Άρθρο Localit 21 Οκτωβρίου, 2022

Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης Κρήτης: Η κατάσταση φτώχειας στην Κρήτη εξακολουθεί να είναι δυσμενής

Η κατάσταση φτώχειας στην Κρήτη εξακολουθεί να είναι δυσμενής, επηρεαζόμενη από τη συνολικότερη επιδείνωση του επιπέδου διαβίωσης στην Ελλάδα μετά το 2008, το οποίο υπολείπεται σημαντικά του αντίστοιχου στην ΕΕ-27. Αυτό επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια ημερίδας στο Ρέθυμνο, του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης, το οποίο συνεργάζεται με το Εργαστήριο Κοινωνικής Ανάλυσης και Εφαρμοσμένης Κοινωνικής Έρευνας (ΕΚΑΕΚΕ) του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Θέμα της ημερίδας ήταν «Ευρήματα Ερευνών και Καταγραφή Τοπικών Αναγκών στην Κρήτη», και όπως σημειώθηκε, είναι ιδιαίτερης σημασίας η τεκμηρίωση και γεωγραφία των αναγκών μέσω του Παρατηρητηρίου, για τη λήψη κατάλληλων μέτρων κοινωνικής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat, η Κρήτη «…αν και βρίσκεται σε καλύτερα επίπεδα φτώχειας από τον μέσο όρο της χώρας, τα υψηλά ποσοστά της σε υλική και κοινωνική αποστέρηση δυσχεραίνουν τη θέση της. Το 2020 διακρίνεται περαιτέρω μικρή επιδείνωση σε σύγκριση με το 2019, λόγω πανδημίας (covid-19). Η καταναλωτική ικανότητα των νοικοκυριών στην Κρήτη επίσης μειώθηκε σημαντικά μεταξύ των ετών 2014 και 2020, περιοριζόμενη όλο και περισσότερο στην κάλυψη βασικών αναγκών (ειδών διατροφής έναντι αναγκών για την υγεία και την ενέργεια κατοικίας). Μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας αντιμετωπίζουν τα μονομελή νοικοκυριά, τα μονογονεϊκά και τα νοικοκυριά με τρία ή περισσότερα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά. Τα επιδόματα παρουσιάζουν επίσης πολύ χαμηλή επίδραση στη μείωση των ανισοτήτων και της φτώχειας στην Κρήτη και την Ελλάδα».

Γνωστοποιήθηκε παράλληλα πως «στοιχεία έδειξαν ότι διακρίνεται επιδείνωση των ακραίων συνθηκών φτώχειας στο νησί («ακραία φτώχεια» για την περίοδο 2020-2021), ως απόρροια και της συνολικότερης δυσμενούς κατάστασης φτώχειας στην Ελλάδα και την Κρήτη. Η Π.Ε. Ρεθύμνου παρουσιάζει αντίστοιχα στοιχεία επιδείνωσης σε όλους τους Δήμους, ωστόσο, συγκριτικά με άλλες Π.Ε. στην Κρήτη, έχει λιγότερους θύλακες αποστέρησης, αποκλειστικά αγροτικούς, σε περιοχές νότια της γεωγραφικής της επικράτειας. Οι αγροτικοί θύλακες συνδέονται με πολύ υψηλά ποσοστά χαμηλών εισοδημάτων, γήρανσης, έλλειψης προσβασιμότητας σε υπηρεσίες και ανειδίκευτης εργασίας. Επίσης επηρεάζονται περισσότερο αρνητικά από την απουσία κοινωνικών υπηρεσιών και δομών στήριξης του πληθυσμού, η οποία καταγράφεται στους αντίστοιχους Δήμους. Τα άτομα και τα νοικοκυριά που βιώνουν ακραίες συνθήκες αποστέρησης και φτώχειας, συνολικά για την Κρήτη, δεν φαίνεται να καλύπτουν επαρκώς τις ανάγκες τους μέσα από το πρόγραμμα του Ελαχίστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ), όπως ενδυνάμωση, παροχή κινήτρων, ενίσχυση κοινωνικής, πολιτισμικής και οικονομικής ένταξης».

Στην ημερίδα την οποία παρακολούθησαν μεταξύ άλλων, θεσμικοί και υπηρεσιακοί εκπρόσωποι της Περιφέρειας, των Δήμων της Κρήτης, αναπτυξιακών, ερευνητικών και άλλων Φορέων, γνωστοποιήθηκαν επίσης οι ανάγκες περιοχών στην Περιφέρεια Κρήτης που καταγράφηκαν από κοινωνικές υπηρεσίες, που σχετίζονται με: «Τη σχολική διαρροή σε περιοχές με μεγάλους ορεινούς όγκους, την έλλειψη προσβασιμότητας σε δομές ψυχικής υγείας, τον τεχνολογικό αναλφαβητισμό και τη μοναξιά των ηλικιωμένων σε απομακρυσμένες και ορεινές περιοχές, τη συρρίκνωση εισοδημάτων από φυσικές καταστροφές, την ανεργία των γυναικών και ατόμων ηλικίας 50-55, των ΑΜΕΑ, την ελλιπή και επισφαλή στέγαση, την παραβατικότητα εφήβων, τους φτωχούς και ανασφάλιστους εργαζόμενους, την ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε πληθυσμούς που έχουν υποστεί φυσικές καταστροφές, τις εξαρτήσεις, την προστασία ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, την ενίσχυση κτηριακών υποδομών καθώς και θέσεων σε προσωπικό και δικαιούχους στους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς (κυρίως σε μεγάλους Δήμους), την ενδοοικογενειακή βία».

Η περιφέρεια Κρήτης μέσω του Παρατηρητηρίου δίνει στοιχεία στους ενδιαφερόμενους στη σελίδα www.socialobservatory.crete.gov.gr .

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 03 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Καταργείται το Τέλος Χαρτοσήμου σε περισσότερες από 600 συναλλαγές

Την κατάργηση του Τέλους Χαρτοσήμου για πάνω από 600 συναλλαγές και την αντικατάστασή του από…

Ρεπορτάζ 03 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ιωάννινα: Με 55 κοινόχρηστα ηλεκτρικά ποδήλατα ενισχύεται η μικροκινητικότητα στον Δήμο

Εγκρίθηκε από τη Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών, η μελέτη εφαρμογής του έργου προμήθειας και…

Ρεπορτάζ 03 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Νέα στοιχεία στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας

Το υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνει την εγγραφή τεσσάρων νέων στοιχείων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, στο Εθνικό Ευρετήριο…