αιγοπρόβατα, 7.500 χοίροι, 35 βοοειδή, και 23.900 πτηνά.

«Η διαχείριση των νεκρών ζώων γίνεται σε πιστοποιημένους χώρους σε Βέροια, Κοζάνη, Τρίπολη και Καβάλα, ενώ αυτήν την ώρα αναμένεται να αποκατασταθεί η πρόσβαση και να ξεκινήσει η λειτουργία του αντίστοιχου εργοστασίου στη ΒΙΠΕ της Λάρισας» είπε.

Ο κ. Αυγενάκης σημείωσε ότι δεν απαιτείται η καταβολή εκτιμητικών τελών στον ΕΛΓΑ από τους πληγέντες παραγωγούς, ενώ ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ έχει αναστείλει την είσπραξη τελών για γάλα και κρέας.

Αναφορικά με τις δηλώσεις του ζωικού και του φυτικού κεφαλαίου, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία έχουν υποβληθεί 300 δηλώσεις για αποζημιώσεις που αφορούν στο φυτικό κεφάλαιο και 1.300 δηλώσεις για το ζωικό κεφάλαιο.

Ο κ. Αυγενάκης κάλεσε τους αγρότες να μην «ακούνε ανεύθυνες φωνές που μιλούν για αδυναμία καλλιέργειας για μια πενταετία» προσθέτοντας μεταξύ άλλων πως «καμιά πολιτική σκοπιμότητα και κανένα “fake news” δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνώμη των επιστημόνων την οποία, ειδικά σε αυτές τις περιπτώσεις, οφείλουμε να σεβόμαστε και να ακολουθούμε».

Υπενθύμισε επίσης, ότι για τους παραγωγούς σε Θεσσαλία, Έβρο και Φθιώτιδα έχει δοθεί παράταση στην υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023 έως και τις 6 Οκτωβρίου.

Σχετικά με τις ζωοτροφές, όπως είπε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και τους δήμους, μεριμνά για την προμήθεια και διανομή σε όσους κτηνοτρόφους έχουν άμεσα ανάγκη.

Επίσης, ήδη έχει γίνει μια πρώτη σύσκεψη με εκπροσώπους των 57 ΤΟΕΒ και του ΓΟΕΒ της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με σκοπό τη μακροσκοπική καταγραφή των ζημιών και τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουμε

Ολοκληρώνοντας ο κ. Αυγενάκης δήλωσε ότι «εντολή του πρωθυπουργού είναι να μη φύγουμε από εδώ εάν δεν μπει σε κανονικότητα αυτός ο τόπος. Θα μπει, είναι στο δικό μας χέρι» δήλωσε ο κ. Αυγενάκης, συμπληρώνοντας: «Υπάρχει πόνος, στεναχώρια, αλλά υπάρχει και ελπίδα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 22 Ιανουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τα επόμενα 24ωρα η απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου Αιρετών για τη δήμαρχο Κασσάνδρας

Ενώπιον του αρμόδιου Πειθαρχικού Συμβουλίου Αιρετών βρέθηκε η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά, η οποία κλήθηκε…

Ρεπορτάζ 22 Ιανουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τα έργα που υλοποιούνται μέσω ΕΣΠΑ στην Πέλλα στη συνάντηση της περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας με τους δημάρχους της περιοχής

Τα έργα που υλοποιούνται μέσω του ΕΣΠΑ στην Πέλλα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που…

Ρεπορτάζ 22 Ιανουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ο Δήμος Ωραιοκάστρου συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Έργο GivEUvoice

Στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ ο Δήμος Ωραιοκάστρου συμμετέχει ως εταίρος στο έργο με τίτλο «GivEUvoice:…